Blackluk 28.02.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 WitamJestem zielony w tym temacie, dlatego mam może mało inteligentne pytania. Mam dom w którym jest istniejąca instalacja gazowa (grzejniki). Teraz bede rozbudowywał cześć domu i tam chce zrobić kominek i ogrzewanie podłogowe. Podłogówkę będę podpinał do istniejącej instalacji. Teraz jednak zastanawiam sie nad kominkiem z płaszczem wodnym. Chciałbym żeby ogrzewał tylko ta podłogówkę (sporadycznie) żeby nie uruchamiać ogrzewania w reszcie domu. Nie wiem czy dość jasno to napisałemCzy to jest wykonalne ?Ile to mniej więcej, tz.kominek z podpięciem by kosztowało ( kominek jak najmniejszy i raczej coś nowoczesnego)?Na co mam zwrócić uwagę przy instalacji rozumiem że jakaś pompa będzie potrzebna?Będę ogromnie wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.02.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Witam Jestem zielony w tym temacie, dlatego mam może mało inteligentne pytania. Mam dom w którym jest istniejąca instalacja gazowa (grzejniki). Teraz bede rozbudowywał cześć domu i tam chce zrobić kominek i ogrzewanie podłogowe. Podłogówkę będę podpinał do istniejącej instalacji. Teraz jednak zastanawiam sie nad kominkiem z płaszczem wodnym. Chciałbym żeby ogrzewał tylko ta podłogówkę (sporadycznie) żeby nie uruchamiać ogrzewania w reszcie domu. Nie wiem czy dość jasno to napisałem Czy to jest wykonalne ? Ile to mniej więcej, tz.kominek z podpięciem by kosztowało ( kominek jak najmniejszy i raczej coś nowoczesnego)? Na co mam zwrócić uwagę przy instalacji rozumiem że jakaś pompa będzie potrzebna? Będę ogromnie wdzięczny za pomoc. Jestem wrogiem podpinania urządzeń o malej mocy , tak by obsługiwały tylko część instalacji . Jest to zapewne wykonalne ale wymaga dużej świadomości instalatora ,a jeszcze większej użytkowników. Moc kominka najlepiej dobrać do całości instalacji grzewczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blackluk 28.02.2011 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 no tak tylko ja mam cześć domu, a drugą użytkują rodzice i miało by się to z celem. Tz inaczej nie było by to może tak wielkim problemem gdyby można to było wpiąć do istniejącej instalacji, bo rodzice na remont raczej sie nie zgodzą. Mógłbym oczywiście podpiąć całą swoja cześć, ale problem w tym że ja nie chce sie na stałe odcinać od centralnego, bo kominkiem chce przede wszystkim podgrzewać podłogę w okresie kiedy jeszcze pieca się nie zapala. Pewnie do części instalacji podpiąć się nie da, nie odłączając od centralnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 28.02.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Polecam powietrzny wkład, bez zbednych kombinacji, prosto i efektywnie. Ogrzejesz, dogrzejesz kiedy będziesz chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blackluk 28.02.2011 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Hmm no tak ale podłogówki tak nie podgrzeje, a na tym mi najbardziej zależy bo bede miał płytki, a wiadomo ten materiał do najcieplejszych nie należy Chyba zę zle rozumiem pojęcie "powietrzny". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.02.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Hmm no tak ale podłogówki tak nie podgrzeje, a na tym mi najbardziej zależy bo bede miał płytki, a wiadomo ten materiał do najcieplejszych nie należy Chyba zę zle rozumiem pojęcie "powietrzny". Po opisaniu przez Ciebie sytuacji z centralnym rodziców, tym bardziej odradzam takie kombinejszen..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blackluk 28.02.2011 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 może jednak jakoś sie to da wykonać podpiąć do tej podłogówki dwie instalacje tz tą główną i ta od kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.02.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 może jednak jakoś sie to da wykonać podpiąć do tej podłogówki dwie instalacje tz tą główną i ta od kominka? To już chyba z jakimś kumatym hydraulikiem omówić musisz , żeby jakieś konflikty między piecami nie powstały . Na takie dywagacje to zdun za głupi chyba(przynajmniej ja ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał Piotrowski CK 28.02.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 może jednak jakoś sie to da wykonać podpiąć do tej podłogówki dwie instalacje tz tą główną i ta od kominka? Witam Nie podepniesz w ten sposób pomijając część mieszkalną rodziców. Jeżeli chcesz już się zdecydować na wykorzystanie wkładu z płaszczem wodnym, to musisz go dobrać do całej powierzchni grzewczej i ilości odbiorników w domu. Napisz jaką powierzchnię masz do ogrzania łącznie i postaram się dobrać odpowiednie palenisko. Takie podłączenie nie zmusi Twoich rodziców do przeprowadzenia remontu. Instalator musi odpowiednio poprowadzić orurowanie do istniejącego pieca CO i będzie OK. Takie rozwiązanie będzie najbardziej optymalne jak się uprzesz na kominek z płaszczem wodnym. Jeżeli jednak to rozwiązanie nie będzie dla Ciebie odpowiednie, to rzeczywiście najlepiej zrobić kominek powietrzny z rozprowadzeniem. W tym przypadku największy problem to te zimne płytki - może elektryczna mata pod nie? Całą instalację proponuję zlecić profesjonalistom. W przypadku pytań pisz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 01.03.2011 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Nowoczesny i ekonomiczny kominek wodny o " małej mocy" 3-10 kW w połączeniu z buforem może dać w tym przypadku dobry efekt . Wkład Kv 075W znajdziesz na http://www.wklady-kominkowe.com.pl , producent posiada konsultanta hydraulika mówiącego po polsku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.03.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Włączając urządzenie niedopasowane mocą do istniejącego systemu narażamy się na ustawiczne problemy . Żaden hydraulik znający sie na sztuce czegoś takiego nie zrobi .Bez względu na znajomość języków (teraz ja oberwę od Darka). Podłączając urządzenie o zbyt małej mocy ,doprowadzimy do zbytniego schłodzenia cieczy na powrocie do urządzenia. Takie przykłady - instalacji za wszelka cenę, kończyły sie zalewaniem kondensatem wypływającym z urzadzeń . Zalewane były kominki, parkiety ,marmurowe posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blackluk 01.03.2011 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Dziękuje za wszystkie opinie. Co do powierzchni całej to około 200 m2 sęk w tym że musi to być nieduży kominek, bo mam na niego nie za wiele miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 05.03.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 (edytowane) Posłuchaj praktyka, ciepłem z kominka z pw możesz ogrzać wodę w każdym zbiorniku z wężownicą połączoną z pw (jestem zwolennikiem najprostszego systemu grawitacyjnego, bez skomplikowanych sterowników), którą możesz skierować pompą obiegową tylko w wybrane obwody podłogówki, resztę możesz odciąć zaworami (tu wybór należy do Ciebie - czy droga skomplikowana aparatura sterująca systemem, czy po prostu podstawowy ręczny). Jeśli w jednym układzie grzewczym zastosujesz do każdego rozdzielacza osobną pompę sterowaną osobnym programatorem to możesz dowolnie sterować temperaturą pomieszczeń podłączonych do tych rozdzielaczy. Przy okazji koszt eksploatacji mojego systemu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4610741&viewfull=1#post4610741 Edytowane 5 Marca 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts