CityMatic 04.03.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 ogrzewanie na 90 procent gruntową pompą ciepła (rodzaj kolektora do ustalenia). No i kolejne ważne ustalenie które bardzo warunkuje planowanie ogrodu- pod taki wymiennik trzeba dużej powierzchni i "dyscypliny " obsadzeń roślinnością. Dodatkowo 17 ar to nie jest duża powierzchnia, u mnie jest prawie 19 ar. i podczas budowy praktycznie 80% powierzchni było czynne, ziemia z wykopów jest faktycznie dobrym materiałem na ukształtowanie powierzchni działki ale dodatkowe prace z pompą ciepła (kolektorem) dodatkowo zmienią ukształtowanie działki. http://obrazki.elektroda.net/54_1281687438.jpg http://farm3.static.flickr.com/2711/4043908357_6f862b9a12.jpg To jednak głębokie wykopy a studnie - koszt jest 2X do 3X większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.03.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 gruntową mamy coś ok. 1,6 - 1,7m mąż studnie planuje koniecznie - w przyszłości także na potrzeby ogrodowe. kombinujemy też, żeby do niej zrzucać wodę z rynien. tylko jeszcze nie wiem, jak wybrać miejsce - w jakiej odległości od budynku? Tu nie chodzi o wody gruntowe tylko o żyłę wodną. Najlepiej poszukać różdżkarza i wybrać odpowiednie miejsce. Przy okazji sprawdzi jak wygląda miejsce na którym będzie stał dom. Ja mam studnię wybijaną na hydrofor. Dzisiaj wybrałbym z szerszym otworem na pompę głębinową. Droższa w wykonaniu ale praktyczniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 04.03.2011 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 CityMatic - w miejscowości, w której się będę budować, i w okolicy większość działek ma max 11 arów - 17 robi na sąsiadach wrażenie Jeszcze się właśnie zastanawiam nad kolektorem pionowym, bo mi zależy na tym, by ogród był ogrodem, a nie zdyscyplinowaną nawierzchnią kolektora :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sharoon 04.03.2011 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Moim skromnym zdaniem najważniejsze, co trzeba przemyśleć to finansowanie, czyli jak zapłacic za poszczególne elementy kosztorysu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.03.2011 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Moim skromnym zdaniem najważniejsze, co trzeba przemyśleć to finansowanie, czyli jak zapłacic za poszczególne elementy kosztorysu To chyba każdy przemyślał nim w ogóle podjął się budowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 07.03.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 (edytowane) Nie każdy.......... akurat ja nie brałam kredytu, tylko budowałam za sprzedane mieszkanie, potem poszedł do ludzi garaż (starczyło na CO+ wodę), nastepnie ogródek działkowy, za zwrot vatu schody i drzwi wewnętrzne.... i tak się budowa toczyła, troche na żywioł z wykończeniówki w pierwszej kolejności robiłam rzeczy kosztowne: glazury, elewacja i podjazd bo pewnie już nigdy potem by na to się nie nazbierało kasy ale malowania, podłogi z paneli robimy sami z bieżących dochodów. Edytowane 7 Marca 2011 przez Amelia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.03.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Nie każdy.......... Takie podejście do budowy rodzi wiele konfliktów i nieporozumień więc myślę ze wielu z ówcześnie podejmujących decyzje o budowaniu robi to z rozsądku, a nie "zapatrzeniu" czy panującej modzie. Po co rozpoczynać budowę i robić sobie wrogów czy popaść w długi nie do spłacenia? Ale fakt dobrego gospodarowania gotówka podczas budowy jest bardzo ważny, a dodatkowo przewidywanie źródła jej finansowania niezbędny. Życzę wszystkiego najlepszego wszystkim podejmującym decyzję o budowaniu i słusznego podejmowania decyzji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 07.03.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Długów nie mam, wrogów też a dom jest spełnieniem marzeń nie gonieniem za modą........Jeśli się nie ma x-set tys. zł kredytu to trzeba po prostu wybierać co najważniejsze, co może poczekać a co da się zrobić samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.03.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Jeśli się nie ma x-set tys. zł kredytu to trzeba po prostu wybierać co najważniejsze, co może poczekać a co da się zrobić samemu. Też tak uważam, odpowiedziałem na post wcześniejszy i również uważam że aby w domu żyło się naprawdę dobrze to trzeba go wybudować z sercem i aby był radościa a nie udręką. Jeszcze co mi się nasunęło : .......... .......... 6. To trzeba wiedzieć jak kolorystycznie będzie wyglądał ostatecznie nasz domek - aby dobrze dobrać materiały na dach, kominy i okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 07.03.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 ja jestem z tych do bólu poukładanych i nic mnie tak nie denerwuje jak "działania spontaniczne" Oj, to kobieto, od budowy trzymaj się z daleka, bo szlag Cię trafi i/lub na wrzody zejdziesz najdalej przy SSO, a jeśli nawet to przeżyjesz, to w trakcie wykończeniówki do pierdla trafisz z powodu zamordowania "ze szczególnym okrucieństwem" całej ekipy wykończeniowej i wszystkich na literę "W" z całej okolicy, a aresztują cię w trakcie rozszarpywania własnymi zębami psa sąsiadów, który zaczął wyć w trakcie popełniania wyżej wymienionych. Naprawdę mało jest w życiu rzeczy tak skrajnie odległych od poukładania i przewidywalności, jak budowa prowadzona systemem gospodarczym J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.03.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 "nie chcę mieć płaskiego ogródka, ale z małym łagodnym wzniesieniem, więc kombinuję, żeby od razu część humusu ułozyc w miejscu docelowym" Górka do sanek dla maluszka fajna rzecz, ale...Pod tą górką może być ZIEMIANKA...Też fajna rzecz... i pożyteczna... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 07.03.2011 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 "nie chcę mieć płaskiego ogródka, ale z małym łagodnym wzniesieniem, więc kombinuję, żeby od razu część humusu ułozyc w miejscu docelowym" Górka do sanek dla maluszka fajna rzecz, ale... Pod tą górką może być ZIEMIANKA... Też fajna rzecz... i pożyteczna... Adam M. to nie będzie górka, maksymalnie 80 cm wzniesienia, ale ziemianka też będzie, tyle że nie w ogrodzie od frontu, ale od północy. Górka będzie moja, a ziemianka małżonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malybialy 08.03.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Fajny temat, przyda się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 08.03.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Tatarak zacny avatar \m/ A w temacie - co dobrze przemyśleć: 1 - ustawienie budynku na działce względem stron świata, wjazdu, sąsiadów 2 - gdzie będzie się parkować samochód 3 - POZIOM ZERO !!!!! potem tego nie zmienisz, a niejeden by chciał 4 - zaplanuj urlop (Ty albo mąż) na czas wykonywanie przez ekipę SSO 5 - zastanów się czym chcesz ogrzewać... żeby nie okazało się, że będziesz potem ekogroszek taczkować przez hall 6 - zaplanuj w domu graciarnię 7 - zastanów się, czy na pewno potrzebujesz aż tak duży dom 8 - pomyśl o pralni i miejscu na suszenie ciuchów 9 - zaplanuj i uzgodnij przebieg przyłączy, następnie pozostaw sobie przepusty w ławach pod przyłącza 10 - zaplanuj odprowadzenie wody z drenażu i opadowej 11 - ZRÓB LISTĘ PRAC DO WYKONANIA - harmonogram robót 12 - ZRÓB ZESTAWIENIE MATERIAŁÓW NA SSO !!! - nie jest to problem, a wiesz, ile wydasz... 13 - odwiedź z tym zestawieniem pobliskie składy budowlane i negocjuj, negocjuj, negocjuj... i tak zarobią na Tobie ze 20 000... 14 - CZYTAJ FORUM MURATORA !!! 15 - KONIECZNIE ZOBACZ WCZEŚNIEJ NA ŻYWO DOM, KTÓRY CHCESZ BUDOWAĆ - daje to do myślenia!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.03.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 ogrzewanie na 90 procent gruntową pompą ciepła (rodzaj kolektora do ustalenia). No i się dowiedziałem - na kolektor gruntowy trzeba pozwolenie takie jak na budowę domu ;( z pozwolenia tego zwolniona jest tylko pompa ciepła wykorzystująca powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 09.03.2011 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Tatarak zacny avatar \m/ A w temacie - co dobrze przemyśleć: 3 - POZIOM ZERO !!!!! potem tego nie zmienisz, a niejeden by chciał [cut...], Ta... Można sobie myśleć, i myśleć, włączyć do tego jeszcze architekta, który żeby było OK podeśle dodatkowo na działkę geodetę, a później jak to na budowie, przychodzi geodeta (w postaci opisanego w Jarkowym dzienniku pana Zonka) aby na dzień przed rozpoczęciem wytyczyć budynek i robi sobie nie wiadomo czemu, co chce i uskutecznia swe dziwne pomysły i zaraz na początku budowy robi się duży ZONK... I co? I przemyślenia trzech mądrych głów trzeba było o kant dupy roztrzaść i w trymiga improwizować... http://img52.imageshack.us/img52/7774/jumping0001.gifBo to BUDOWA przecież! Welcome to hell! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 09.03.2011 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Tatarak zacny avatar \m/ A w temacie - co dobrze przemyśleć: 3 - POZIOM ZERO !!!!! potem tego nie zmienisz, a niejeden by chciał [cut...], Ta... Można sobie myśleć, i myśleć, włączyć do tego jeszcze architekta, który żeby było OK podeśle dodatkowo na działkę geodetę, a później jak to na budowie, przychodzi geodeta (w postaci opisanego w Jarkowym dzienniku pana Zonka) aby na dzień przed rozpoczęciem wytyczyć budynek i robi sobie nie wiadomo czemu, co chce i uskutecznia swe dziwne pomysły i zaraz na początku budowy robi się duży ZONK... I co? I przemyślenia trzech mądrych głów trzeba było o kant dupy roztrzaść i w trymiga improwizować... http://img52.imageshack.us/img52/7774/jumping0001.gifBo to BUDOWA przecież! TATARAK, dziewczyno! Szykuj się! Welcome to hell! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.03.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 No i się dowiedziałem - na kolektor gruntowy trzeba pozwolenie takie jak na budowę domu ;( z pozwolenia tego zwolniona jest tylko pompa ciepła wykorzystująca powietrze. Na poziomy nie potrzeba, na pionowy tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.03.2011 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Morhot - ad avatar - miło, że ktoś dostrzegł ad.1 i 2 - to już rozgryźliśmy ad 3 - czym się kierować w ustalaniu poziomu zero? ad 4 - budowa będzie jakieś 3 km od naszego domu, więc spróbujemy ogarnąć bez urlopu :/ ad 5 - żadnego węgla! mamy złe doświadczenia. chcemy ogrzewania "na guziczek" ad 6 - wyszło kilka, ale ostatnio w ogóle uczę się pozbywania zbędnych przedmiotów. przydatna umiejętność ad 7 - bardzo dobra rada. gdybyśmy trafili kumulację, to pewnie chcielibyśmy ciut większy ad 8 - mam! to jest mieć będę ad 9 - właśnie w poniedziałek rozpracowywaliśmy ten temat z adaptującym projekt - powinno być optymalnie. te przepusty to mi się już po nocach śnią. jeden na wodę, jeden na kanalizę, jeden na kabel, jeden do kolektora od pompy, jeden z doprowadzeniem powietrza do kominka - razem 5, o czymś zapomniałam? ad 10 - kb mówi, że u nas drenaż niepotrzebny (mamy badania geotechniczne, a poza tym prowadził na tym terenie kilka budów, więc zna grunt), a z dachu może da radę do studni. kanalizacji deszczowej nie mamy. ad 11 - zabieram się za to. KB ma mi przysłać ściągę, biuro projektowe zestawienie materiałowe z kosztorysem, mam kilka skopiowanych wariantów z forum i będę główkować. ad 12 - nie wiem, czy w tym zestawieniu materiały będą podzielone na etapy? mam nadzieję, jak nie... to trzeba będzie. ad 13 - taki jest plan ad 14 - obowiązkowo chociaż można się nabawić nerwicy, czytając o tym, co może pójść źle (a zgodnie z prawem Murphy'ego, jeśli coś może pójść źle, to tak właśnie będzie) ad 15 - nie wiem, czy już powstał Pozdrawiam, dzięki za moc wskazówek, jak Ci jescze coś przyjdzie do głowy - czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.03.2011 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Ta... Można sobie myśleć, i myśleć, włączyć do tego jeszcze architekta, który żeby było OK podeśle dodatkowo na działkę geodetę, a później jak to na budowie, przychodzi geodeta (w postaci opisanego w Jarkowym dzienniku pana Zonka) aby na dzień przed rozpoczęciem wytyczyć budynek i robi sobie nie wiadomo czemu, co chce i uskutecznia swe dziwne pomysły i zaraz na początku budowy robi się duży ZONK... I co? I przemyślenia trzech mądrych głów trzeba było o kant dupy roztrzaść i w trymiga improwizować... http://img52.imageshack.us/img52/7774/jumping0001.gifBo to BUDOWA przecież! Welcome to hell! Jarek, Ty mnie chcesz do grobu wpędzić? jak ja mam tego zera przypilnować, żeby dobrze było? konkretnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts