Łukasz80 28.02.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Witajcie, starałem się znaleźć temat mnie interesujący za pomocą szukajki, niestety nie udało się - więc założyłem nowy wątek. Mam dach czterospadowy i na wiosnę planuję zrobić podbitkę, ale mam dylemat czy zrobić prostopadle czy równolegle do ścian budynku? Osobiście skłaniam się do prostopadłej, ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie... napewno inna konstrukcja, ale to pytanie zadam dopiero jak poznam za/i przeciw obu rozwiązań Pytanie, także do osób które już mają podbitkę, a nie tylko fachowców, którzy za darmo się udzielają na forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 28.02.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 (edytowane) prostopadle latwiej, szybciej, rowniej,drewno sie mniej bedzie wypaczac (z racji ze krotkie "deski") wg mnie lepiej i ladniejzrusztem roboty wnet tyle samo - roznica ze trzeba dokrecic late pozioma przy scianie do wieszakow Edytowane 28 Lutego 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 28.02.2011 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 dzięki za odpowiedź.Utwierdziłeś mnie w decyzji, zrobię prostopadle do ściany. A jak robić ruszt? Widziałem zdjęcia konstrukcji i wygląda to tak:- przybija się pionowo do krokwi (blisko ściany) łatę i od niej kolejną poziomo w kierunku od ściany do "rynny". Wtedy mam już wyprowadzoną poziomą bazę i co teraz? Musze przybić długie łaty, (równolegle do ścian domu) żeby móc do nich montować krótkie "deski" prostopadle do ścian domu, tak? "Face" piszesz o łacie poziomej przy ścianie do wieszaków, dokręcić ją przy ścianie. Tylko przy ścianie? A co po drugiej stronie? Przepraszam za pytania, ale chciałbym wiedzieć jak się to robi fachowo. I dodatkowe pytanie, czy konstrukcję robić przed ociepleniem czy po ociepleniu ściany która będzie nad podbitką w tym powstałym trójkącie? Ogólnie łate mocuje się do wieszaków czy do ściany domu? Dzięki z góry za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 28.02.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 konstrukcja i podbitka z malowaniem po ociepleniu (kleju siatce i gruncie) ale przed tynkiem po drugiej stronie deska czolowa-okapowa-rynnowa jak ja tam zwal ruszt robisz caly czyli deske/late pozioma i pionowa zbijasz "na ziemi" to gotowe montujesz pod dachem, najlepiej 1 i ostatnia do wagi a posrednie do sznurka traserskiegoplaszczyzne podbitki wyznacza deska okapowa a wieszaki przykrecasz 5 cm wyzej - szerokosc laty - bo pozniej do nich dokrecasz late rownolegle do okapu, po dokreceniu lat poziom laty=poziom deski okapowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 28.02.2011 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Dzięki wielkie Panu Wszystko już wiem, ostateczne pytanie - mocuje wszystko na wkrętach? Czy deski podbitki gwoździami takimi skręconymi w osi czy też wkręty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 28.02.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 bez panowania prosze kolegipostaram sie rysnac cos pogladowego i wrzucickonstrukcje wieszakow lepiej skrecac niz zbijac podbitke bic gwozdziami, sa do tego specjalne miedziane, cieniutkie dl ok 3-3,5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.02.2011 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Zdecydowanie prostopadle do ściany. Nie zdarzyło mi się trafić budynku aby okap był równoległy do ściany a ściana nie falowała. Jak okap nie jest szerszy niż 60 cm wystarczy łata po ścianie i deska okapowa. Jak podbitka drewniana to nie cieńsza niż 19 mm malowana dwukrotnie przed montażem. Ja mocuję cienkimi wkrętami i maluję po montażu trzeci raz półsuchym pędzlem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 01.03.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Nie zgadzam się z tym że wystarczy łata po ścianie.Bo jak dobrze zamocować łatę przez np. 15cm styropianu? Cyba że kotwami stalowymi o średnicy przynajmniej 12mm, i jeśli mur nie jest z pustaka ceramicznego. A jak ogólnie wiadomo stal przemarza i dlatego do mocowania styropianu używa się łączników plastikowych.Lepiej zrobić to na wieszakach tak jak radzi face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchrem 01.03.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Temat o podbitce ze zdjęciami montażu:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?t=95172 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 01.03.2011 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 (edytowane) Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. "Muchrem" Twój link rozjaśnił mi wszystko - super schematy. Nasuwa mi się jeszcze jedno ostatnie pytanie, naczytałem się dużo na forum o potrzebie wentylacji izolacji pod dachem. Jest opcja zrobienia otworów w podbitce, co umożliwi przepływ powietrza, aż do kalenicy. Czy mógłbym zamiast otworów, montować deski podbitki ze szczeliną np. 1 lub 2 mm pomiędzy każdą? Da to jakiś przepływ powietrza?PS. na dachu folia Fakro wysokoparoprzepuszczalna i dachówka ceramiczna.Długość pozioma podbitki ok 60cm. Edytowane 1 Marca 2011 przez Łukasz80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 01.03.2011 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 moglbys ale to ladnie wygladac nie bedzie i piora do obcieciamoze jakies kratki wentylacyjne zamontowac np 15x15cm po 2 szt na okap polecam rozwiazanie z rys nr 3 tylko z 1 lata przy scianie na poziomie deski okapowejjak juz padlo w watku podbitka min 19 mm a najlepiej 22 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 01.03.2011 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 ok, wrzucę jakieś mało rzucające się w oczy kratki.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.03.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Nie zgadzam się z tym że wystarczy łata po ścianie. A gdzie ja napisałem, że tą łatę należy kotwić do ściany? To oczywiste, że na wieszakach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 02.03.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Zakładając że robię podbitkę drewnianą nie w poziomie lecz po krokwiach....to wtedy również dawać prostopadle do ściany czy lepiej równolegle? Za równoległym położeniem przemawia fakt iż możnaby mocować deski bezposrednio do krokwi bez tworzenia dodatkowego rusztu. Jednoczśnie można montować dłuższe deski a więc mniej łaczeń. Mam rację? Za prostopałym położeniem przemawia fakt, iż deski sa krótsze, co ograniczy ich wypaczanie. Ale jednocześnie trzeba by przybijać łaty prostopadle do krokwi i dopiero na nich montować deski. I druga sprawa, ile płaciliście za m2 deski na podbitkę? Czym malować i ile mniej więcej wychodzi za malowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 03.03.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 daj rownolegle do okapu, przybijaj dokrokwi, jednak nie dlugie na 3-4m tylko tnij aby laczenie bylo na co 2 krokwiemiejsca laczen zaslepisz listwa prostopadla ja malowalem lakierobejca polmat duluksa, rozcienczona rozp lakowym jako podklad 2x a pozniej sama lakierobejca 2x lakierobejca to ok 10l (4 puszki) na ok 40m2podbitka po 28 zl/m2 modrzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 03.03.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Najlepiej wcześniej wymierz szerokość , aby nie wyszedł klin. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 03.03.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Ja robię podbitki tak :http://forum.muratordom.pl/showthread.php?111566-Widzia%C5%82em-takie-podbitki&p=2476016#post2476016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 09.03.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Najlepiej wcześniej wymierz szerokość , aby nie wyszedł klin. Jan. Jan, co dokładnie masz na myśli z tym klinem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 09.03.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 face, w przypadku przybijania do krokwi, jaką najmniejszą grubość podbitki można zastosować? Krokwie są +/- 80cm więc deski byłyby ok 1.55m co powinno być dość stabilne, więc nie wiem czy warto inwestować w podbitkę 19mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 09.03.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Szerokości okapu bywają różne. Jak pisał Andrzej ciężko znależć równe .Potwierdzam. Przy układaniu równoległym może wyjść klin. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts