Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Biały,słony nalot na pustakach.POMOCY!

Recommended Posts

Witam potrzebuję pomocy,buduję dom z pustaków Wienerberger.Po wymurowaniu pod strop zauważyłem,że pojawiły się białe plamy(osad)po paru dniach znacznie ich przybyło.Mają one słonawy smak,próbowałem to usunąć za pomocą szczotki jednak znowu się pojawiły.Czy ktoś z was miał podobny problem?Mam obawy,że będzie to wychodziło na tynki.Proszę o poradę!!

Zamieszczam kilka fotek.

DSCF3722 (Medium)..jpg

DSCF3737 (Medium)..jpg

wykwity solne powstaly na skutek zalewania pustakow woda deszczowa i topniejacym sniegiem oraz dzialaniem mrozu

bardziej to z pustakow jest, ewentualnie z wapna jesli bylo dodane do zaprawy nie z cementu

pozostaje je czyscic, najlepiej szczotka ulicowka - taka twarda

wykwity beda wychodzic dopoki pustaki beda narazone na dzialanie wody opadowej, przykryjesz dachem efekt sie zmniejszy ale nie ustapi calkowicie

Witam potrzebuję pomocy,buduję dom z pustaków Wienerberger.Po wymurowaniu pod strop zauważyłem,że pojawiły się białe plamy(osad)po paru dniach znacznie ich przybyło.Mają one słonawy smak,próbowałem to usunąć za pomocą szczotki jednak znowu się pojawiły.Czy ktoś z was miał podobny problem?Mam obawy,że będzie to wychodziło na tynki.Proszę o poradę!!

Zamieszczam kilka fotek.

Miałem to samo można spać spokojnie nic nie robiłem i po 2 latach mieszkania nawet malutka plamka nie wyszła. Pozdrawiam

• 4 years później...