Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyśmiano mnie że montuję ościężnice przed płytowaniem, czy da się to zrobić "po"?

Recommended Posts

Niedawno wpadł na moją robotę pewien "mądry, światowy człowiek" i przy kliencie wyśmiał mnie, że namówiłem go na zbyt szybki, nie przemyślany zakup ościeżnic na poddasze, przy okazji kupił oczywiście drzwi. Całą jego wypowiedź można podsumować takim zdaniem: wybrane na szybko są nie ładne i do niczego nie będą pasować. Moim zdaniem klient kupił sobie fajne drzwi o łagodnym wzorze i jasnym przyjemnym kolorze. Ale zrobiło mi się głupio, wychodzi na to że popełniłem "błąd w sztuce" :( Zamontowałem profile ościeżnicowe, z jednej strony opłytowałem wszystkie ścianki i wkrętami na odpowiedniej wysokości idealnie zamontowałem ościeżnice. Ościeżnice zrobione są z wiór i okleiny, a po zamontowaniu zasłoniłem je tekturka malarską i taśmą która na 100% nie oderwie okleiny, po to żeby nie obiły się podczas dalszych prac. Następnie rozpocząłem płytowanie, a gdy kończyłem to wpadł ten facet i narobił szumu że teraz nie dobiorą do tych "brzydkich" ościeżnic i dzrzwi żadnych ładnych paneli ani płytek do łazienki. Moim zdaniem jest przeciwnie. Ale tak czy inaczej nie odpowiadam za gust klienta, co sobie wybrał to jego sprawa. Mnie oskarżono że spowodowałem niepotrzebny pośpiech i dało się to zrobić w innej kolejności. Jak Wy to robicie? Popełniłem błąd?

Krzysiek,

na budowach panują pewne standardy postępowania. Przestrzeganie ich znacznie

ułatwia życie. Szczególnie ludziom ,którzy nie myślą przy robocie.

Jak przemyślisz sprawę ,to nawet komin od góry można wybudować ,zamiast

od fundamentu . Na budowie zawsze jakiś mądrala musi się znaleźć .Często

Ci co najwięcej jęzorem kłapią ,najmniej do powiedzenia maja....

• 3 weeks później...

Aha, czyli nie ma co przesadzać i sama pianka wystarczy. Dzięki, od teraz daruję sobie te wkręty.

Tak czy inaczej stelaż trzeba zawsze wcześniej zbudować właśnie na szerokość zakupionej ościeżnicy, bo orientowałem się trochę w temacie i każdy producent drzwi robi ościeżnice na wymiary 60,70,80,90 itd czyli standardy, ale to jest wymiar wewnętrzny, natomiast wymiary zewnętrzne ościeżnic u każdego producenta są odrobinę inne.

Głupio by było jakby po zbudowaniu i opłytowaniu przywieźli ościeżnice które są o 5 milimetrów szersze niż otwór pomiędzy profilami UA, ustawionym już na zicher i opłytowanymi...

Dzięki chłopy za zainteresowanie moim pytaniem :)