adigit 01.03.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 witam, od kilku dni siedzę na forum i przeglądam wiadomości na temat podparcia belek stropu typu teriva. W czym jest problem ? większość forumowiczów opisuje , że najbardziej odpowiednim sposobem podparcia belek stropu aby zalać go betonem razem z wieńcem jest podparcie belki przy murze aby była podniesiona jakieś 3 cm ponad mur. Zgadzam sie , że jest to dobre rozwiązanie jednak jest ono czasochłonne do wykonania i trzeba najlepiej użyć nie deski tylko coś grubszego , przynajmniej o wymiarach 10x10cm. Jednak o co mi chodzi , większość producentów w swoich instrukcjach opisuje inny sposób : foto NR1. I moje pytanie jest następujące , czy rozwiązanie widoczne na zdjęciu nr1 można przyjąć za porównywalne z opcją ze zdjęcia nr 2, po co sobie utrudniać skoro można ułatwiać . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 01.03.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 forum jest jak demokracja, większość nie zawsze ma rację. Opieranie belek teriva na 3cm czy innej wysokości betonie jest zupełnie nieuzasadnione i niczemu nie służy poza zwiększeniem pracochłonności montażu stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GOWOMB 02.03.2011 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 cześć, ja mam własnie w ten sposób podparte, tzn pod belką i kilku moich znalomych ma w ten sposób zrobione, murarze użyli do tego profila kwadratowego 3x3x12cm. to tak naprawde jest taka "chwilowa" podpora bo zaraz po ułożeniu wszystko się stępluje. u sąsiada z koleji murarze obmurowali mu cały dom warstwą pełnej cegły twierdząc że tak ma być a wieńca opuszczać nie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 02.03.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 wg mnie duzo szybciej jest wykonac obstawki z desek pod wieniec obnizony, do tego w ten sposob otrzymujemy wypoziomowanie stropu przy scianach lepsze niz podmurowanie i podlewanie(bardziej czasochlonne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 02.03.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 cześć, u sąsiada z koleji murarze obmurowali mu cały dom warstwą pełnej cegły twierdząc że tak ma być a wieńca opuszczać nie trzeba i bardzo dobrze zrobili to jest jak najbardziej prawidłowe rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adigit 02.03.2011 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 (edytowane) forum jest jak demokracja, większość nie zawsze ma rację. Opieranie belek teriva na 3cm czy innej wysokości betonie jest zupełnie nieuzasadnione i niczemu nie służy poza zwiększeniem pracochłonności montażu stropu. podparcie albo podlanie betonem powinno być , ponieważ jak w inny sposób włożysz i zabetonujesz jeden z drutów zbrojenia wieńca prostopadle pod belkę, u mnie w projekcie na rysuknu jest namalowane jak wół, że ten drut musi być pod belką Edytowane 2 Marca 2011 przez adigit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 03.03.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 podparcie albo podlanie betonem powinno być , ponieważ jak w inny sposób włożysz i zabetonujesz jeden z drutów zbrojenia wieńca prostopadle pod belkę, u mnie w projekcie na rysuknu jest namalowane jak wół, że ten drut musi być pod belką taki sposob podparcia i zamocowania wybral architekt i jest on prawidlowy sposob podany przez slawek9000 tez jest poprawny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts