Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Impregnacja gresu - zakazana ?

Recommended Posts

Mam w domu położony gres typu porcelanato. Wiem, że się go nie impregnuje (nawet sprawdzałam nasiąkliwość domowymi sposobami ).

Płytki gdy są mokre przybierają bardzo ładny połysk i ciemnieją. Czy można uzyskać na trwałe taki efekt np. impregnując je ?

To samo mam z płytkami szkliwonymi w łazience - kolor czarny. Gdy są mokre przyjmują piękny kruczoczarny kolor. Jak wyschną stają się szarawe. Może poleci mi ktoś jakiś specyfik, który wydobędzie jeszcze bardziej piękno tych płytek ?

• 3 weeks później...

witam

mam identyczny problem:(

na całym dole mam położony brązowy gres szkliwiony porcelanato i kiedy jest mokry jest przepiękny, natomiast gdy wyschnie jest matowy i wygląda jakby nie był myty co najmniej miesiąc :( jakby był zakurzony :( jestem załamana

jedyny środek jaki odkryłam i wydobywa blask z mojej podłogo to sidolux kamień i terakota (czy jakoś tak) - jest to płyn do nabłyszczania - efekt jest niezły, ale często widoczne są ślady po rozprowadzaniu, poza tym trzeba to powtarzać co jakiś czas i co jakiś czas usuwać starą powłokę.

jednym słowem ogólna lipa:(

wiem że już nigdy nie kupię matowego gresu szkliwionego tylko z połyskiem - mam taki w łazience na dole i wystarczy mop i czysta woda i wszystko lśni :)

pozdrawiam i również czekam na dobre rady w tej sprawie

• 3 weeks później...