mario201178 01.03.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 witam mam pytanko do orientujących się w temacie mam zamiar kupić piec i zastanawiam sie nad dwoma modelami a mianowicie Cichewicz Futura Econo 25KW lub Klimosz Ling Duo 25KW jak wypadają te dwa piece, jak wygląda sprawa (czasowego/dodatkowego) palenia w tych piecach czymś poza ekogroszkiem , jak sprawa sterowników, obsługi itp.... czy ktoś ma doświadczenie z którymś modelem powyżej? z uwagi na mozliwosc zakupu w dosc dobrej cenie interesuja mnie raczej tylko dwa powyzsze modele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafgre 02.03.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Witam, ja od roku użytkuje Klimosza i jestem bardzo zadowolony. Piec nie sprawia żadnych problemów, aczkolwiek na początku trzeba było mu poświęcić trochę czasu na ustawienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimej 19.08.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Econo to bardzo fajny kociołek, też się nad nim zastanawiałem gdy szukałem dla siebie kotła, w sumie miałem podobny dylemat i w końcu tego cichewicza kupiłem, działa dobrze, bez zarzutu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samosha 07.11.2011 01:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 No właśnie słyszałem o nim a szukam kotła na pelet i jestem ciekaw czy się dobrze spisuje. Palisz peletem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jz 07.11.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Ja posiadam Futura Econo Mini 21kW z rusztem żeliwnym. To model nieco mniejszy od Futura Econo 25kW, budowa jest identyczna, łącznie z zastosowanym sterownikiem. Żebyś nie wybrał za dużego pieca: Mam dom o powierzchni po podłogach ok. 200m2, a po odliczeniu skosów ok. 150m2 + garaż i kotłownia ok. 40m2, bojler 140l. Ściany styropian 15cm, skosy wełna mineralna 25cm. W największe mrozy (-25) piec spokojnie pracuje w temperaturze 70 stopni (plus zawór 4D, więc na grzejniki leci 50-55 w tym momencie) i daje radę bez problemu to wszystko ogrzać. Można palić nim do 90 stopni, więc zapas jest bardzo duży. Jeśli nie musisz kupować tak dużego pieca (25kW) to pod żadnym pozorem tego nie rób, bo będzie Ci palił bardzo dużo opału, szczególnie kiedy będzie ciepło na zewnątrz. Co do samego pieca: Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Mimo wielu kłopotów z ustawieniem pieca ludzi na forach poradziłem sobie z ustawieniami bez problemu. Piec jest ładnie wykonany, pracuje bez zarzutu. Ruszt żeliwny to podstawa jeśli chcesz oszczędzać w taką pogodę jak jest teraz (ok 10 stopni w dzień). W tak ciepłe dni jak teraz piec używa mi 10-15kg ekogroszku/dzień, wiec zdecydowanie lepiej przepalać wieczorami drewnem. W największe mrozy (-25) spala mi max 30kg/dzień, a średnio spala ok. 20kg/dzień. Na grzejnikach mam głowice termostatyczne. W domu utrzymuję ok 21 stopni. Za mną 1,5 sezony palenia i nie mam np. drzwi wewnętrznych czy ocieplonego stryszku, więc nauka ustawień + drzwi wew i inne rzeczy, które muszę zrobić i mam nadzieję, że piec będzie spalać jeszcze trochę mniej. Mój były sąsiad ma taki piec jak ja i pali w nim pelletem już drugi sezon. Widziałem na żywo jak ten piec pracuje z pelletem i wszystko działa bardzo dobrze tak jak w przypadku ekogroszku. Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samosha 10.02.2012 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 TAkie dobre wyniki spalania u Cichewicza to standard czy po prostu dobrze ustawiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneczka2911 14.02.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Ja posiadam Futura Econo Mini 21kW z rusztem żeliwnym. To model nieco mniejszy od Futura Econo 25kW, budowa jest identyczna, łącznie z zastosowanym sterownikiem. Żebyś nie wybrał za dużego pieca: Mam dom o powierzchni po podłogach ok. 200m2, a po odliczeniu skosów ok. 150m2 + garaż i kotłownia ok. 40m2, bojler 140l. Ściany styropian 15cm, skosy wełna mineralna 25cm. W największe mrozy (-25) piec spokojnie pracuje w temperaturze 70 stopni (plus zawór 4D, więc na grzejniki leci 50-55 w tym momencie) i daje radę bez problemu to wszystko ogrzać. Można palić nim do 90 stopni, więc zapas jest bardzo duży. Jeśli nie musisz kupować tak dużego pieca (25kW) to pod żadnym pozorem tego nie rób, bo będzie Ci palił bardzo dużo opału, szczególnie kiedy będzie ciepło na zewnątrz. Co do samego pieca: Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Mimo wielu kłopotów z ustawieniem pieca ludzi na forach poradziłem sobie z ustawieniami bez problemu. Piec jest ładnie wykonany, pracuje bez zarzutu. Ruszt żeliwny to podstawa jeśli chcesz oszczędzać w taką pogodę jak jest teraz (ok 10 stopni w dzień). W tak ciepłe dni jak teraz piec używa mi 10-15kg ekogroszku/dzień, wiec zdecydowanie lepiej przepalać wieczorami drewnem. W największe mrozy (-25) spala mi max 30kg/dzień, a średnio spala ok. 20kg/dzień. Na grzejnikach mam głowice termostatyczne. W domu utrzymuję ok 21 stopni. Za mną 1,5 sezony palenia i nie mam np. drzwi wewnętrznych czy ocieplonego stryszku, więc nauka ustawień + drzwi wew i inne rzeczy, które muszę zrobić i mam nadzieję, że piec będzie spalać jeszcze trochę mniej. Mój były sąsiad ma taki piec jak ja i pali w nim pelletem już drugi sezon. Widziałem na żywo jak ten piec pracuje z pelletem i wszystko działa bardzo dobrze tak jak w przypadku ekogroszku. Polecam! Witam, Mam również piec Futura Econo Mini ale niestety drugi sezon mam problem z ustawieniami. Na początku źle wypalał sie tworzyły się spieki i wygasał, teraz znowu dobrze się wypala, utrzymuje temperaturę i nie wygasa ale dużo zużywa. W mrozy powyżej -20 spala mi ponad 50 kg na dobę. Obecnie moje uatawienia to temp.C 50, czas powtarzania cyklu F 60, podawanie w podtrzymaniu 20s, czas postoju w podtrzymaniu 25min, Fn 16% czasu podawania opału. Otwór w wentylatorze na ok. 1cm otworzony. Bardzo proszę o pomoc i sugestie co do ustawień tego pieca. Czy za każdym razem jak zmienia sie temp. powyżej czy poniżej zera na zew. to zmienia Pan parametry, proszę o pomoc i wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimej 26.02.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 proponuje na priv sie odezwać, to coś można doradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimej 01.06.2012 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 ale nie tutaj tylko na [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio35 31.03.2018 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 potrzebuje ustawienia pieca klimosz premium pid ng 15kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts