Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa kominka w ścianie

misiak123

Recommended Posts

Witam serdecznie, piszę pytanie ponieważ jestem zupełnie "zielony" w sprawie zabudowy kominków jak i samej budowy.

Wpadł mi do głowy pewien być może szalony pomysł.

Mianowicie, chciałbym w mieszkaniu wstawić kominek, problem pojawia się z miejscem ponieważ kominek z zabudową zajmuje troche miejsca i nie ma go dzie postawić, wpadłem na pomysł czy można zabudować kominek w ścianie ceglanej? Z technicznego punktu widzenia, samego wykucia dziury, wstawienia wzmocnien etc., nie byłoby większego problemu, tylko czy można, jeżeli chodzi o działanie kominka oddawanie ciepła, wentylacje czy coś podobnego?

Załączam rysunek pomocniczy jakby to miało wyglądać.

Powidzmy że taki wkład.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5fa14fd738cae4cb.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/94ed6002532d4ef4.html

Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie, proszę o rade,

Pozdrawiam

Witam serdecznie, piszę pytanie ponieważ jestem zupełnie "zielony" w sprawie zabudowy kominków jak i samej budowy.

Wpadł mi do głowy pewien być może szalony pomysł.

Mianowicie, chciałbym w mieszkaniu wstawić kominek, problem pojawia się z miejscem ponieważ kominek z zabudową zajmuje troche miejsca i nie ma go dzie postawić, wpadłem na pomysł czy można zabudować kominek w ścianie ceglanej? Z technicznego punktu widzenia, samego wykucia dziury, wstawienia wzmocnien etc., nie byłoby większego problemu, tylko czy można, jeżeli chodzi o działanie kominka oddawanie ciepła, wentylacje czy coś podobnego?

Załączam rysunek pomocniczy jakby to miało wyglądać.

Powidzmy że taki wkład.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5fa14fd738cae4cb.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/94ed6002532d4ef4.html

Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie, proszę o rade,

Pozdrawiam

Ściana grubości 120 cm (dobrze odczytałem ?) ,to jakiś pałac ?

Czyli taki montaż kominka jest możliwy.

Teraz następne pytanie dotyczące kosztów, czy wkład może być standardowy czy są jakieś specjalne?

Jaki komin? Musi być wyprowadzony na zewnątrz przez ściane.

I wkład i komin standardowy .Trochę umiejętności też by się

przydało ....:)

Przepraszam, że nie udzieliłem Ci tutaj na odległość szczegółowych informacji krok po kroku jak to wykonać. Ale mam problem z zrozumiałym dla wszystkich udzielaniem instrukcji. No i również szanuje swój prywatny czas a takowa instrukcja wymagałaby z godzinę pisaniny.

Nie gniewam się bo to nie ja zadałem pytanie . Tylko jak nie masz nic do powiedzenia to się nic nie stanie jak nie zabierzesz głosu w dyskusji . Po prostu nie zaśmiecaj forum. Nie wiesz - nie pisz ! Czy to takie trudne ?

No widzisz właśnie, że wiem i napisałem jednoznacznie, że można z zastosowaniem sztuki budowlanej i sztuki wykonawstwa kominków.

Obydwie te sztuki opisane są szeroko w internecie, a szczegółowe info odnośnie montaży konkretnego wkładu są w instrukcji.

Pozdrawiam

Jeśli wiesz i chcesz pomóc to napisz jak to zbudować a to ,że ma to być zbudowane zgodnie ze sztuką budowlaną to jest sprawa oczywista ! Autor wątku pewnie też to wie .Tak można odpowiedziec na każdy temat .Co to znaczy zgodnie ze sztuką ? Sztuką może być zburzenie całej "chałupy" ! Postawienie nowego komina w nowo budowanym domu i postawienie kominka przy tymże kominie ! ............. wielka sztuka !

Jeśli wiesz i chcesz pomóc to napisz jak to zbudować a to ,że ma to być zbudowane zgodnie ze sztuką budowlaną to jest sprawa oczywista ! Autor wątku pewnie też to wie .Tak można odpowiedziec na każdy temat .Co to znaczy zgodnie ze sztuką ? Sztuką może być zburzenie całej "chałupy" ! Postawienie nowego komina w nowo budowanym domu i postawienie kominka przy tymże kominie ! ............. wielka sztuka !

Butyński , a ty czasem "mądrala srala" nie jesteś, co to czytać ze zrozumieniem nie umie

ale ważne by fermencik na forum siac ?

Zadał pytanie czy standard ,dostał odpowiedz . Zada następne mądre pytanie , dostanie

odpowiedź. Porada musi się opierać na przykazanych informacjach czego ma dotyczyć.

W tym wątku jedyne informacje ,to bardzo ogólny rysunek i to ,że nic nie kumasz z tego

forum....

Chyba trafiłem na zły czas na forum.

Już od dłuższego czasu marzył mi się kominek w domu, jednak problem pojawił się w momencie kiedy kupiłem mieszkanie.

Jest sprawą oczywistą że w mieszkaniu jest mniejsza możliwość zamontowania kominka, dlatego też narodził się pomysł zamontowania go w ścianie , głupio byłoby nie wykorzystać takiego muru przynajmniej w jakiejś części.

Dlatego zadałem pytanie do jak mi się wydawało fachowców którzy się na tym znają. Do tej pory kominki jedynie widziałem u znajomych lub w marketach budowlanych, dlatego nie chcę robić tego sam, ale fajnie jest się dowiedzieć o możliwośći montażu zanim zacznie się zawracać głowe ludziom którzy mieli by się tym zająć.

Zaznaczam że jestem ze Śwobodzic, Dolny Śląsk (ok. 10km od Wałbrzycha) jeżeli ktoś ma na tyle czasu i chęci żeby zrobić wycene takiego projektu to zapraszam.

Temat do zrobienia pod pewnymi warunkami. Należy wykuć otwór ok. szer100 x wys 200x gł ??. Przed jakimkolwiek kuciem zamontować należy nadproże nad planowaną wnęką i tu się pojawiają schody nie radzę rozkuwać czegokolwiek bez uzgodnień z administratorem budynku oraz bez obliczeń jakie obciążenia musi przenieść zamontowane nadproże. Ściana jest gruba 120 cm nie wiadomo jaka jest jej konstrukcja, może być oblicówka z cegły a w środku głazy kamienne lub z samego kamienia. Przekuwaliśmy się (z napowietrzeniem) przez taką kamienną ścianę, łatwo nie było, gdybym wiedział co nas czeka to wypożyczyłbym wiertnicę.

Misiek ,

czas jest dobry ,tylko zacznij współpracować , zadajemy Ci pytania

by Ci pomóc , a nie dlatego,że taki ma ktoś kaprys. Bez tych dodatkowych

informacji każdy "podpowiadacz " utknie z ciągiem dalszym :)

1.Kto jest właścicielem budynku

2.Czy to jest zabytek (120 cm grubości ?! )

3.Z czego jest ta ściana

4.Wysokość ściany zewnętrznej do której chcesz przykleić komin

5. Czy wiesz ,że na taki komin musisz mieć pozwolenie ?

Foty budynku z zewnątrz i wewnątrz

To na początek ,jak nie to spadaj :D:D

Misiek ,

czas jest dobry ,tylko zacznij współpracować , zadajemy Ci pytania

by Ci pomóc , a nie dlatego,że taki ma ktoś kaprys. Bez tych dodatkowych

informacji każdy "podpowiadacz " utknie z ciągiem dalszym :)

1.Kto jest właścicielem budynku

2.Czy to jest zabytek (120 cm grubości ?! )

3.Z czego jest ta ściana

4.Wysokość ściany zewnętrznej do której chcesz przykleić komin

5. Czy wiesz ,że na taki komin musisz mieć pozwolenie ?

Foty budynku z zewnątrz i wewnątrz

To na początek ,jak nie to spadaj :D:D

Dobra jest. Jedziemy.

1. Właścicielem budynku jest niezarejstrowana wspólnota (6 mieszkań)

2. nie jest to zabytek w rozumieniu prawa, jednak budynek jest przedwojenny ok 1912 rok. Z grubością ściany troche przesadziłem jest ok. 100cm

3. Ściana jest najprawdopodobniej z cegły, chociaż z uwagi na to że mieszkanie jest na parterze może być z kamieni obudowanych cegłą. ( to jest do sprawdzenia)

4. Wysokość ściany zewnętrznej to ok 4,5 - 5m

5. Oczywiście na komin pozwolenie musi być, miałem zakładany komin od gazu też na elewacji tyle że z tyłu budynku (od kominka miałby być na elewacji frontowej)

Fotki budynku załącze jutro.

Jest jeszcze jedna bardzo ważna sprawa, na elewacji pomiędzy piętrami (parter - pierwsze) jest pociągnięta rura gazowa. Czy w takim przypadku komin może być zainstalowany z zachowaniem bezpiecznych odstępów?

Edytowane przez misiak123