Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TV na ścianie

Recommended Posts

żaden użytkownik tego forum nie ma w domu wiszącego telewizora ?

Mam taki sam uchwyt, fajna sprawa.

Wysokość zależy od wielu czynników, nie wiem czy zamontowałeś/zamontujesz taki kanał w ścianie do puszczenia kabli, jego osadzenie będzie decydowało o wysokości, na jakiej zawiesić będzie można uchwyt. Poza tym, pytanie jakiej wysokości będziesz miał meble pod telewizorem, co na nich będzie stało itd.

W każdym razie, u mnie tv wisi na wysokości mojej głowy gdy siedzę na kanapie.

Spróbuj narysować na ścianie kształt TV, usiądź przed nim spróbuj czy jest właściwie.

Wraz z tym uchwytem otrzymasz zdaje się komplet kołków, przy mojej ścianie z U220 były one za krótkie, TV nieco waży, poza tym ten uchwyt umożliwia obracanie TV i mocne jego odsunięcie od ściany, musisz wziąć to pod uwagę.

Tak jak napisał radams-wszystko zależy od wielu czynników,przyszłego usytuowania mebli,wysokości pomieszczenia,wielkości planowanego odbiornika tv oraz odległości, z której będziesz go oglądał.Niezłym sposobem określenia wysokości jego powieszenia jest wykonanie szablonu odzwierciedlającego+ - jego wielkość i przymierzenie na ścianie(ja tak robiłem).W każdy razie u mnie b.duży odbiornik tv jest zawieszony 130 cm od podłogi-dla mnie była to odległosć optymalna.

130cm? Dziwnie wysoko... U mnie wisi na 90 cm i właściwie najlepiej byłoby na 80, ale dla tych 10 cm nie chce mi się ponownie wiercić 8 dziur w ścianie...

:bye:

A dla mnie 80-90cm to dziwnie nisko.Oczywiście wszystko zależy od indywidualnego odczucia.W każdym razie mój 60"odbiornik tv zamontowany na tej wysokości,przy dość wysokim wnętrzu i sporej odległości od miejsca ,z którego sie go ogląda,wyglądał(sprawdzałem) tak jakoś dziwnie.Poza tym należę do osób dość wysokich i ta odległość od podłogi jest dla mnie optymalna.A ponieważ tv zmocowany jest do ściany za pomocą elektrycznie regulowanego wieszaka, można go(w zależności od okoliczności) błyskawicznie podnieść lub opuścić w granicach 100cm,(nie przejmując się koniecznością wiercenia nowych otworów).

A dla mnie 80-90cm to dziwnie nisko.Oczywiście wszystko zależy od indywidualnego odczucia.W każdym razie mój 60"odbiornik tv zamontowany na tej wysokości,przy dość wysokim wnętrzu i sporej odległości od miejsca ,z którego sie go ogląda,wyglądał(sprawdzałem) tak jakoś dziwnie..

Z punktu widzenia ergonomii nie powinno się zadzierać głowy przy oglądaniu tv (spojrzenie "naturalnie" na wprost). Taki duży sprzęt (60') mógłby spokojnie stać na szafce o wys ok. 30cm. Oczywiście trzeba zdecydować czy ważniejsza ergonomia, czy wygląd pomieszczenia ale IMHO góra ekranu na wysokości 220cm (jak mniej więcej u Laschlo) to rozwiązanie kontrowersyjne...

Siarraks - w Twoim przypadku to też ta wysokość dobra dla obrazu, który ogląda się na stojąco, a nie dla TV. Chyba, ze do oglądania na leząco z pochylonym ekranem jak u malachio

Pozdrawiam

Edytowane przez rafgam

• 2 months później...