Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co trzeba przemyśleć przed "pierwszym wbiciem szpadla?"

Recommended Posts

Oj, to kobieto, od budowy trzymaj się z daleka, bo szlag Cię trafi i/lub na wrzody zejdziesz najdalej przy SSO, a jeśli nawet to przeżyjesz, to w trakcie wykończeniówki do pierdla trafisz z powodu zamordowania "ze szczególnym okrucieństwem" całej ekipy wykończeniowej i wszystkich na literę "W" z całej okolicy, a aresztują cię w trakcie rozszarpywania własnymi zębami psa sąsiadów, który zaczął wyć w trakcie popełniania wyżej wymienionych.

Naprawdę mało jest w życiu rzeczy tak skrajnie odległych od poukładania i przewidywalności, jak budowa prowadzona systemem gospodarczym :)

J.

Zakładam, że moje nerwy zostaną mocno nadwyrężone, ale bez przesady, gdyż: 1) mnie strasznie pozytywnie kręci cała ta budowlana sprawa (do poduszki sobie czytam o zbrojeniu wieńca ;)); 2) priorytetem jest dla mnie jednak rodzina i zdrowie, a dom to "tylko rzecz nabyta" (aczkolwiek nabyta drogo, więc wiadomo); 3) przemocą się brzydzę, więc do rozlewu krwi za moją sprawą nie dojdzie :)

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeśli dobrze rozumiem, to jest poziom na jakim będzie podłoga parteru w domu - tak najpotoczniej mowiąc. czyli ten poziom determinuje, po ilu schodkach będziesz do domu wchodzić. za nisko niedobrze - bo w razie obfitego deszczu masz stres, że Cię podtopi. za wysoko - ani ładnie, ani wygodnie.

dobrze myślę?

Jarek, Ty mnie chcesz do grobu wpędzić? jak ja mam tego zera przypilnować, żeby dobrze było? konkretnie!

Ha! Całkiem prosto. Musisz uzgodnić przed wytyczaniem budynku z geodetą, czego ma się trzymać. Bo ja z moją architektką i pierwszym geodetą trzymaliśmy się wysokości nad poziomem morza i tak zostało to nawet wpisane do projektu. Pan Zonk natomiast (czego nie przewidziałem) wyznaczył na swoje oko, "podle drogi i tych bucków, co to se rosną obok"... :mad: Jak masz chwilę czasu, możesz poczytać. Hasło "Zonk" szybko znajdziesz... :mad:

:bye:

Ja też mam "podle drogi" a wyszło to w trakcie murowania ścian fundamentowych z bloczków:p droga jest dużo wyżej niż plac i żaby nie mieć wody pod progiem - jak ma dalszy sąsiad- dołożono 3 rzędy bloczków wiecej niż było zakładane. Po obsypaniu ziemią i zrobieniu kostki wcale nie widać tej wysoczyzny a kostką można tak ukształtować teren że i schody nie bedą potrzebne..

Ha! Całkiem prosto. Musisz uzgodnić przed wytyczaniem budynku z geodetą, czego ma się trzymać. Bo ja z moją architektką i pierwszym geodetą trzymaliśmy się wysokości nad poziomem morza i tak zostało to nawet wpisane do projektu. Pan Zonk natomiast (czego nie przewidziałem) wyznaczył na swoje oko, "podle drogi i tych bucków, co to se rosną obok"... :mad: Jak masz chwilę czasu, możesz poczytać. Hasło "Zonk" szybko znajdziesz... :mad:

:bye:

mam grypę i dziecko z zapaleniem spojówek, ergo: nie mam czasu :( ale poczytam za jakiś czas, bo mnie zafascynowałeś :)

Kucze nie mam tego numeru:( Możesz w skrócie przybliżyć temat?

Napiszę najważniejsze z ważnych:

,,w ustawie prawo budowlane przez obiekt budowlany rozumie się budynek wraz z instalacjami i urządzeniami technicznymi, dlatego najwygodniej jest uwzględnić wymiennik ciepła od razu w projekcie budynku- wówczas otrzyma się pozwolenie na budowę obiektu wraz z instalacjami , a więc także z wymiennikiem ciepła
.

i jeszcze coś takiego:

Wsród wymienionych w Prawie budowlanym obiektów , których wykonanie nie wymaga pozwolenia na budowę, nie ma gruntowych wymienników ciepła. W związku z tym każdy wymiennik gruntowy należało by traktować jako obiekt wymagający pozwolenia na budowę

Prace ziemne związane z układaniem poziomego kolektora gruntowego mogą podlegać ograniczeniom wynikającym z ustawy Prawo wodne

....wymienniki pionowe ...podlegają przepisom ustawy Prawo geologiczne i górnicze

Może ktoś ma dostęp do internetowej wersji to zamieści cały artykuł :)

ustalając poziom zero, patrz na położenie drogi (jak jeszcze nie ma asfaltu, to pamiętaj, że będzie droga na gotowo znacznie wyżej). poziom zero wyżej od drogi, na etapie fundamentów będzie Ci się wydawać, że to strasznie wysoko, a potem ta wysokość ginie już po zasypaniu fundamentów. Proponuję "zero" 30 - 50 cm powyżej drogi

(cały ten wywód z uwzględnieniem, że działka w miarę płaskim terenie)

pozdrawiam

ustalając poziom zero, patrz na położenie drogi (jak jeszcze nie ma asfaltu, to pamiętaj, że będzie droga na gotowo znacznie wyżej). poziom zero wyżej od drogi, na etapie fundamentów będzie Ci się wydawać, że to strasznie wysoko, a potem ta wysokość ginie już po zasypaniu fundamentów. Proponuję "zero" 30 - 50 cm powyżej drogi

(cały ten wywód z uwzględnieniem, że działka w miarę płaskim terenie)

pozdrawiam

:no: Drogę zawsze robi się niżej terenu.

Świeżo zmodernizowana trasa Moskwa-Berlin zaprzecza temu stwierdzeniu, często jeżdżę na odcinku Warszwa-Siedlce i we wszystkich mijanych miejscowościach mieszkańcy na szosę wjeżdżają pod górkę, a w Starej Miłosnej to teraz chyba jest ok. metra różnicy na długości 6m:o miałam tam zajechać do sklepu i autentycznie się bałam bo do tego zrobili wąskie wjazdy i głębokie rowy!

Świeżo zmodernizowana trasa Moskwa-Berlin zaprzecza temu stwierdzeniu, często jeżdżę na odcinku Warszwa-Siedlce i we wszystkich mijanych miejscowościach mieszkańcy na szosę wjeżdżają pod górkę, a w Starej Miłosnej to teraz chyba jest ok. metra różnicy na długości 6m:o miałam tam zajechać do sklepu i autentycznie się bałam bo do tego zrobili wąskie wjazdy i głębokie rowy!

W takim wypadku muszą robić rowy. Na drogach osiedlowych robi się drogę niżej.