Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka masz blachodachowke?  

3 384 użytkowników zagłosowało

1. 1. jaka masz blachodachowke?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
Witam wszystkich. Temat był już kilkukrotnie poruszany, ale nie wiem na jaką blachę się zdecydować. Mianowicie zastanawiamy się pomiędzy Ruukki Finnerą, a BudMat Venecja D-mat. Z wyglądu są do siebie podobne, w wycenie różnica jest niecałe 1,5 tysiąca (Ruukki droższa). Proszę o rady która będzie lepszym wyborem.

MoToKi napisał:
Witam wszystkich. Temat był już kilkukrotnie poruszany, ale nie wiem na jaką blachę się zdecydować. Mianowicie zastanawiamy się pomiędzy Ruukki Finnerą, a BudMat Venecja D-mat. Z wyglądu są do siebie podobne, w wycenie różnica jest niecałe 1,5 tysiąca (Ruukki droższa). Proszę o rady która będzie lepszym wyborem.

Sprawdź grubość rdzenia i wybierz większy.

Powinno być dostępne, jeśli nie to trzeba zadzwonić. Chodzi o to, że w miejscu przetłoczen blacha jest grubsza przez co bardziej wytrzymała. Powłoki blach są obecnie porównywalne, niekiedy decyduje o tym estetyka, porowatość czy mat który obecnie jest bardziej "modny" od połysku.

MoToKi napisał:
Obie blachy mają 0,5 mm. Czyli decyzja dalej pozostaje trudna. Bardziej skłaniam się ku Venecji, ale facet w jednym składzie mówił, że jak Venecja to jedynie X-mat, ale i tak lepiej Bratex

Sprawdź jeszcze dostępność i cenę arkuszy blachy płaskiej - będzie Ci potrzebna do obróbek i to wcale nie tak mało(być może parapetów zewnętrznych?) warto jest mieć taką blachę która jest dostępna w każdej chwili. Ponadto dopasuj kolor rynien, niekiedy dobór koloru jest wręcz niemożliwy, a mógł być o wiele prostszy.

• 4 weeks później...
  • 1 month później...
  patkakarmel85 napisał:
Zależy o co pytasz. Jeśli o wzór/wygląd to zależy od tego, jaki styl domu planujesz. Jeśli nowoczesny, to świetnie będą wyglądały na nim panele dachowe z blachy. Jeśli bardziej tradycyjny, to pasować znowu będą blachodachówki modułowe lub na wymiar. To ostatnie z kolei zależy od tego, czy planujesz dach raczej mało skomplikowany czy też bardziej złożony.

Jeśli natomiast chodzi o jakość, warto zwrócić uwagę nie tylko na kształt profilu, ale też na to, z jakiej stali jest wykonany, ale też na rodzaj powłoki.

Ja mam dwumodułową blachodachówkę Regamet w powłoce Exelent i generalnie jestem z niej super zadowolona. Bardzo atrakcyjnie wygląda, a jeśli chodzi o trwałość to jak dotąd nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń.

Myślę, że pyta o jakość ;) Bierz Bratex :)

• 1 month później...
  • 5 weeks później...
Co sądzicie o panelach Retro 25 (~31cm szeroka) lub Elegent z Balex. Może polecacie coś innego? Jak to wygląda z hałasem i wiatrem i ich falowaniem. retro25 nie ma żadnych przetłoczeń to obawiam się, że falowanie będzie wzmożone w porównaniu do tego z serii Elegant. Oczywiście mówimy tutaj o kolorze matowym (powinno to nieco zmniejszyć efekt wizualny falowania).

• 1 month później...
  • 1 month później...

Blachodachówki panelowe Blachy Pruszyński dostępne w kilku wzorach.

Całość oferty dostępna na stronie firmowej ==> Blachodachówki panelowe

Szczególnie polecane w powłoce hybrydowej PURMAX 40um, lub poliuretanowych 50um PURLAK / PURMAT.

Teraz z gwarancją nawet do 50 lat.

panelowki.jpg

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...
  agnes291 napisał:
Myślę, że pyta o jakość ;) Bierz Bratex :)

Osobiście tym bardziej bym poleciła Regamet. Moje blachodachówki mają już kilka dobrych lat i jak na razie nie widzę, żeby działo się z nimi coś złego. Uważam, że jakość materiałów i wszelkich wykończeni jest w ich przypadku naprawdę na wysokim poziomie. Reszty firm niestety nie znam, mówię tylko o tych rozwiązaniach, z których sama skorzystałam. Pozdrawiam!