Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundamenty,fundamenty,fundamenty.....

Gość masterkula

Recommended Posts

Ciekawy artykuł podany w linku :) mam tylko jedno pytanie (podkreślam pytanie) gdyż nie jestem jakimś specjalistą od fundamentów a tym bardziej od posadowienia budynku na płycie fundamentowej, a może poprostu coś "nie tak" zrozumiałem ze względu na późną porę:), więc..... budynek ma być posadowiony na płycie fundamentowej z betonu B25 (takiego betonu już nie ma, stare nazewnictwo), a ten beton ma być wylany w otulinę ze styropianu FS20 - czy ten styropian wytrzyma ciężar całego budynku i nie zacznie się zapadać????? Ciekawe... :) a pozatym jak ten styropian bedzie wyglądał np. po 30 latach co z niego zostanie???

Hmm - Technologia z linku jest ok -jeżeli budowałbyś dom pasywny....W Twoim pytaniu nie ma ani słowa o pasywnym a jedynie o "nie oddającym za dużo energii" . Ale link i jego treść niezły, warto poczytać.. Pytałeś o ławy fundamentowe obłożone styropianem z każdej strony- ława wywiera olbrzymi naciska na grunt pod sobą ...jaki styropian wytrzyma takie ciśnienie? Płyta rozkłada ten ciężar i tam można pokusić się o stawianie domu na styropianie:} Edytowane przez raas

• 4 months później...

Przeczytałem całą pracę smigloxxx i mam kilka uwag:

1) "Ważne to co mówi kierownik budowy jest święte i nie podważalne przez osoby nie mające uprawnien budowlanych !!!!" - nieprawda kierownik też ma prawo się pomylić i jest przedstawicielem Wykonawcy nie Inwestora. To , że ktoś nie ma uprawnień budowlanych to wcale nie znaczy, że nie zna się na rzeczy. Najlepiej wynająć inspektora nadzoru inwestorskiego, który będzie pilnował interesów Inwestora.

2) zero wczesniej ustalone z kierownikiem budowy za pośrednictwem Inwestora - poziom zero podany jest w dokumentacji i nie wolno go zmieniać

3)Geodeta przyjeżdża na budowę 2 krotnie drugi raz aby nabić punkty geodezyjne osi na ławach - a mapa powykonawcza i ewentualnie ściany poddasza czy piętra to kto tyczy?

4)Na dnie wykopu należy ułożyć 10 centymetrową warstwę betonu B10 (na lekkim piaszczystym gruncie i przy niskim poziomie wód gruntowych można ten krok pominąć) - pod warunkiem zachowania otulenia zbrojenia czyli 7cm. Taniej chyba będzie jednak zrobić chudziak.

5)Ułożenie zbrojenia wzdłużnego z 4 prętów o średnicy 12 mm ze stali gładkiej lub żebrowanej. Trzeba je połączyć w 30-centymetrowych odstępach drutem