Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podparcie belek stropu teriva,

Recommended Posts

witam, od kilku dni siedzę na forum i przeglądam wiadomości na temat podparcia belek stropu typu teriva. W czym jest problem ? większość forumowiczów opisuje , że najbardziej odpowiednim sposobem podparcia belek stropu aby zalać go betonem razem z wieńcem jest podparcie belki przy murze aby była podniesiona jakieś 3 cm ponad mur. Zgadzam sie , że jest to dobre rozwiązanie jednak jest ono czasochłonne do wykonania i trzeba najlepiej użyć nie deski tylko coś grubszego , przynajmniej o wymiarach 10x10cm. Jednak o co mi chodzi , większość producentów w swoich instrukcjach opisuje inny sposób : foto NR1.

I moje pytanie jest następujące , czy rozwiązanie widoczne na zdjęciu nr1 można przyjąć za porównywalne z opcją ze zdjęcia nr 2, po co sobie utrudniać skoro można ułatwiać . Pozdrawiam

Bitmap in Graphic1.jpg

cześć,

ja mam własnie w ten sposób podparte, tzn pod belką i kilku moich znalomych ma w ten sposób zrobione, murarze użyli do tego profila kwadratowego 3x3x12cm. to tak naprawde jest taka "chwilowa" podpora bo zaraz po ułożeniu wszystko się stępluje.

u sąsiada z koleji murarze obmurowali mu cały dom warstwą pełnej cegły twierdząc że tak ma być a wieńca opuszczać nie trzeba :)

forum jest jak demokracja, większość nie zawsze ma rację. Opieranie belek teriva na 3cm czy innej wysokości betonie jest zupełnie nieuzasadnione i niczemu nie służy poza zwiększeniem pracochłonności montażu stropu.

podparcie albo podlanie betonem powinno być , ponieważ jak w inny sposób włożysz i zabetonujesz jeden z drutów zbrojenia wieńca prostopadle pod belkę, u mnie w projekcie na rysuknu jest namalowane jak wół, że ten drut musi być pod belką

Edytowane przez adigit

podparcie albo podlanie betonem powinno być , ponieważ jak w inny sposób włożysz i zabetonujesz jeden z drutów zbrojenia wieńca prostopadle pod belkę, u mnie w projekcie na rysuknu jest namalowane jak wół, że ten drut musi być pod belką

taki sposob podparcia i zamocowania wybral architekt i jest on prawidlowy

sposob podany przez slawek9000 tez jest poprawny