Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zawieszenie dostawy energii czy zerwanie umowy sprzedaży ?

Recommended Posts

Otrzymałem warunki oraz umowę o przyłączenie.Zapotrzebowanie plac budowy 13kW - budynek mieszkalny 13kW.Co ciekawe we wniosku ,nie wpisywałem zapotrzebowania na prąd budowlany ,ponieważ mam możliwość zasilenie z budynku rodziców (odl.50m).Także ,nie zależy mi na prądzie na cele budowlane,ale na tym ,aby skrzynka elektryczna już była w "gotowości" .Przeczytałem, że jest możliwość zawieszenia dostawy energii lub zerwania umowy sprzedaży.Co jest bardziej korzystne ?

Przerabiałem to u paru klientów.

Składasz papiery, opłacasz co trzeba, po miesiącu zawieszasz dostawę.

Budujesz się z "agregatu rodziców".

Jak masz stan pozwalający na instalacje to je robisz, wznawiasz dostawę już z nową taryfą G1x.

Tutaj jest haczyk, "stan pozwalający" jest różny dla różnych dostawców.

Musisz to sprawdzić, lub zdradzić kto Cię zasila.

A mi normalnie zrobili skrzynkę, nawet miałam podpisane dokumenty, że chcę prąd budowlany, ale nie poszłam egzekwować tego dalej. Później elektryk założył instalacje, pociągnął kabel ze skrzynki do domu i po robotach mokrych pozakładał kontakty i zrobił odbiór końcowy instalacji i resztę budowy ciągnęłam już na swoim prądzie docelowym.

Też EneriaPro teraz w zasadzie TAURON, bo od stycznia zmienili.

A jak wyglada sprawa "nadużycia taryfowego" w przypadku zameldowania u rodziców. Przecież wtedy nie udostępniam nikomu tego prądu, tylko sam z niego korzystam.A jeżeli chodzi o podłączenie betoniarki czy wiertarki to przecież na wsi czasami zdarza się używać w gospodarstwie tych urządzeń.