Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co trzeba przemyśleć przed "pierwszym wbiciem szpadla?"

Recommended Posts

Co koniecznie trzeba przemyśleć przed przysłowiowym pierwszym wbiciem szpadla - z Waszego doświadczenia? Oprócz powiedzmy aranżacji wnętrz w mniej lub bardziej szczegółowym zarysie i projektu ogrodu?

Wiem, że podobne pytania mogły już padać, ale zmieniają się czasy, potrzeby i możliwości. Kto parę lat temu projektował osobną pralnię, taśmy ledowe (czymkolwiek są) i takie tam.

Podzielcie się radami sprawdzonymi na własnej skórze. :)

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co koniecznie trzeba przemyśleć przed przysłowiowym pierwszym wbiciem szpadla - z Waszego doświadczenia? Oprócz powiedzmy aranżacji wnętrz w mniej lub bardziej szczegółowym zarysie i projektu ogrodu?

Witaj Tatarak,

jeżeli Twoim zdaniem przed przysłowiowym pierwszym wbiciem szpadla koniecznie trzeba przemyśleć aranżacje wnętrz i projektu ogrodu, to ja się obawiam, że do budowy własnego domu musiałem nieprzemyślanie podejść od dupy strony, bo mi takie rzeczy nie przyszły do głowy ... :D

Przed pierwszym wbiciem szpadla, to trzeba przemyśleć projekt domu i ew. umiejscowienie szamba, to się przydaje do PnB :D

Później można trochę pomyśleć, żeby nie kolidowały ze sobą ew. późniejsze przyłącza wody, gazu, kanalizy, GWC...

A później to proponuję iść na żywioł ... http://img52.imageshack.us/img52/7774/jumping0001.gifBudowa to ciągła przygoda, z często wieloma i zaskakującymi zwrotami akcji (często niezamierzonymi)... :D

Nie marnuj życia i nie myśl za dużo. Jak będziesz za dużo myśleć, to sobie popsujesz całą przyjemność z budowy... :D

:bye:

Edytowane przez Jarek EM08

No to możesz się już powoli przyzwyczajać, że na budowie z różnego rodzaju fachowcami lub fahofcami, nie da rady wszystkiego poukładać i przewidzieć. A to czegoś nie dowiozą z hurtowni albo zabraknie i trzeba czekać aż dowiozą (ja czekałem 1,5 miesiąca na paletę dachówek przywożoną specjalnie dla mnie z Niemiec), a to ekipy coś pozawalają i poprzesuwają terminy, albo pogoda będzie nie teges, jak nie urok to sraczka...

Ale głowa do góry i staraj się tylko trzymać rękę na pulsie i nie pozwalać sobie dmuchać w kas(z)ę... Wrzuć luzik i zaczynaj budowę...http://www.exsite.pl/engine/data/emoticons/ok.gif Trzymam kcuki!

:bye:

Też jestem ciekawa odpowiedzi - co zrobić, by nie budować się 5 lat, . Coś w stylu: "gdybym mógł cofnąć czas...". Typu: "jeśli chcesz się wprowadzić za 2 lata, podpisz już teraz umowę o prąd, bo się czeka długo. Albo: "przemyśl kolorystykę domu przed zamówieniem okien, bo potem ramy okien nie będą pasowały do drzwi i podłogi. Albo "zastanów się, czy chcesz rolety zewnętrzne i jakie, bo implikuje to sposób wykonania nadproży, grubość ocieplenia itd.

witaj, ja jestem na SSZ, ale dorzucę cosik:

Jeśli jeszcze nie masz adaptacji to wg mnie najważniejsze, jest ustawienie domu względem stron świata i drogi.

Później przed każdym etapy budowy, polecam poczytać trochę forum, żeby wiedzieć co nieco o podstawowych sprawach, przydaje się to przy "patrzeniu wykonawcom na ręce".

Zaplanuj miejsce gdzie będziesz wylewał niespodziewane pozostałości masy betonowej w betoniarze - jeśli będziesz zamawiał beton z beki. Można lać na drogę a można pod wcześniej przygotowany wykop np. ogrodzeniowy.

O, to jest super pomysł z tym wykopem pod ogrodzenie i zagospodarowaniem nadmiaru betonu! dzięki :)

Mnie się wydaje, że przede wszystkim trzeba zastanowić się co i kto będzie budował wykonywał.

1. Co będzie budowała firma, co sam, co rodzina

2. z jakiego materiału będzie dom i gdzie będzie się dokonywać zakupów-( jedna hurtownia duże upusty , kupujący wykonawca brak kontroli nad wydatkami ale można ustalic ostateczną cenę za całość )

3. Zebrać wszystkie niezbędne dokumenty - zawsze może coś zaskoczyć - np brak możliwości podłączenia energii elektrycznej bez zgody sąsiadów lub innych instytucji, brak zapasu mocy transformatora brak możliwości przepustowych kanalizacji itp itd.

4. ostateczne ustalenie miejsca w którym stanie dom!

5.Sposób w jaki zabezpieczysz ewentualnej ekipie budowlanej warunki socjalno bytowe, sposób usunięcia śmieci z budowy, zabezpieczenie materiałów na budowie.

................

...............

itd a planowanie ogrodu zostaw na czas jak już będzie stał dom w stanie surowym bo zniszczenia i nagromadzona ziemia z wykopów wielokrotnie mogą zniweczyć jakiekolwiek plany i projekty, a i wiedza na ten temat i kolejne wizje zmieniają się wraz z tym jak szybko dom wyrasta z ziemi.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości.

Edytowane przez CityMatic

Musisz się zastanowić czym będziesz grzał i jaka będziesz miał wentylację. Nie zawsze trzeba budować kominy i kanały wentylacyjne a to kosztuje.

To już mam na szczęście przemyślane: wentylacja mechaniczna z rekuperacją, ogrzewanie na 90 procent gruntową pompą ciepła (rodzaj kolektora do ustalenia). komin będzie tylko w postaci rury od kozy.

(nick jest mylący - jam białogłowa :))

Czytaj forum! polecam

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170034-Opadająca-podłoga

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?129899-TARAS-półokrągły-czym-wykończyć

jest gdzieś jeszcze ciekawy temat : czego nie zrobilibyście ponownie w swoim domu, jak znajdę linka to zapodam

to jeszcze nie ten ale podobny

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?3337-Co-byś-zmienił(a)-budując-jeszcze-raz

Edytowane przez Amelia 2

Mnie się wydaje, że przede wszystkim trzeba zastanowić się co i kto będzie budował wykonywał.

1. Co będzie budowała firma, co sam, co rodzina

2. z jakiego materiału będzie dom i gdzie będzie się dokonywać zakupów-( jedna hurtownia duże upusty , kupujący wykonawca brak kontroli nad wydatkami ale można ustalic ostateczną cenę za całość )

3. Zebrać wszystkie niezbędne dokumenty - zawsze może coś zaskoczyć - np brak możliwości podłączenia energii elektrycznej bez zgody sąsiadów lub innych instytucji, brak zapasu mocy transformatora brak możliwości przepustowych kanalizacji itp itd.

4. ostateczne ustalenie miejsca w którym stanie dom!

5.Sposób w jaki zabezpieczysz ewentualnej ekipie budowlanej warunki socjalno bytowe, sposób usunięcia śmieci z budowy, zabezpieczenie materiałów na budowie.

................

...............

itd a planowanie ogrodu zostaw na czas jak już będzie stał dom w stanie surowym bo zniszczenia i nagromadzona ziemia z wykopów wielokrotnie mogą zniweczyć jakiekolwiek plany i projekty, a i wiedza na ten temat i kolejne wizje zmieniają się wraz z tym jak szybko dom wyrasta z ziemi.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości.

Dzięki, CityMatic :)

punkt 4 już mamy przemyślany i ustalony, punkt 5 właśnie się załatwia (buda dla ekipy). Działkę mam sporą (prawie 17 arów), więc chcę jej część wygrodzić, żeby ekipy nie roznosiły śmieci itp po całości i już tam zacząć zakładanie ogrodu. nie chcę mieć płaskiego ogródka, ale z małym łagodnym wzniesieniem, więc kombinuję, żeby od razu część humusu ułozyc w miejscu docelowym - akurat się fajnie uleży i można będzie zweryfikować pomysł "na żywo" - stąd moje ogrodowo-projektowe założenie :)

Rady 1-3 biorę sobie do serca :)

sorry :)

Pomyśl nad studnią. Nie zawsze jest skąd wodę brać w czasie budowy a taka studnia zawsze się przyda a w sumie niewiele kosztuje. Oczywiście zależy od głębokości wody.

Pzdr

gruntową mamy coś ok. 1,6 - 1,7m :) mąż studnie planuje koniecznie - w przyszłości także na potrzeby ogrodowe. kombinujemy też, żeby do niej zrzucać wodę z rynien. tylko jeszcze nie wiem, jak wybrać miejsce - w jakiej odległości od budynku?

Czytaj forum! polecam

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170034-Opadająca-podłoga

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?129899-TARAS-półokrągły-czym-wykończyć

jest gdzieś jeszcze ciekawy temat : czego nie zrobilibyście ponownie w swoim domu, jak znajdę linka to zapodam

Dzięki, Amelio :) Czytam, czytam od ponad roku (i czasami wpadam w panikę :sick:)- nie zawadzi jednak raz na jakiś czas ponownie wsadzić kij w mrowisko. Budują się nowi ludzi i mają nowe wnioski. A linki są zawsze mile widziane. :)