Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co trzeba przemyśleć przed "pierwszym wbiciem szpadla?"

Recommended Posts

ogrzewanie na 90 procent gruntową pompą ciepła (rodzaj kolektora do ustalenia).

No i kolejne ważne ustalenie które bardzo warunkuje planowanie ogrodu- pod taki wymiennik trzeba dużej powierzchni i "dyscypliny " obsadzeń roślinnością.

Dodatkowo 17 ar to nie jest duża powierzchnia, u mnie jest prawie 19 ar. i podczas budowy praktycznie 80% powierzchni było czynne, ziemia z wykopów jest faktycznie dobrym materiałem na ukształtowanie powierzchni działki ale dodatkowe prace z pompą ciepła (kolektorem) dodatkowo zmienią ukształtowanie działki.

http://obrazki.elektroda.net/54_1281687438.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2711/4043908357_6f862b9a12.jpg

To jednak głębokie wykopy ;) a studnie - koszt jest 2X do 3X większy.

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

gruntową mamy coś ok. 1,6 - 1,7m :) mąż studnie planuje koniecznie - w przyszłości także na potrzeby ogrodowe. kombinujemy też, żeby do niej zrzucać wodę z rynien. tylko jeszcze nie wiem, jak wybrać miejsce - w jakiej odległości od budynku?

Tu nie chodzi o wody gruntowe tylko o żyłę wodną. Najlepiej poszukać różdżkarza i wybrać odpowiednie miejsce. Przy okazji sprawdzi jak wygląda miejsce na którym będzie stał dom. Ja mam studnię wybijaną na hydrofor. Dzisiaj wybrałbym z szerszym otworem na pompę głębinową. Droższa w wykonaniu ale praktyczniejsza.

CityMatic - w miejscowości, w której się będę budować, i w okolicy większość działek ma max 11 arów - 17 robi na sąsiadach wrażenie ;)

Jeszcze się właśnie zastanawiam nad kolektorem pionowym, bo mi zależy na tym, by ogród był ogrodem, a nie zdyscyplinowaną nawierzchnią kolektora :/

Nie każdy..........

akurat ja nie brałam kredytu, tylko budowałam za sprzedane mieszkanie, potem poszedł do ludzi garaż (starczyło na CO+ wodę), nastepnie ogródek działkowy, za zwrot vatu schody i drzwi wewnętrzne.... i tak się budowa toczyła, troche na żywioł;) z wykończeniówki w pierwszej kolejności robiłam rzeczy kosztowne: glazury, elewacja i podjazd bo pewnie już nigdy potem by na to się nie nazbierało kasy ale malowania, podłogi z paneli robimy sami z bieżących dochodów.

Edytowane przez Amelia 2

Nie każdy..........

Takie podejście do budowy rodzi wiele konfliktów i nieporozumień więc myślę ze wielu z ówcześnie podejmujących decyzje o budowaniu robi to z rozsądku, a nie "zapatrzeniu" czy panującej modzie.

Po co rozpoczynać budowę i robić sobie wrogów czy popaść w długi nie do spłacenia?

Ale fakt dobrego gospodarowania gotówka podczas budowy jest bardzo ważny, a dodatkowo przewidywanie źródła jej finansowania niezbędny.

Życzę wszystkiego najlepszego wszystkim podejmującym decyzję o budowaniu i słusznego podejmowania decyzji.

Pozdrawiam

Jeśli się nie ma x-set tys. zł kredytu to trzeba po prostu wybierać co najważniejsze, co może poczekać a co da się zrobić samemu.

Też tak uważam, odpowiedziałem na post wcześniejszy i również uważam że aby w domu żyło się naprawdę dobrze to trzeba go wybudować z sercem i aby był radościa a nie udręką.

Jeszcze co mi się nasunęło :

..........

..........

6. To trzeba wiedzieć jak kolorystycznie będzie wyglądał ostatecznie nasz domek - aby dobrze dobrać materiały na dach, kominy i okna.

ja jestem z tych do bólu poukładanych i nic mnie tak nie denerwuje jak "działania spontaniczne" :)

Oj, to kobieto, od budowy trzymaj się z daleka, bo szlag Cię trafi i/lub na wrzody zejdziesz najdalej przy SSO, a jeśli nawet to przeżyjesz, to w trakcie wykończeniówki do pierdla trafisz z powodu zamordowania "ze szczególnym okrucieństwem" całej ekipy wykończeniowej i wszystkich na literę "W" z całej okolicy, a aresztują cię w trakcie rozszarpywania własnymi zębami psa sąsiadów, który zaczął wyć w trakcie popełniania wyżej wymienionych.

Naprawdę mało jest w życiu rzeczy tak skrajnie odległych od poukładania i przewidywalności, jak budowa prowadzona systemem gospodarczym :)

J.

"nie chcę mieć płaskiego ogródka, ale z małym łagodnym wzniesieniem, więc kombinuję, żeby od razu część humusu ułozyc w miejscu docelowym"

Górka do sanek dla maluszka fajna rzecz, ale...

Pod tą górką może być ZIEMIANKA...

Też fajna rzecz... i pożyteczna...

Adam M.

"nie chcę mieć płaskiego ogródka, ale z małym łagodnym wzniesieniem, więc kombinuję, żeby od razu część humusu ułozyc w miejscu docelowym"

Górka do sanek dla maluszka fajna rzecz, ale...

Pod tą górką może być ZIEMIANKA...

Też fajna rzecz... i pożyteczna...

Adam M.

to nie będzie górka, maksymalnie 80 cm wzniesienia, ale ziemianka też będzie, tyle że nie w ogrodzie od frontu, ale od północy. Górka będzie moja, a ziemianka małżonka :)

Tatarak zacny avatar \m/ :-D

A w temacie - co dobrze przemyśleć:

1 - ustawienie budynku na działce względem stron świata, wjazdu, sąsiadów

2 - gdzie będzie się parkować samochód

3 - POZIOM ZERO !!!!! potem tego nie zmienisz, a niejeden by chciał

4 - zaplanuj urlop (Ty albo mąż) na czas wykonywanie przez ekipę SSO

5 - zastanów się czym chcesz ogrzewać... żeby nie okazało się, że będziesz potem ekogroszek taczkować przez hall :-P

6 - zaplanuj w domu graciarnię

7 - zastanów się, czy na pewno potrzebujesz aż tak duży dom

8 - pomyśl o pralni i miejscu na suszenie ciuchów

9 - zaplanuj i uzgodnij przebieg przyłączy, następnie pozostaw sobie przepusty w ławach pod przyłącza

10 - zaplanuj odprowadzenie wody z drenażu i opadowej

11 - ZRÓB LISTĘ PRAC DO WYKONANIA - harmonogram robót

12 - ZRÓB ZESTAWIENIE MATERIAŁÓW NA SSO !!! - nie jest to problem, a wiesz, ile wydasz...

13 - odwiedź z tym zestawieniem pobliskie składy budowlane i negocjuj, negocjuj, negocjuj... i tak zarobią na Tobie ze 20 000...

14 - CZYTAJ FORUM MURATORA !!!

15 - KONIECZNIE ZOBACZ WCZEŚNIEJ NA ŻYWO DOM, KTÓRY CHCESZ BUDOWAĆ - daje to do myślenia!!!!

[cut...],

Ta... Można sobie myśleć, i myśleć, włączyć do tego jeszcze architekta, który żeby było OK podeśle dodatkowo na działkę geodetę, a później jak to na budowie, przychodzi geodeta (w postaci opisanego w Jarkowym dzienniku pana Zonka) aby na dzień przed rozpoczęciem wytyczyć budynek i robi sobie nie wiadomo czemu, co chce i uskutecznia swe dziwne pomysły i zaraz na początku budowy robi się duży ZONK...:mad:

I co? I przemyślenia trzech mądrych głów trzeba było o kant dupy roztrzaść i w trymiga improwizować... http://img52.imageshack.us/img52/7774/jumping0001.gifBo to BUDOWA przecież! Welcome to hell! :yes:

:bye:

[cut...],

Ta... Można sobie myśleć, i myśleć, włączyć do tego jeszcze architekta, który żeby było OK podeśle dodatkowo na działkę geodetę, a później jak to na budowie, przychodzi geodeta (w postaci opisanego w Jarkowym dzienniku pana Zonka) aby na dzień przed rozpoczęciem wytyczyć budynek i robi sobie nie wiadomo czemu, co chce i uskutecznia swe dziwne pomysły i zaraz na początku budowy robi się duży ZONK...:mad:

I co? I przemyślenia trzech mądrych głów trzeba było o kant dupy roztrzaść i w trymiga improwizować... http://img52.imageshack.us/img52/7774/jumping0001.gifBo to BUDOWA przecież! TATARAK, dziewczyno! Szykuj się! Welcome to hell! :D

Morhot -

ad avatar - miło, że ktoś dostrzegł :)

ad.1 i 2 - to już rozgryźliśmy

ad 3 - czym się kierować w ustalaniu poziomu zero?

ad 4 - budowa będzie jakieś 3 km od naszego domu, więc spróbujemy ogarnąć bez urlopu :/

ad 5 - żadnego węgla! mamy złe doświadczenia. chcemy ogrzewania "na guziczek" :)

ad 6 - wyszło kilka, ale ostatnio w ogóle uczę się pozbywania zbędnych przedmiotów. przydatna umiejętność :)

ad 7 - bardzo dobra rada. gdybyśmy trafili kumulację, to pewnie chcielibyśmy ciut większy :)

ad 8 - mam! to jest mieć będę :)

ad 9 - właśnie w poniedziałek rozpracowywaliśmy ten temat z adaptującym projekt - powinno być optymalnie. te przepusty to mi się już po nocach śnią. jeden na wodę, jeden na kanalizę, jeden na kabel, jeden do kolektora od pompy, jeden z doprowadzeniem powietrza do kominka - razem 5, o czymś zapomniałam?

ad 10 - kb mówi, że u nas drenaż niepotrzebny (mamy badania geotechniczne, a poza tym prowadził na tym terenie kilka budów, więc zna grunt), a z dachu może da radę do studni. kanalizacji deszczowej nie mamy.

ad 11 - zabieram się za to. KB ma mi przysłać ściągę, biuro projektowe zestawienie materiałowe z kosztorysem, mam kilka skopiowanych wariantów z forum i będę główkować.

ad 12 - nie wiem, czy w tym zestawieniu materiały będą podzielone na etapy? mam nadzieję, jak nie... to trzeba będzie.

ad 13 - taki jest plan

ad 14 - obowiązkowo :) chociaż można się nabawić nerwicy, czytając o tym, co może pójść źle (a zgodnie z prawem Murphy'ego, jeśli coś może pójść źle, to tak właśnie będzie)

ad 15 - nie wiem, czy już powstał

Pozdrawiam, dzięki za moc wskazówek, jak Ci jescze coś przyjdzie do głowy - czekam :)

I co? I przemyślenia trzech mądrych głów trzeba było o kant dupy roztrzaść i w trymiga improwizować... http://img52.imageshack.us/img52/7774/jumping0001.gifBo to BUDOWA przecież! Welcome to hell! :yes:

Jarek, Ty mnie chcesz do grobu wpędzić? jak ja mam tego zera przypilnować, żeby dobrze było? konkretnie!