HansKlopss 02.03.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Witam Mam na poddaszu kilka słupów drewnianych 14x14cm i wysokości około 2.5m. Ponieważ nie zajmowałem się wcześniej poddaszem to nie bardzo przejmowałem się takim stanem słupów. Czy ktoś może mi powiedzieć: 1) czy coś takiego jest dużym zagrożeniem 2) jak to zabezpieczyć aby się to nie pogłębiało. Nadmienię że słup podpiera dach już 6 lat, a poddasze jest ogrzewane od 2 lat. Chodzi mi po głowie pomysł, aby przewiercić słup na wylot przy krawędzi, która jest rozszczepiona i skręcić to śrubą 6mm w rozstawie co około 30-50cm na całej wysokości słupa. Obawiam się jednak tylko tego, że jak ścisnę z jednej strony to za kilka lat rozszczepi się na innym boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 02.03.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 pęknięcie jak pęknięcie nie wpływa na wytrzymałość słupa . Niema potrzeby tego skręcać bo nic to nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HansKlopss 03.03.2011 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 A czy jest możliwe aby takie pęknięcie przeszło przez całą grubość słupka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 03.03.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 wszystko zalezy od tego z czego to jest zrobione? jesli ten slup jest zrobiony z pnia z rdzeniem, to raczej nie peknie dalej.. a jesli wycięto rdzen to możliwe jest pękniecie wzdłużne całkowite . Drewno pęka na skutek wysychania..pozbawione zywicy kurczy sie i pojawiają sie pęknięcia w słojach o największym przyroście rocznym ,czy tez kilkuletnim. Owin to sobie dookoła cienka nitka i zobacz za jakis czas czy nitka trzasnęła:) ale nie sadze:). Nie masz tam nacisku powyzej normy w tej konstrukcji..zreszta to 140 mm ..wiec bez paniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HansKlopss 03.03.2011 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 A co z wyboczeniem? Przecież jest to zależne od grubości. Im mniejsza grubość tym większe wyboczenie i mniejsza nośność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 03.03.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 ee.. no daj spokój:) ile wazy kompletna więźba dachowa? z tego co rozumiem, masz na poddaszu dwa takie slupy? czy 4? zobacz,,czy one sa z rdzeniem czy nie? czy pekaja wzdłużnie po wszystkich stronach? zrób fotki. jak możesz i wklej tu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HansKlopss 04.03.2011 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Słupów to mam 12. (dach kopertowy, w planie to 15x12m o nachyleniu 30-40stopnie, pokryty ceramiką). Pękanie jest tylko po jednej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 04.03.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 skoro tak, to pewnie masz konstrukcje z podstolcami i rama:) ..zapomnij o problemie:). Raczej dalej to juz nie pójdzie.A jak Cie boli to wizualnie to wez porządny klej stolarski. i ze 3-4 sciski stolarskie..Zapuść klej do szpar i spróbuj to scisnac.. ale ściski muszą byc mimośrodowe nie te takie z rączką. Dociagnij i zostaw na 3 dni.. a potem obserwuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyBw 04.03.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 A jak Cie boli to wizualnie to wez porządny klej stolarski. i ze 3-4 sciski stolarskie..Zapuść klej do szpar i spróbuj to scisnac.. ale ściski muszą byc mimośrodowe nie te takie z rączką. Dociagnij i zostaw na 3 dni.. a potem obserwuj. Zbysiu! Aleś wymyślił, to nic nie da. Wątpię, czy ten klej to, to sklei. Jak wg autora brzydko wygląda, to niech kupi szpachlę do drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HansKlopss 04.03.2011 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 skoro tak, to pewnie masz konstrukcje z podstolcami i rama ..zapomnij o problemie OK. Zapominam o problemie. Jak wg autora brzydko wygląda, to niech kupi szpachlę do drewna. Rozumiem, że ta szpachla to jakiś rodzaj kitu, którym należy wypełnić szczelinę, zeszlifować resztki i pomalować słup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyBw 04.03.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Rozumiem, że ta szpachla to jakiś rodzaj kitu, którym należy wypełnić szczelinę, zeszlifować resztki i pomalować słup Dokładnie. Jest to taka pasta np firmy Dukra i można kupić pod odcień świerka, sosny i innych drzew. Najmniejsza puszka jest na 200g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 04.03.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Aby taka szpachla się z tych pęknięć tak czy tak nie wykruszy? Przecież to pęknięcie będzie zapewne cały czas pracować, rozszerzać się i kurczyć w zależności od temperatury i wilgotności powietrza.Mam identyczny problem, dach wsparty na drewnianych słupach, z których część będzie elementami wystroju wnętrz poddasza, słupy w miarę schnięcia również spękały i też się zastanawiałem nad szpachlą, ale stwierdziłem, że spękany wzdłużnie słup wygląda po prostu "rustykalnie", natomiast ten sam słup z kruszącą się i wypadającą szpachlą będzie już wyglądał nie rustykalnie, a po prostu jak coś, co się rozpada. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyBw 04.03.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Szczerze, to też nic bym nie dawał na pęknięcia. Czy szpachla skruszy się? może tak być. zależy wszystko jakie wahania wilgoci będą. Jeżeli pęknięcie nie rozszerza się i drewno wyschło wystarczająco, to można spróbować, koszt mały. Może zacząć od mało rzucających się w oczy miejsc i po prostu obserwować przez pół roku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 04.03.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Jurek:):) ja miałem tylko na względzie kwestie wizualne..a nie mechaniczne.. bo mechanicznie to te stolce wytrzymają do pogrzebu wnuków i nawet dwa dni dłużej:). Drewno widać dość "rzadkie" ale pionowe obciążenia przeniesie spokojnie. ja bym to zostawił tak jak jest... ma to wygląd i nadaje poddaszu uroku domu " pracującego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts