Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zsyp na węgiel -Szukam inspiracji

Recommended Posts

Też myślę o czymś takim.

Pierwotnie myślałem rurze fi 160 poprowadzoną przez okno w piwnicy, sposób mocowania to np. dwie płyty osb po wew i zew stronie okna o odpowiednim kształcie z doklejoną gąbką żeby nie rysowało okna. Płyty skręcane razem w jakiś mocny i szybki sposób. Rura przechodziłaby przez okno i za pomocą kolanek kierowała węgiel i drzewo w odpowiednie miejsce.

Teraz jednak skłaniam sie do opcji przebicia muru i ukryciu rury w jakiejś skrzynce w elewacji. Chodzi o eliminacje kolanek które mogą być przyczyną blokad paliwa i praktyczniejsze użycie, szybsze bo bez zbędnego montażu i demontażu.

Czas pokaże który sposób wybiore a szczegóły napewno będą w dzienniku.

Pozdrawiam!

Najlepiej jak okienko prowadzi bezpośrednio do pomieszczenia w którym ma być zsypywany opał. Wszelkie inne kombinacje z kolankami, rurami mijają się dla mnie z celem. Jeżeli jest inaczej to moim zdaniem najlepiej wziąć dwa wiadra, łopatę i do roboty zamiast na forum siedzieć :)

U znajomego miałem okazję widzieć niezawodny i działający zsyp na węgiel. Była to dziura w podłodze garażu (a pod nim skład na węgiel).

Nawet w tym wariancie trzeba wchodzić na dół i go rozgarniać na boki (usypie się stożek i więcej nie wejdzie).

Widząc jak to działa w praktyce sądzę że wszystkie warianty z wlotem z boku będą tylko gorsze.

Tym niemniej ten zsyp to co najmniej o połowa roboty mniej.

• 2 years później...

No i stało się, wykonałem wariant przebicia przez mur w dwóch miejscach. Osobno dla drzewa, osobno dla węgla.

Tutaj przejście przez 24 cm muru betonowego. W murze rura fi 200, potem przejście na 160 i na zewnątrz po warstwie stryro (15 cm) anemostat fi 160. Będzie to służyć też jako zetka do pieca CO i kominka.

kanaliza+sierpien+2012+191.JPG

kanaliza+sierpien+2012+193.JPG

Tu zsyp na węgiel, też rura fi 200 z pod lekkim kątem. Będzie ukryta w kratce do czyszczenia butów przed drzwiami.

kanaliza+sierpien+2012+189.JPG

kanaliza+sierpien+2012+194.JPG

Prototypowo testowane i działa jak powinno. Wiadomo że wielkiego pniaka drzewa i głazowatych brył węgła nie przepcham ale powinno wystarczyć do średnich wielkości.

Najważniejsze że ma ułatwiać życie.

Pochwalcie się jak to wygląda u WAS.

Pozdrawiam!

Gość GOSC12_3
U nas jest zsyp przez okienko w piwnicy i niestety jest lekka porażka. Ostatnio nam zalało piwnicę. Myślimy teraz jak zrobić aby było ok. Mąż chce zrobić odpływ przed oknem. Zobaczymy.