Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie ?ciany z porothermu 38

Gość kuba1

Recommended Posts

Gość kuba1
Buduję dom z porothermu 38 ( zrezygnowałem z 44 ponieważ nie znalazłem ekipy, która gwarantuje dotrzymane rygorów technologii ). Chcę docieplić ściany wełną ale przerażają mnie koszta. Czy rozsądne jest docieplenie tej ściany 10 cm styropianu ? czy jednak wełna 5? czy 8 cm ? Pomocy Kuba

Gość kuba1

Niestety te ściany już stoją. Wiem , że teoretycznie p38 nie wymaga docieplenia ale patrząc na szerokość spoiny i użytą zwykłą zaprawę chcę to ocieplić. Początkowo planowałem wełnę 6 cm ale dziś przy końcu inwestycji licząc pieniądze myślę o 10 cm styropianu głównie ze względu na oszczędności. Czy to rozwiązanie jest akceptowalne?

Kuba

Jest akceptowalne i styropian 10 na pewno lepiej zaizoluje, niż wełna 6.

Pytanie tylko, czy wierzysz w baśń o oddychaniu ścian i czy sie nią przejmujesz - bo styropian to podobno nie oddycha, a welna podobno tak. Podobno. Pod warunkiem, że nie przykryto jej tynkiem akrylowym, co się b. często zdarza przy tej metodzie ociepleń.

Wole styropian - nawet 8cm lepsze od 6 wełny.

kuba 1

aż ręce mnie świeżbią żeby napisać " a nie mówiłem"

kuba nie obraź się ale jesteś przykładem takiego nieracjonalnego myslenia,

najpierw kupujesz materiał, który jest super och i ach, :roll: modny, dobry, itp

a poźniej rzeczywistość nie jest taka różowa i trochę inaczej wygląda ściana jak reklamy to pokazują :-?

i co wtedy, docieplenie, ile z czego itp (a kasiorki brak)

nie prościej (taniej o wiele taniej) było zastosować tradycyjny materiał np max wraz z dociepleniem? :-?

teraz możesz ocieplic toto styropianem

i jak dasz 5cm to uzyskasz k=0.25 to bardzo dobry wynik bez wykraplania wody w ścianie w warunkach typowych

dalsze zwiększanie grubości styropianu jest już nieekonomiczne ( na dzień dzisiejszy)

ale się zaraz rozpęta? :D :D :D

Mam Poroterm 44, miała być jedna warstwa, ale wykonawca (bardzo dobry) poradził dodatkowe 10 cm styropianu, bo budowal na normalne spoiny. Pierwsza zima mija znakomicie: dom jest cieplutki i suchy. Z tym oddychaniem domu przez ścianę, co to niby z wełną jest, a ze styropianem nie ma, to chyba jakś bujda. Mam porządną, choć niewymyślną wentylację i cały czas świeże powietrze. W domu jest ciepło, sucho i zupełnie nie rozumiem co by mi miało oddychać przez ścianę. Ogrzewać muszę tyle ile zaplanowano - zużycie oleju jest cały czas takie (a może nawte nieco mniejsze) jak przewidzieli fachowcy montujący piec i grzejniki.

WMW.

Przez ściany ucieka 96% ciepła ... eeeeee to znaczy 16%, ale jaka to różnica :D :D i po co te wszystkie awantury ;-).

Swoja drogą jak ktoś nie ma rozumu kładzie na wełne mineralną tynk akrylowy, jesli ma (on lub ekipa), do wyboru pozostaje mu jeszcze tynk silikonowy, mineralny, polimerowo-mineralny i od biedy krzemianowy. Problemem jest zrozumienie lub inaczej rozum ;-).

Gość kuba1

dzieki za rady , rowniez te krytyczne :oops: . Powiedzcie mi jeszcze jak to jest z grubosci styropianu na tej scianie a skraplaniem wody, czy jezeli dam cienszy niz 10 cm to takie ryzyko istnieje?

Kuba

Trochę dziwne jest ocieplanie porothermu od 38 cm w wzyż.

Jeśli się przyjrzeć, w jaki sposób rozkłada sie temperatura

w takiej ścianie przy założeniu 20 st.C wewnątrz i -20 na zewnątrz

( III strefa klimatyczna), to się okaże że ocieplenie w takich warunkach

jest przemrożone. Dzieje się tak , bo opór cieplny przegrody

jest na tyle duży, że ciepło nie jest w stanie przeniknąć całej

grubości warstwy. No ale to właśnie jest istota konstrukcji tego

pustaka.Dla wyższych temperatur zewnętrznych ocieplenie ma

jeszcze mniejsze uzasadnienie.

Gość _ronin

Kompletnie Was nie rozumiem - po kiego diabła budujecie dom z Porothermu 38, potem ocieplając go styropianiem lub wełną ???????????????

Nie lepiej wziąść tańszego i wygodniejszego Maxa, lub naprawdę uzyć tego PTH38 jak instrukcja nakazuje (sciana jednowarstwowa). Toz to głupota i marnotrastwo. Pieniedzy Wam dostatek ???