Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spartherm varia 2rh w salonie

rafalmix

Recommended Posts

Witam

Mam zamiar u siebie w salonie zainstalować kominek Spartherm varia 2rh (w miejscu zaznaczonym na żółto).

Nie wiem czy robić dodatkowe rozprowadzenie powietrza na poddasze, może pociągnąć tylko rurę w pionie. W domu będzie zainstalowany rekuperator o max 300 m3h. Może rekuperator da rady w rozprowadzeniu ciepła na poddaszu.

Dom wybudowany będzie z porothermu 30 + 20 cm ocieplenie, dach 30 wełny, podłoga 15 – 20 cm.

A tak ogólnie co sądzicie o tych kominkach, szukając po internecie nie znalazłem negatywnych opinii.

Pozdrawiam

Rafał

poddasze..jpg

parter..jpg

Witam

Mam zamiar u siebie w salonie zainstalować kominek Spartherm varia 2rh (w miejscu zaznaczonym na żółto).

Nie wiem czy robić dodatkowe rozprowadzenie powietrza na poddasze, może pociągnąć tylko rurę w pionie. W domu będzie zainstalowany rekuperator o max 300 m3h. Może rekuperator da rady w rozprowadzeniu ciepła na poddaszu.

Dom wybudowany będzie z porothermu 30 + 20 cm ocieplenie, dach 30 wełny, podłoga 15 – 20 cm.

A tak ogólnie co sądzicie o tych kominkach, szukając po internecie nie znalazłem negatywnych opinii.

Pozdrawiam

Rafał

Nie znalazłeś bo to bardzo wysokiej klasy palenisko. Rewelacyjnie pracujące mechanizmy podnoszenia szyby, system regulacji pozwala pełną kontrolę procesu spalania, bardzo czysta szyba . Ponadto istnieje możliwość wynegocjowania atrakcyjnej ceny, szczególnie przy kompleksowej usłudze (z zabudową i montażem). Jeśli masz jakieś pytania, zapraszam na priv.

Pozdrawiam.

N priva to może kiedyś, narazie to mi zależy no opiniach o tym kominku a co do zabudowy to hmmm chciało by się mieć taką co zatrzymnie ciepło na potem a tak poważnie to do ZG trochę daleko powiem żę kominek będzie stał na południowym ślasku. Ale jeśli się ktoś zajmuje min Spartherm'em to mam pytanie dotyczące podłączenie rury doprowadzającej powietrze do paleniska wiem że do tych kominków jest potrzebny adapter, który się przykręca od spodu paleniska, jak dokładnie muszę doprowadzić rurę na etapie budowania stanu zerowego , rura pójdzie pod posadzką.

Śląsk, Polska centralna czy północ nie robi większego znaczenia , gdyż działamy w całym kraju. Średnica rury z powietrzem zewnętrznym najlepiej fi 150mm i podprowadź w okolice gdzie będzie stał wkład tak by móc zamknąć ją w obudowie kominkowej. A jeśli myślisz o zabudowie ciepłej , to widać , że idziesz z postępem :) , gdyż coraz więcej osób szuka tego typu rozwiązań .

Witam.

A jeśli myślisz o zabudowie ciepłej , to widać , że idziesz z postępem :) , gdyż coraz więcej osób szuka tego typu rozwiązań .
Nie za bardzo można zrozumieć czy piszący te słowa też tego dalej szuka ... (ależ złośnik ze mnie :-))

Pozdrawiam.

PS. Zostawić bez dodatkowego orurowania, ale z reku zrobić dodatkowy wywiew w okolicach kominka plus wyłącznik (automat lub ręczny) w kominku.

Dzięki i o to mi chodziło. Forest-Natura kiedy będzie działała strony z Pracowni Zduńskiej

Ja buduję w oklicach tego pięknego kominka z dodatkowym piekarnikiem od kuchni. Bardzo mi się podoba. Ale o tym napiszę na priv.

Pozdrawiam.

Tylko się z nim najpierw trochę podrocz :D:D (niech sobie nie myśli ,że mu tak łatwo poszło)

Witam.

Compi - wyłącznik rekuperacji. Żeby można było sobie ją wyłączyć w momencie gdy mamy ochotę otworzyć drzwiczki paleniska (np. dokładając drewno). Z reguły tam gdzie jest kominek działa ona (reku) w nadciśnieniu. przynajmniej tak powinno być. Ale w dużej mierze zależy to także od usytuowania komina względem nawiewów i wywiewów reku. Z reguły współczesne domy mają salon połączony z otwartą kuchnią. W salonie jest nawiew, w kuchni wywiew. Kominek nie zawsze jest po drodze między nimi - potrafią mieć na niego wpływ wywiewy np. z przedpokoju, pom. gosp., łazienek najbliższych, itp. Generalnie chodzi o to by przy otwartych drzwiach komina nie dochodziło do sytuacji gdzie reku może powodować zaburzenia ciśnienia w kominie (tzw. ciągu) i poddymianie na salon. To nie są sytuacje częste - raczej marginalne, ale jeżeli warunki takie będą się powtarzać, to żadna przyjemność mieć usmotrany kominek i smrodek w domu.

Pozdrawiam.

PS. Z moją stroną jest jak z blogiem Enia - istnieje, ale na razie nie można jej zobaczyć ... :D. A tak na poważnie to schodzi mi (mojemu web-owi) dużo czasu na dążeniu do doskonałości przy jej konstruowaniu ... ale ... już niedługo ...

Edytowane przez Forest-Natura

Witam.

No dokładnie. Jak się przeanalizuje większość instalacji reku to wychodzi na to, że więcej wywiewów jest na parterze, a nawiewów na piętrze. Chociaż masy powietrza się bilansują lub jest go więcej (nadciśnienie), to w idealnie szczelnych domach (no takie dzisiaj mamy) może to sprawiać problemy jakiemuś urządzeniu też potrzebującemu powietrza do prawidłowego funkcjonowania.

A kominek potrafi wyciągnąć go "trochę" z domu (nie tylko z czerpni) ... (ca. 10-30 m3 / 1 kg spalanego drewna).

Pozdrawiam.

Ja u siebie wybrałem rekuperator w którym można ustawić dysproporcje wiadomo że jak się planuje kominek to powinno być nadciśnienie a jak widać z dołączonych rysunków kominek jest po środku domu i wywiewy będą za kominkiem (od kuchni) no chyba żę ten co by zbierał ciepło z okolicy kominka.