Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wymiana stropu drewnianego

podlas64

Recommended Posts

Kto pomoże mi obliczyć przekrój belek stropowych?Mam strop drewniany- belki stropowe drewniane o wym.16x8cm dł.5m70cm w rozstawie co 40cm.

Od góry,na poddaszu,deski,od dołu deski+ tynk na trzcinie

Chciałbym mieć z pokoju widoczne belki tzn dać belki ,a na nie deski tylko od góry-ale z rozstawem co 60-65cm.Jaki powinien być minimalny przekrój belek?

czy 20x10 wystarczy?

Pytałem w kilku biurach projektowych,ale chcieli najpierw kasę(rozumiem to) ale mówili , że nie gwarantują(przed obliczeniem,ale po wzięciu kasy) możliwości rozstawu 60-65cm

czesc! Ja mam powałę ,belki dł6m15cm.Wprojekcie miałem18x6 co48cm

od osi do osi belki. Pokonsultacji z projektantem dokonaliśmy zmiany

Belki mają przekrój 20x14 i rozstaw 81cm (67 między bokami)na belki od góry są położone deski 32mm,płyty wyciszające gr.chyba 5mm i na to panele.

Kto pomoże mi obliczyć przekrój belek stropowych?Mam strop drewniany- belki stropowe drewniane o wym.16x8cm dł.5m70cm w rozstawie co 40cm.

Od góry,na poddaszu,deski,od dołu deski+ tynk na trzcinie

Chciałbym mieć z pokoju widoczne belki tzn dać belki ,a na nie deski tylko od góry-ale z rozstawem co 60-65cm.Jaki powinien być minimalny przekrój belek?

czy 20x10 wystarczy?

Pytałem w kilku biurach projektowych,ale chcieli najpierw kasę(rozumiem to) ale mówili , że nie gwarantują(przed obliczeniem,ale po wzięciu kasy) możliwości rozstawu 60-65cm

podpowiem

• 1 month później...

Witam,

pewnie juz po sprawie, ale wg moich obliczen belki 10x20cm wystarcza, przy zalozeniu,

ze beda one z drewna jodlowego klasy C-30 o rozpietosci 60cm i na to pojda deski sosnowe o gr.2,5 cm.

Przy takiej rozpietosci, praktycznie robisz co drugie nowe gniazdo na belke.

Co ciekawsze belki 8x20 cm rowniez sie sprawdzaja.

Nie biore tutaj pod uwage zadnego ocieplenia i wygluszenia stropu!

Jednak takie obliczenia musisz miec poparte pieczatka, inaczej to samowolka a ja nie biore za to odpowiedzialnosci.

Mozna takie obliczenie potraktowac orientacyjnie do szacunkowania kosztow remontu.

P.S. A tak z ciekawosci, ile wolaly biura za taka usluge?

Pozdrawiam

Cze,

a nie obawiasz się, że przy takiej dużej odegłości pomiędzy legarami deskowa podłoga górnej kondygnacji będzie za głośna?

Nie jestem biegły we współczesnych konstrukcjach, ale kiedyś w takich przypadkach stosowano powyżej legarów stropowych poprzecznie i gęściej ułożone legary podłogowe - oczywiście o mniejszych przekrojach...

Pozdrawiam