popo00 01.03.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 (edytowane) witam, mam do zbudowania bliźniaka, typowy klocek. wymiar ok 10mx 6,5 piwnica, parter i pietro. jeden bliźniak już stoi. chciałbym zacząć już coś w tym roku - mianowicie wylac fundament, postawic sciany piwnicy i zrobic strop. jako ze nie mam jeszcze projektu, a nie chce nic na szybko, to wolalbym zrobic teraz tylko projekt tej piwnicy, a z piętrem i parterem poczekac. czy tak mozna? jak sie domyslam musialbym miec rozplanowane dziury na kanalizacje w stropie piwnicznym. ale czy to wszystko? jak to wyglada ze wzgledow formalnych - mozna tak budowac? tak apropo mam projekt na ten domek od poprzedniego wlasciciela dzialki, mógłbym przedstawic ten projekt w urzędzie gdy bede zglaszac budowe, ewentualnie później zmienic plan parteru i pietra. tak sobie wymyslilem, bo piwnica i fundament w moim przypadku- typowy klocek blizniak- jest raczej typowka i nie wiele mozna tu wymyslec. pozdrawiam i dziekuje za podpowiedzi! tom Edytowane 1 Marca 2011 przez popo00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 02.03.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 heh kombinujesz... Aby dostać pozwolenie na budowę musisz mieć projekt...Na pewno sprawy nie załatwi częściowy np piwnicy. Projekt jest niezbędnym załącznikiem i to na jego podstawie zostaje wydana decyzja o pozwoleniu na budowę. Nikt w ciemno nie da Ci pozwolenia typu wybuduj piwnicę a z górą się zobaczy. W pozwoleniu masz juz narzucone wiele rzeczy np "ilospadowy" dach szer elewacji frontowej, wysokość budynku, a w aglomeracjach miejskich nawet kolor dachu. Jak chcesz dać im te dane jak nie będziesz miał projektu?? Piszesz że masz już projekt poprzedniego właściciela...a co z pozwoleniem na budowę według tego projektu?? jest już czy właściciel maił na razie tylko projekt?? Jeśli była decyzja o pozwoleniu to musisz ja cofnąć i wystąpić o nową dla nowego projektu. Jeśli natomiast zdecydujesz się budować według tego projekt co masz (nie ważne czy już masz na ten projekt pozwolenie czy dopiero wystąpisz o takowe) i postawisz piwnicę zgodna z projektem a górę zupełnie inną to pomyśl, kto Ci ten budynek odbierze?? Przecież on nie zostanie wybudowany zgodnie z pozwoleniem, w którym załącznik czyli projekt przedstawia coś zupełnie innego. Są oczywiście sposoby typu wybudujesz piwnicę a następnie Wynajmujesz architekta robisz adaptację, czyli nowy projekt, nowe pozwolenie itp itd. Tylko pomyśl czy to Ci w jakikolwiek sposób się opłaca, przede wszystkim finansowo. Architekci za samą nazwę adaptacja już krzyczą sporo większe pieniądze. Ja na Twoim miejscu już robiłbym projekt na ten właściwy budynek. Następnie występowałbym o pozwolenie na budowę i na koniec roku śmiało można byłoby stawiać piwnicę. A reszta na wiosnę. Bez kombinacji czytaj komplikacji i problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 02.03.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 No faktycznie trochę mieszasz.Zamiast angażować się w projekt i budowę samych piwnic ,zaprojektuj całość a wykonaj tylko piwnice i poczekaj ile Ci trzeba. Tym bardziej że jak piszesz to bliźniak- czyli Twoja część domu jest bliźniaczo podobna do tej ,która już stoi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts