maruda2000 01.03.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 (edytowane) WitamBędę montował kocioł na paliwo stałe - będzie on pracował w układzie otwartym a grzejniki przez wymiennik płytowy w układzie zamkniętym (ma być również kocioł gazowy)Pojawia się pytanie gdzie zamontować naczynie wzbiorcze ? Z kotła do wymiennika będzie ze 2-3m przewodu o średnicy 32mm (i to cały obieg ukł. otwartego) i potem wszystko pracuje w układzie zamkniętym zabezpieczonym naczyniem przeponowym.Czy mogę zainstalować naczynie pod stropem piwnicy - będzie jakieś 1-1,2 m ponad poziomem kotła - czy trzeba go instalować aż a strychu ? skoro wszystkie grzejniki pracują w ukł zamkniętym. Edytowane 1 Marca 2011 przez maruda2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 01.03.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Naczynie wzbiorcze otwarte ma być po prostu najwyższym punktem układu otwartego. Inaczej mówiąc powierzchnia wody w naczyniu ma być najwyższym miejscem wody w tym układzie. Jeśli wymiennik nie będzie wyżej od kotła to naczynie wystarczy, że będzie nad kotłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maruda2000 01.03.2011 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 no i super - o to mi chodziło a już hydraulicy chcieli montować naczynie na strychu i ciągnąć przewody aż z piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cd 02.03.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Witam. Dziwię sie, że instalatorzy nie wiedzieli to jak podlaczą ten kociol.........Tak pisal wczesniej kolega naczynie powinno wisieć powyżej wymiennika. Do tego wszystkiego powinien byc odpowiednio dobrany wymiennik ciepła, kazdy detal ma znaczenie.. Pozdrawiam Tomasz Sulej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.03.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Witam. Dziwię sie, że instalatorzy nie wiedzieli to jak podlaczą ten kociol.........Tak pisal wczesniej kolega naczynie powinno wisieć powyżej wymiennika. Do tego wszystkiego powinien byc odpowiednio dobrany wymiennik ciepła, kazdy detal ma znaczenie.. Pozdrawiam Tomasz Sulej Krytyka nie jest moim celem, ale autor wątku nie za bardzo zna się na temacie. Być może jego instalatorzy też nie za bardzo, ale to tylko być może (nie znamy warunków). Nie można też napisać, że musi wisieć powyżej wymiennika bo jeśli kocił jest wyżej od wymiennika to naczynie musi być powyżej kotła (lepiej napisać, że musi być powyżej obu). No i są szczeguły, które nie mają znaczenia, ale to już poza tematem Bez urazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cd 03.03.2011 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Witam. Oczywiście , że powyżej kotla i wymiennika...moje niedopastrzenie przy pisaniu wątku. Pozdrawiam Tomasz Sulej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eugenia 18.05.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 A mi dzisiaj instalator powiedział, że będzie ciągnąć przewody na strych w takim właśnie układzie, czyli z wymiennikiem, bo kiedyś zrobił tak, że naczynie było jedynie powyżej kotła i wymiennika i mu wodę wypluwało z naczynia ciśnienie. I że najlepiej jest jednak aby naczynie wzbiorcze było jak najwyżej czyli na strychu, bo inaczej ciągle trzeba dopełniać wodę w instalacji. Co o tym sądzić ? Czy on gada jakieś głupoty ? Czy nie wystarczy, że woda z naczynia wzbiorczego nad kotłem rurką przelewową wróci sobie do kotła ? Jak to możliwe że mu woda się wylewała a tego naczynia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 18.05.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Wypluwało ponieważ miał nieszczelność z układu zamkniętego [np.wymiennikiem płytowym] lub coś zle zrobił. Nie zaszkodzi jeśli będzie na strychu tylko koszt rur wzrasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts