Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka masz blachodachowke?  

3 386 użytkowników zagłosowało

1. 1. jaka masz blachodachowke?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzwoniłem do Finish Profiles i miła Pani nie potrafiła się określić ile dają gwarancji na blachę SSAB.

Produkty Bratex-u mają gwarancję 10 lat, a SSAB daje na blache 30 lat.

Wybraliśmy więc Planja Regola. Cena porównywalna, no i gwarancja 15 lat.

W najblizszym czasie czeka nas krycie domu i wybralismy Blachodachówkę. Zastanawiamy się tylko którą i z jakiej firmy wybrać żeby była TANIA ale i DOBRA. Proszę o Wasze opinie :)
W najblizszym czasie czeka nas krycie domu i wybralismy Blachodachówkę. Zastanawiamy się tylko którą i z jakiej firmy wybrać żeby była TANIA ale i DOBRA. Proszę o Wasze opinie :)

Wydawało mi się, że temat był już poruszany na tym forum :)

Ja biorę chyba w końcu Bratex.

Musisz szukać opinii osób, które mają takowe nie krócej niż 10lat i są zadowolone. Zadowolenie po roku lub 2 jest nic nie warte. No chyba, że ktoś ma ze swoją szybko problemy, ale takich to prawie nie ma.

Ja mam matową Krolla i też jestem zadowolony po 1 roku co o niczym nie świadczy.

• 1 month później...

Chodzę sobie po hurtowanich i zastanawiam się nad wyborem blachodachówki. (Cena w dzisiejszych czasach też ma znaczenie). Zgodnie z projektem będzie to czarna matowa blachodachówka lub grafitowa. Zetknąłem się z następującymi markami, podaję ceny tylko samych blachodachówek bez obróbek itp. ranking wycenami rosnąco po tzw. upustach, casting:

- BalexMetal 18,50 zł netto grafit - Firma A,

- Polonica 19,26 zł netto, czarny mat,

- BalexMetal 19,51 zł netto grafit - Firma B,

- Pruszyński 20,87 zł netto chyba czarny

- Budmat 23,42 zł netto, grafit,

- Rukki 29,96 zł netto, czarny mat

- Planja - dałem sobie spokój, mam bardzo duży dach... :)

Teraz Wasze uwagi.... Jeśli macie zastrzeżenia do jakichś pozycji to walcie śmiało :)

weź jeszcze pod uwagę Bratex Hestia PrelaqNova - tłoczona przez Bratex z blachy SSAB, takiej samej jak Planja, Budmat, Finishprofiles, mam takową w kolorze grafitu i nie narzekam, jak chcesz to dam znać gdzie kupowałem (300km transport nie był dla tej firmy problemem, a cenę, dostepność i czas realizacji znacznie lepszy niż u dystrybutora Bratexu u mnie na miejscu)
weź jeszcze pod uwagę Bratex Hestia PrelaqNova - tłoczona przez Bratex z blachy SSAB, takiej samej jak Planja, Budmat, Finishprofiles, mam takową w kolorze grafitu i nie narzekam, jak chcesz to dam znać gdzie kupowałem (300km transport nie był dla tej firmy problemem, a cenę, dostepność i czas realizacji znacznie lepszy niż u dystrybutora Bratexu u mnie na miejscu)

niestety lokalnie nikt nie prowadzi Bratexu, facet od Polonica powiedzial, że blachy Budmat czyli SSAB robione są co prawda pod nadzorem SSAB, ale w Korei cokolwiek miałoby to znaczyć...

Generalnie szukam jaknajciemniejszej matowej i mam sporo czasu na negocjacje. Po ile kosztowal Twój Bratex ?

P.S. Jestem z pomorskiego.

witam ja obecnie również szukam blachodachówki a w zasadzie już wybrałem. Jest to blachodachówka Finishprofiles Kingplast ciemny grafit.

Mała rada nie patrz na cene tylko samej blachodachówki ale na wycene całości dachu a wtedy da Ci to pełny obraz. Zastanawiałem się nad Blachotrapezem ale dalem sobie spokoj

Blachodachówka czarny lub grafit mat, aktualizacja:

- BalexMetal 18,50 zł netto grafit - Firma A

- Polonica 19,26 zł netto, czarny mat

- BalexMetal 19,51 zł netto grafit - Firma B

- Pruszyński 19.99 zł netto firma C

- Pruszyński 20,87 zł netto czarny mat

- BudMat SSAB 21.85 zł netto - Firma C

- Budmat 23,42 zł netto, grafit

- Rukki 29,96 zł netto, czarny mat

- Planja - dałem sobie spokój, mam bardzo duży dach... :)

Gość M@riusz_Radom

Mam Bratex - Prelaq Nova kolor ciemny brąz, mat. Jestem zadowolony z efektu końcowego. Cenowo wychodziło mniej więcej w okolicach Budmatu i ich Sary .

I popieram słowa jednego z forumowiczów - nie sugeruj się ceną m2 blachy tylko poproś 2 - 3 firmy o wyceny całości pokrycia. Dopiero to da Tobie pogląd na koszty.

Wyceń całość, z dodatkami, obróbkami. Mi cały dach Rukki wyszedł w takiej samej cenie co Budmat, a do tego jeszcze dostałem ich rynny za połowę ceny. Cena zależy też od powłoki i profilu.

Rukki jest gruba, porządna blacha.

Mam Bratex - Prelaq Nova kolor ciemny brąz, mat. Jestem zadowolony z efektu końcowego. Cenowo wychodziło mniej więcej w okolicach Budmatu i ich Sary .

I popieram słowa jednego z forumowiczów - nie sugeruj się ceną m2 blachy tylko poproś 2 - 3 firmy o wyceny całości pokrycia. Dopiero to da Tobie pogląd na koszty.

Mam to samo tylko w graficie i również w pełni popieram

niestety lokalnie nikt nie prowadzi Bratexu, facet od Polonica powiedzial, że blachy Budmat czyli SSAB robione są co prawda pod nadzorem SSAB, ale w Korei cokolwiek miałoby to znaczyć...

Generalnie szukam jaknajciemniejszej matowej i mam sporo czasu na negocjacje. Po ile kosztowal Twój Bratex ?

P.S. Jestem z pomorskiego.

żaden problem ze nikt nie prowadzi bratexu jak piszesz, u mnie jeden gość "prowadzi" ale jakby od niechcenia, namawia przy tym na inne blachy, ma nieciekawą cenę i długi termin realizacji, no to poszukałem gdzie indziej, znalazłem taniej, szybciej, z kompetentną obsługą, też mailową i telefoniczną kupiłem praktycznie "zdalnie" cały dach, z akcesoriami i oknami dachowymi, przywieźli bez problemu swoim transportem, zeby nie było kryptoreklamy na prv zapuszczę ci namiar

a takich sprzedawców którzy "obsrywają" na maxa konkurencję (np. twierdząc że u nich hameryka a u innych china i korea) to radziłbym omijać szerokim łukiem