rafalmix 28.02.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Witam Mam zamiar u siebie w salonie zainstalować kominek Spartherm varia 2rh (w miejscu zaznaczonym na żółto). Nie wiem czy robić dodatkowe rozprowadzenie powietrza na poddasze, może pociągnąć tylko rurę w pionie. W domu będzie zainstalowany rekuperator o max 300 m3h. Może rekuperator da rady w rozprowadzeniu ciepła na poddaszu. Dom wybudowany będzie z porothermu 30 + 20 cm ocieplenie, dach 30 wełny, podłoga 15 – 20 cm. A tak ogólnie co sądzicie o tych kominkach, szukając po internecie nie znalazłem negatywnych opinii. Pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrŚwica 28.02.2011 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Witam Mam zamiar u siebie w salonie zainstalować kominek Spartherm varia 2rh (w miejscu zaznaczonym na żółto). Nie wiem czy robić dodatkowe rozprowadzenie powietrza na poddasze, może pociągnąć tylko rurę w pionie. W domu będzie zainstalowany rekuperator o max 300 m3h. Może rekuperator da rady w rozprowadzeniu ciepła na poddaszu. Dom wybudowany będzie z porothermu 30 + 20 cm ocieplenie, dach 30 wełny, podłoga 15 – 20 cm. A tak ogólnie co sądzicie o tych kominkach, szukając po internecie nie znalazłem negatywnych opinii. Pozdrawiam Rafał Nie znalazłeś bo to bardzo wysokiej klasy palenisko. Rewelacyjnie pracujące mechanizmy podnoszenia szyby, system regulacji pozwala pełną kontrolę procesu spalania, bardzo czysta szyba . Ponadto istnieje możliwość wynegocjowania atrakcyjnej ceny, szczególnie przy kompleksowej usłudze (z zabudową i montażem). Jeśli masz jakieś pytania, zapraszam na priv. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.02.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Sępy się zlatują na żer....:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrŚwica 28.02.2011 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Sępy się zlatują na żer....:D Pamiętaj , że ostateczna decyzją należy do klienta a ja co najwyżej mogę coś zaproponować ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 28.02.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 eeeee Eniu żartował, sam przecież lata "sępił" klientów. Nawet tym sępieniem emeryturkę sobie wysępił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalmix 28.02.2011 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 N priva to może kiedyś, narazie to mi zależy no opiniach o tym kominku a co do zabudowy to hmmm chciało by się mieć taką co zatrzymnie ciepło na potem a tak poważnie to do ZG trochę daleko powiem żę kominek będzie stał na południowym ślasku. Ale jeśli się ktoś zajmuje min Spartherm'em to mam pytanie dotyczące podłączenie rury doprowadzającej powietrze do paleniska wiem że do tych kominków jest potrzebny adapter, który się przykręca od spodu paleniska, jak dokładnie muszę doprowadzić rurę na etapie budowania stanu zerowego , rura pójdzie pod posadzką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrŚwica 28.02.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Śląsk, Polska centralna czy północ nie robi większego znaczenia , gdyż działamy w całym kraju. Średnica rury z powietrzem zewnętrznym najlepiej fi 150mm i podprowadź w okolice gdzie będzie stał wkład tak by móc zamknąć ją w obudowie kominkowej. A jeśli myślisz o zabudowie ciepłej , to widać , że idziesz z postępem , gdyż coraz więcej osób szuka tego typu rozwiązań . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.02.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 . A jeśli myślisz o zabudowie ciepłej , to widać , że idziesz z postępem , gdyż coraz więcej osób szuka tego typu rozwiązań . Nawet Zielona Góra będzie się uczyć jakieś szkolonka w Ortnerze i takie tam..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blady marcin 28.02.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 a tak przy okazji czy ktoś zna konkurencyjne wkłady kominkowe chodzi mi o charakterystyczny pionowy lub poziomy kształt? ale oczywiście o połowę tańsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.02.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 a tak przy okazji czy ktoś zna konkurencyjne wkłady kominkowe chodzi mi o charakterystyczny pionowy lub poziomy kształt? ale oczywiście o połowę tańsze? Mila - poziomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalmix 28.02.2011 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Pora wracać do tematu no to jak z tymi kominkami warte ceny czy nie no i co z tym moim rozprowadzeniem powietrza robić czy nie robić , zostawić bez dodatkowego orurowania coś tam samo ucieknie do góry i troche reku przegoni po domu hmm co sądzicie o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 28.02.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Witam. A jeśli myślisz o zabudowie ciepłej , to widać , że idziesz z postępem , gdyż coraz więcej osób szuka tego typu rozwiązań . Nie za bardzo można zrozumieć czy piszący te słowa też tego dalej szuka ... (ależ złośnik ze mnie ) Pozdrawiam. PS. Zostawić bez dodatkowego orurowania, ale z reku zrobić dodatkowy wywiew w okolicach kominka plus wyłącznik (automat lub ręczny) w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalmix 28.02.2011 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Dzięki i o to mi chodziło. Forest-Natura kiedy będzie działała strony z Pracowni ZduńskiejJa buduję w oklicach tego pięknego kominka z dodatkowym piekarnikiem od kuchni. Bardzo mi się podoba. Ale o tym napiszę na priv.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.02.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Dzięki i o to mi chodziło. Forest-Natura kiedy będzie działała strony z Pracowni Zduńskiej Ja buduję w oklicach tego pięknego kominka z dodatkowym piekarnikiem od kuchni. Bardzo mi się podoba. Ale o tym napiszę na priv. Pozdrawiam. Tylko się z nim najpierw trochę podrocz :D (niech sobie nie myśli ,że mu tak łatwo poszło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 28.02.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Witam. ......ale z reku zrobić dodatkowy wywiew w okolicach kominka PLUS WYŁĄCZNIK (automat lub ręczny) w kominku. Wyłącznik czego w kominku? Prosiłbym o wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 28.02.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 (edytowane) Witam. Compi - wyłącznik rekuperacji. Żeby można było sobie ją wyłączyć w momencie gdy mamy ochotę otworzyć drzwiczki paleniska (np. dokładając drewno). Z reguły tam gdzie jest kominek działa ona (reku) w nadciśnieniu. przynajmniej tak powinno być. Ale w dużej mierze zależy to także od usytuowania komina względem nawiewów i wywiewów reku. Z reguły współczesne domy mają salon połączony z otwartą kuchnią. W salonie jest nawiew, w kuchni wywiew. Kominek nie zawsze jest po drodze między nimi - potrafią mieć na niego wpływ wywiewy np. z przedpokoju, pom. gosp., łazienek najbliższych, itp. Generalnie chodzi o to by przy otwartych drzwiach komina nie dochodziło do sytuacji gdzie reku może powodować zaburzenia ciśnienia w kominie (tzw. ciągu) i poddymianie na salon. To nie są sytuacje częste - raczej marginalne, ale jeżeli warunki takie będą się powtarzać, to żadna przyjemność mieć usmotrany kominek i smrodek w domu. Pozdrawiam. PS. Z moją stroną jest jak z blogiem Enia - istnieje, ale na razie nie można jej zobaczyć ... . A tak na poważnie to schodzi mi (mojemu web-owi) dużo czasu na dążeniu do doskonałości przy jej konstruowaniu ... ale ... już niedługo ... Edytowane 28 Lutego 2011 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 28.02.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Dzięki za wyjaśnienie. Rozumiem, że jest możliwość, gdy ten wywiew reku znad kominka przeważy nad naturalnym ciągiem czerpni zewnętrznej kominka-paleniskiem-kominem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 28.02.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Witam.No dokładnie. Jak się przeanalizuje większość instalacji reku to wychodzi na to, że więcej wywiewów jest na parterze, a nawiewów na piętrze. Chociaż masy powietrza się bilansują lub jest go więcej (nadciśnienie), to w idealnie szczelnych domach (no takie dzisiaj mamy) może to sprawiać problemy jakiemuś urządzeniu też potrzebującemu powietrza do prawidłowego funkcjonowania.A kominek potrafi wyciągnąć go "trochę" z domu (nie tylko z czerpni) ... (ca. 10-30 m3 / 1 kg spalanego drewna).Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 28.02.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Regulację mojego wywiewu znad kominka w salonie będę więc robił przy otwartym palenisku. Inaczej przy rozpalaniu, dokładaniu opału lub czyszczeniu z popiołu może być niezbyt komfortowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalmix 01.03.2011 06:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Ja u siebie wybrałem rekuperator w którym można ustawić dysproporcje wiadomo że jak się planuje kominek to powinno być nadciśnienie a jak widać z dołączonych rysunków kominek jest po środku domu i wywiewy będą za kominkiem (od kuchni) no chyba żę ten co by zbierał ciepło z okolicy kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts