Dudała 22.02.2021 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Dzień dobry.Dekarz za zdjęcie eternitu, prostowanie więźby i położenie blachodachówki Venecja policzył sobie 7000 zł. Dach bez ocieplenia ( dom letniskowy), 115 m2, kilka połaci w tym 3 kosze, brak kominów. Materiał cały 12 700 zł (8% VAT). W tym były droższe wiatrownice i gąsiory. Rynny metalowe. Wycena z połowy roku 2020. Jak oceniacie te koszty? Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.02.2021 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Bardzo tanio. Mam natomiast pytanie jak można kupić materiały z VAT 8% skoro jest to dom letniskowy?! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudała 22.02.2021 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Bardzo tanio. Mam natomiast pytanie jak można kupić materiały z VAT 8% skoro jest to dom letniskowy?! Pozdrawiam. VAT był oczywiście i niestety 23%. Na potrzeby pytania na forum przeliczyłem VAT 23% za materiały na 8% by ułatwić forumowiczom porównanie z częściej występującą stawką. Czyli 7 tys. to tanio. Miałem oferty ( koniec 2018 r.) jeszcze tańsze o ok 1 tys. I nie były to firmy krzaki. Rzecz dzieje się w okolicach Wyszkowa n. Bugiem. Mimo wszytko boleję nad moją ceną. Przede wszystkim za same materiały. Musiałem położyć nie do końca pożądaną blachodachówkę. Na ceramikę więźba była za słaba. A cena za ceramikę byłaby pewnie nie wiele wyższa w dzisiejszych czasach. Warta pełnej satysfakcji. Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 06.03.2021 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2021 Hej!Na wiosnę zadaszamy taras 40m2.Czy 24 tysiące za całość na gotowo (drewniana konstrukcja impregnowana jednospadowa, podbitka, papa, blachodachówka BUDMAT, rynny) to cena do przełknięcia? Fachowiec sprawdzony, robił nam dach, więc chciałbym by on to robił, z drugiej strony, jeżeli rynkowa cena jest bliższa np. 15 tysiącom, przeboleję i będę szukał innego fachowca.Czy blachodachówka na 40m2 nie będzie głośna np. podczas deszczu?Czy blachodachówka z posypką będzie cichsza? Dużo cichsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 07.03.2021 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2021 Pytanie o blachę... a jakże...Nieco nietypowo bo u mnie będzie blacha trapezowa, jakieś 220m2 dachu bez okapu, 2 połacie 40 stopni, wschód-zachód, 5 czy 6 okien dachowych, rynny klasyczne, nie ukryte. Drodzy fachowcy doradźcie proszę w jakiego producenta wejść (centrum kraju, a konkretniej to okolice Łodzi)? Dach będzie deskowany i papowany jeśli to ma znaczenie. Nie chcę, a raczej po prostu nie stać mnie na "high-end", ale szukam czegoś z najlepszym stosunkiem ceny do jakości. Co polecicie? Będzie fotowoltaika jeśli to może cokolwiek zmienić. Aaaaa..., kolor trochę nietypowy bo takie jasny szary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kompozyt01 19.04.2021 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Witam Przestrzegam wszystkich przed pomysłami zakupu blachodachówki z powłoką Colorcoat HPS 200 Ultra ® i ich pseudo gwarancją na 40 lat. Kupiłem blachodachówkę z tą powłoką ok. 10 lat temu z formy KROLL (która w międzyczasie padła). Zobaczcie co zostało z tej ich powłoki na zdjęciach. Oczywiście próby wyegzekwowania gwarancji z Tata Steel (bo Krolla Polska już nie ma) spełzły na niczym (Confidex® Tata Steel to gwarancja trwałości produktu obejmująca stalowe blachy powlekane Colorcoat HPS200 Ultra®) a procesowanie się z tym gigantem nie ma sensu. A teraz tego nawet nie chce nikt pomalować. Blachodachówka jest do wymiany a kosztowała krocie. Zainteresowanym udostępnię korespondencję i więcej zdjęć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 20.05.2021 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 Podejdź delikatnie do sprawy a potem zgłoś przez urząd ochrony konsumenta.Ale pewnie nie masz na pismie gwarancji 40lat i faktur zakupu ani montażu i tu jest problem.To trzeba byłoby od samego początku dopilnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.05.2021 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2021 Problem w tym czego dotyczyła gwarancja? Taka wada choć dość istotna to wada estetyczna. Twoja blachodachówka nadal skutecznie chroni dach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 23.05.2021 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 Ktoś wie jak obecnie ceny blachy wyglądają? Widzę na FB iż lokalny dostawca wrzucił info o tym iż rukki oraz planja od 01.06 +23% cena do góry .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.05.2021 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2021 Ceny galopują! Trudno cokolwiek przewidywać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 24.05.2021 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2021 Zaraz nie będzie różnicy w cenie czy ceramika czy blacha ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 03.06.2021 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2021 Jacy producenci blachy są obecnie polecani? Lada chwila muszę coś wybrać i nie mam pojęcia co ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 05.06.2021 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 Jacy producenci blachy są obecnie polecani? Lada chwila muszę coś wybrać i nie mam pojęcia co ... Trudno cos doradzić bo wszystko zmienia się jak w kalejdoskopie. Rozsądnym byłoby zakupienie blachy, która jest na rynku od kilku, kilkunastu lat, jej technologia jest niezmieniona, ludzie są zadowoleni i jest w sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 05.06.2021 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 Myślę że na chwilę obecną dach z ceramika wyjdzie taniej z blacha. Blacha od marca poszła 100-120% w górę. Szczególnie te w grubości 0,5-1mm. I druga kwestia słyszałem że są modele na które trzeba czekać miesiąc czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 05.06.2021 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2021 Myślę że na chwilę obecną dach z ceramika wyjdzie taniej z blacha. Blacha od marca poszła 100-120% w górę. Szczególnie te w grubości 0,5-1mm. I druga kwestia słyszałem że są modele na które trzeba czekać miesiąc czasu. Aż tyle poszła do góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 06.06.2021 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2021 Aż tyle poszła do góry? Ja mam styczność z blachami zwykłymi ocynkowanymi ale dokładnie takich używa się również do produkcji pokryć dachowych. Może pokrycia aż tyle nie zdrożały ale napewno sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychu2114 31.10.2021 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2021 A czy ktoś miał styczność z dachówka ceramiczna firmy La Escandella, konkretnie platum Galaxy?? Dostałem ofertę z hurtowni na dachówkę tej firmy, ale nie mogę nigdzie znaleźć żadnej opinii. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laciaty 16.02.2022 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2022 Cześć, planuje remont dachu w starym domu z lat 90tych. Wybór między BUDMAT Murano w powłoce X-Matt a Pruszyński Fiord w powłoce PURMAT, różnica cenowo 15200 a 16300. Pruszyński 50,66 brutto za moduł 0,777m2, budmat 48,50 brutto za moduł 0,805m2. Dachówka raczej nie wchodzi w gre ze względu na wage. Ktoś wie czy Pruszyński ma takie same wyłączenia gwarancyjne jak budmat?? tzn. ze trzeba wziać od nich cały system łącznie z rynnami + jakiś płatny audyt dla uaktywnienia gwarancji.. troszkę porażka. Ktoś miał do czynienia z powłokami?? Tu i tu widzę 50um. i 275g cynku na m2 w budmacie, w pruszyńskim brak info.w budmacie niby poliestrowa Prelaq X-Mattw pruszyńskim poliuretan purmat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartosz_NS 17.05.2022 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2022 Cześć, Czy ktoś się orientuje o ile mniej więcej blachodachówka zwiększa wysokość dachu / kalenice ( dach odeskowany) ? dach: łata 3 cm, kontrłata 3 cm, blachodachówka ??? kalenica: tutaj pewnie łata i kontr łata raczej robią szerokość niż wysokość + gąsior Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek85 12.02.2023 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2023 (edytowane) Cześć, mam na dachu połążoną blachodachówkę germania 25 od blachotrapezu. Blacha połążona jest w dwóch częściach, w sumie około 7 metrów. Interesuje mnie czy połączenie jednej blachy z drugą jest poprawnie zrobione ? Blacha górna odstaje od dolnej o około 1cm, szczególnie jest to widoczne na skrajach dachu. Czy poprawnie wykonano montaż ? Szczeliny widoczne na zdjęciu poniżej, mają do 1 cm. Edytowane 12 Lutego 2023 przez Przemek85 dołączam zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts