Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam ,

mam kilka pytań ,

przedstawię najpierw sytuację a póżniej wszystkie pytania jakie mi się z w/w sytuacją nasuneły

Otóż jestem włascicielem budynku , połowy bliżniaka .

Kiedyś to była jedna nieruchomość ,wielkośc budynku to ok 30 m długość x 10 m szerokośc i wys. w szczycie ok 5 m ( dach jedno spadowy )

Granica przebiega równo po środku , czyli i ja i sąsiad mamy budynki o wielkości 15 m dł. x 10 m szer. ( lustrzane odbcie ) z tym , że na mojej połowie jest przyłącze wody a na drugiej połowie działki jest przyłącze kanalizacyjne

W chwili obecnej ( ponieważ jest to dosyć stara nieruchomość ) sąsiad chce swoją połowę budynku rozebrać i zbudowac na nowo .

Nowy budynek sasiada będzie stał w tym samym miejscu będzie miał tą samą długość czyli 15 m i ok 15 m szer , czyli szer budynku zwiększy się o 5 m ( .te 5 m będzie budowne w naszej granicy )

Zwiększy się tez wysokośc nowego budynku o jakieś 4 m w szczycie , do ok 9m .

Mi osobiście ta rozbudowa jest na rękę ( zgdzam się na budowę w granicy ) , gdyż kiedyś z czasem też będę chciał się tak rozbudować , ale do tego czasu chciałbym się zabezpieczyć na wypadek różnych sytuacji jakie mogą mieć w czasie rozbiórki i budowy .

- Chodzi mi o to ,że moż cos się stać w czasie zle wykonanej rozbiórki , np. mogą pękać moje stare ściany .

- Wykonanie połączenia / obróbki blacharskiej mojego dachu z nową ścianą ( po przebudowie ściana sąsiada będzie wyższa niż mój dach )

Oprócz tego przyłącze kanalizacyjne z mojej połowy budynku przechodzi ( do zlokalizowanej na połowie sąsiada studzienki ) pod nowo planowanym - powiększonym o szerokośc 5m budynkiem .( w/g moich obliczeń kanalizacja będzie przechodzić w rogu nowych fundamentów )

- Czy sąsiad , może np. odłączyć mnie od kanalizacji bo w miejscu w którym przebiega w tej chwili moja rura kanalizacyjna będą budowane jego nowe fundamenty

, a może będzie trzeba przebudować moje przyłącze do studzienki ?

, a może będę musiał budować nowe przyłącze do kolektora w drodze ?

i pytanie kto ma za to zapłacić ?

Wiem , że trochę to zagmatwane , może ktoś z forumowiczów może mi coś podpowiedzieć to z góry dziękuje .

Pozdrawiam .

https://forum.murator.pl/topic/154427-rozbi%C3%B3rka-budowa-w-granicy-kanalizacja-kilka-pyta%C5%84/

Raczej taka budowa (rozbudowa) nie jest możliwa – Rozporządzenie w sprawie WT ….. § 12.3.

2) sytuowanie budynku bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną,

jeżeli będzie on przylegał cała powierzchnia swojej ściany do ściany budynku

istniejącego na sąsiedniej działce lub do ściany budynku projektowanego, dla

którego istnieje ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowę, pod warunkiem, że

jego część leżąca w pasie o szerokości 3 m wzdłuż granicy działki będzie miała

długość i wysokość nie większe niż ma budynek istniejący lub projektowany na

sąsiedniej działce budowlanej,

Tak, czy siak wszelkie prace i skutki związane z ta przebudową obciążają sąsiada.

Dzięki ,ale mi chodzi o to jak powinienem zabezpieczyć się przed źle wykonaną przebudową

- czy jakimś oświadzczeniem u notariusza

- czy może jestem choniony przez prawo budowlane z automatu

ps Jak wczesnie wspomniałem zgadzam się na tą przebudowe ale w razie jakiś problemów chciałbym mieć czystą sytuację i i , żeby sąsiad miał świadomośc i bardziej się starał w czasie rozbiórki i budowy ( np. wzął ekipę która ma doświadczenie w budowaniu tak blisko istniejcej ściany/fundamentu a nie panów z budki z piwem )