Tatarak 02.03.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Co koniecznie trzeba przemyśleć przed przysłowiowym pierwszym wbiciem szpadla - z Waszego doświadczenia? Oprócz powiedzmy aranżacji wnętrz w mniej lub bardziej szczegółowym zarysie i projektu ogrodu? Wiem, że podobne pytania mogły już padać, ale zmieniają się czasy, potrzeby i możliwości. Kto parę lat temu projektował osobną pralnię, taśmy ledowe (czymkolwiek są) i takie tam. Podzielcie się radami sprawdzonymi na własnej skórze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 02.03.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Ja przed wpiciem szpadla muszę się dobrze zastanowić bo przeważnie trafiam w linię nawadniającą ogród:) Szpadel to porażka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.03.2011 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Szczęściarz z Ciebie, skoro już masz nawodnienie w ogrodzie Mnie chodzi o "wbicie szpadla" pod kopanie fundamentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 02.03.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 (edytowane) Co koniecznie trzeba przemyśleć przed przysłowiowym pierwszym wbiciem szpadla - z Waszego doświadczenia? Oprócz powiedzmy aranżacji wnętrz w mniej lub bardziej szczegółowym zarysie i projektu ogrodu? Witaj Tatarak, jeżeli Twoim zdaniem przed przysłowiowym pierwszym wbiciem szpadla koniecznie trzeba przemyśleć aranżacje wnętrz i projektu ogrodu, to ja się obawiam, że do budowy własnego domu musiałem nieprzemyślanie podejść od dupy strony, bo mi takie rzeczy nie przyszły do głowy ... Przed pierwszym wbiciem szpadla, to trzeba przemyśleć projekt domu i ew. umiejscowienie szamba, to się przydaje do PnB Później można trochę pomyśleć, żeby nie kolidowały ze sobą ew. późniejsze przyłącza wody, gazu, kanalizy, GWC... A później to proponuję iść na żywioł ... http://img52.imageshack.us/img52/7774/jumping0001.gifBudowa to ciągła przygoda, z często wieloma i zaskakującymi zwrotami akcji (często niezamierzonymi)... Nie marnuj życia i nie myśl za dużo. Jak będziesz za dużo myśleć, to sobie popsujesz całą przyjemność z budowy... Edytowane 2 Marca 2011 przez Jarek EM08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.03.2011 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Cześć Jarek - pewnie masz trochę racji, ale z tym żywiołem - kwestia temperamentu ja jestem z tych do bólu poukładanych i nic mnie tak nie denerwuje jak "działania spontaniczne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 02.03.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 No to możesz się już powoli przyzwyczajać, że na budowie z różnego rodzaju fachowcami lub fahofcami, nie da rady wszystkiego poukładać i przewidzieć. A to czegoś nie dowiozą z hurtowni albo zabraknie i trzeba czekać aż dowiozą (ja czekałem 1,5 miesiąca na paletę dachówek przywożoną specjalnie dla mnie z Niemiec), a to ekipy coś pozawalają i poprzesuwają terminy, albo pogoda będzie nie teges, jak nie urok to sraczka... Ale głowa do góry i staraj się tylko trzymać rękę na pulsie i nie pozwalać sobie dmuchać w kas(z)ę... Wrzuć luzik i zaczynaj budowę...http://www.exsite.pl/engine/data/emoticons/ok.gif Trzymam kcuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.03.2011 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 02.03.2011 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Też jestem ciekawa odpowiedzi - co zrobić, by nie budować się 5 lat, . Coś w stylu: "gdybym mógł cofnąć czas...". Typu: "jeśli chcesz się wprowadzić za 2 lata, podpisz już teraz umowę o prąd, bo się czeka długo. Albo: "przemyśl kolorystykę domu przed zamówieniem okien, bo potem ramy okien nie będą pasowały do drzwi i podłogi. Albo "zastanów się, czy chcesz rolety zewnętrzne i jakie, bo implikuje to sposób wykonania nadproży, grubość ocieplenia itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 02.03.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 witaj, ja jestem na SSZ, ale dorzucę cosik: Jeśli jeszcze nie masz adaptacji to wg mnie najważniejsze, jest ustawienie domu względem stron świata i drogi. Później przed każdym etapy budowy, polecam poczytać trochę forum, żeby wiedzieć co nieco o podstawowych sprawach, przydaje się to przy "patrzeniu wykonawcom na ręce". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 04.03.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Zaplanuj miejsce gdzie będziesz wylewał niespodziewane pozostałości masy betonowej w betoniarze - jeśli będziesz zamawiał beton z beki. Można lać na drogę a można pod wcześniej przygotowany wykop np. ogrodzeniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 04.03.2011 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Zaplanuj miejsce gdzie będziesz wylewał niespodziewane pozostałości masy betonowej w betoniarze - jeśli będziesz zamawiał beton z beki. Można lać na drogę a można pod wcześniej przygotowany wykop np. ogrodzeniowy. O, to jest super pomysł z tym wykopem pod ogrodzenie i zagospodarowaniem nadmiaru betonu! dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Marek 04.03.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Przed "wbiciem łopaty" sprawdź czy geodeta wytyczył budynek wg projektu i usytuowania na działce. U mnie część budynku chciał zwęzić o prawie metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.03.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Musisz się zastanowić czym będziesz grzał i jaka będziesz miał wentylację. Nie zawsze trzeba budować kominy i kanały wentylacyjne a to kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.03.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 (edytowane) Mnie się wydaje, że przede wszystkim trzeba zastanowić się co i kto będzie budował wykonywał.1. Co będzie budowała firma, co sam, co rodzina2. z jakiego materiału będzie dom i gdzie będzie się dokonywać zakupów-( jedna hurtownia duże upusty , kupujący wykonawca brak kontroli nad wydatkami ale można ustalic ostateczną cenę za całość )3. Zebrać wszystkie niezbędne dokumenty - zawsze może coś zaskoczyć - np brak możliwości podłączenia energii elektrycznej bez zgody sąsiadów lub innych instytucji, brak zapasu mocy transformatora brak możliwości przepustowych kanalizacji itp itd.4. ostateczne ustalenie miejsca w którym stanie dom!5.Sposób w jaki zabezpieczysz ewentualnej ekipie budowlanej warunki socjalno bytowe, sposób usunięcia śmieci z budowy, zabezpieczenie materiałów na budowie................................itd a planowanie ogrodu zostaw na czas jak już będzie stał dom w stanie surowym bo zniszczenia i nagromadzona ziemia z wykopów wielokrotnie mogą zniweczyć jakiekolwiek plany i projekty, a i wiedza na ten temat i kolejne wizje zmieniają się wraz z tym jak szybko dom wyrasta z ziemi. Pozdrawiam i życzę wytrwałości. Edytowane 4 Marca 2011 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 04.03.2011 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Musisz się zastanowić czym będziesz grzał i jaka będziesz miał wentylację. Nie zawsze trzeba budować kominy i kanały wentylacyjne a to kosztuje. To już mam na szczęście przemyślane: wentylacja mechaniczna z rekuperacją, ogrzewanie na 90 procent gruntową pompą ciepła (rodzaj kolektora do ustalenia). komin będzie tylko w postaci rury od kozy. (nick jest mylący - jam białogłowa ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.03.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 (nick jest mylący - jam białogłowa ) sorry Pomyśl nad studnią. Nie zawsze jest skąd wodę brać w czasie budowy a taka studnia zawsze się przyda a w sumie niewiele kosztuje. Oczywiście zależy od głębokości wody. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 04.03.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 (edytowane) Czytaj forum! polecamhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?170034-Opadająca-podłogahttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?129899-TARAS-półokrągły-czym-wykończyćjest gdzieś jeszcze ciekawy temat : czego nie zrobilibyście ponownie w swoim domu, jak znajdę linka to zapodamto jeszcze nie ten ale podobnyhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?3337-Co-byś-zmienił(a)-budując-jeszcze-raz Edytowane 4 Marca 2011 przez Amelia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 04.03.2011 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Mnie się wydaje, że przede wszystkim trzeba zastanowić się co i kto będzie budował wykonywał. 1. Co będzie budowała firma, co sam, co rodzina 2. z jakiego materiału będzie dom i gdzie będzie się dokonywać zakupów-( jedna hurtownia duże upusty , kupujący wykonawca brak kontroli nad wydatkami ale można ustalic ostateczną cenę za całość ) 3. Zebrać wszystkie niezbędne dokumenty - zawsze może coś zaskoczyć - np brak możliwości podłączenia energii elektrycznej bez zgody sąsiadów lub innych instytucji, brak zapasu mocy transformatora brak możliwości przepustowych kanalizacji itp itd. 4. ostateczne ustalenie miejsca w którym stanie dom! 5.Sposób w jaki zabezpieczysz ewentualnej ekipie budowlanej warunki socjalno bytowe, sposób usunięcia śmieci z budowy, zabezpieczenie materiałów na budowie. ................ ............... itd a planowanie ogrodu zostaw na czas jak już będzie stał dom w stanie surowym bo zniszczenia i nagromadzona ziemia z wykopów wielokrotnie mogą zniweczyć jakiekolwiek plany i projekty, a i wiedza na ten temat i kolejne wizje zmieniają się wraz z tym jak szybko dom wyrasta z ziemi. Pozdrawiam i życzę wytrwałości. Dzięki, CityMatic punkt 4 już mamy przemyślany i ustalony, punkt 5 właśnie się załatwia (buda dla ekipy). Działkę mam sporą (prawie 17 arów), więc chcę jej część wygrodzić, żeby ekipy nie roznosiły śmieci itp po całości i już tam zacząć zakładanie ogrodu. nie chcę mieć płaskiego ogródka, ale z małym łagodnym wzniesieniem, więc kombinuję, żeby od razu część humusu ułozyc w miejscu docelowym - akurat się fajnie uleży i można będzie zweryfikować pomysł "na żywo" - stąd moje ogrodowo-projektowe założenie Rady 1-3 biorę sobie do serca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 04.03.2011 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 sorry Pomyśl nad studnią. Nie zawsze jest skąd wodę brać w czasie budowy a taka studnia zawsze się przyda a w sumie niewiele kosztuje. Oczywiście zależy od głębokości wody. Pzdr gruntową mamy coś ok. 1,6 - 1,7m mąż studnie planuje koniecznie - w przyszłości także na potrzeby ogrodowe. kombinujemy też, żeby do niej zrzucać wodę z rynien. tylko jeszcze nie wiem, jak wybrać miejsce - w jakiej odległości od budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 04.03.2011 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Czytaj forum! polecam http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170034-Opadająca-podłoga http://forum.muratordom.pl/showthread.php?129899-TARAS-półokrągły-czym-wykończyć jest gdzieś jeszcze ciekawy temat : czego nie zrobilibyście ponownie w swoim domu, jak znajdę linka to zapodam Dzięki, Amelio Czytam, czytam od ponad roku (i czasami wpadam w panikę )- nie zawadzi jednak raz na jakiś czas ponownie wsadzić kij w mrowisko. Budują się nowi ludzi i mają nowe wnioski. A linki są zawsze mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts