Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka masz blachodachowke?  

3 383 użytkowników zagłosowało

1. 1. jaka masz blachodachowke?

Recommended Posts

hej,

Ja zdecydowalem sie na blachodachowke Vega - stal Rautaruukki - tlocznia Finco-Stal.

Finco- Stal ma podobno ??? jakas nowa tlocznie w Polsce i blachy sa rowniutkie i OK. Dekarz mowil, ze dobra, dosyc miekka - to nie wiem, czy to zaleta czy wada ;-) Ma dosyc plytkie przetloczenia - jest mniej sztywna, ale nie chcialem falistej.

http://www.finco.com.pl/pages/bl_vega.htm

Czy jest wieczna ...hm ..to sie okaze - na razie lezy na dachu miesiac i ...nie widac !! sladow!! zuzycia !!! ;-)

Gdybym wybieral jeszcze raz - wybralbym tak samo.

Uwaga: dla mnie koszmarnie wyglada rant blachy - kazalem wpuscic go w rynne. Mozna to zrobic poprzez odpowiednie nabicie pierwszej laty (tej nad rynna). Nalezy nabic ja blizej, zeby rant chowal sie w rynnie - dzieki temu, ze Vega ma plytkie przetloczenia - ladnie wlazi do rynny.

uff

Yoric

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Należy sugerować się krajem pochodzenia blachy najlepiej Szwecja lub Finlandia i renomą polskiej tłoczni tzn. jak składają się arkusze blachy jeden z drugim. Przy kiepskim tłoczeniu widać nierówności krawędzi arkusza blachodachówki i szpary na łączeniu.Pozdrawiam Piotr

Napiszę tak: WARTO (ale niekoniecznie) SUGEROWAĆ SIĘ krajem pochodzenia blachy.

Na dobrych (?) skandynawskich blachach pracują również niektóre polskie tłocznie.

Znam renomowaną gotową skandynawską blachodachówkę (chodzi o Planję Royal), która składała się jak jakaś najtańsza polska (może nawet gorzej, bo technicznego odniesienia nie mam a cenowe jak najbardziej).

Arkusze były nierówno tłoczone no i była stosunkowo droga.

Poza tym pod słońce, pod odpowiednim kątem widać było łączenia. Jak na tę cenę i "renomę" myślę, że to ją dyskwalifikuje. O sprawie powiedziałem regionalnemu dystrybutorowi na targach budownictwa... Przyznał rację.

Ostrzegam więc przed "zauroczneniem" tzw. renomą. Nie jesteśmy owieczkami...

No to ja może zaproponuję to co mam na dachu - nowozelandzką blachodachówkę z posypką Ahi Roofing... 50 lat gwarancji, 80 zł/m2.

80zł/m2? Whisper, wytłumacz mi dlaczego nie masz za tą kasę najlepszej dachówki ceramicznej. Gwarancja 200lat.

A, to bardzo proste. Bo moja więźba nie była liczona na dachówkę tylko na gont bitumiczny. A że nagle się koncepcja zmieniła, to mamy jedyny taki dach w Polsce ;-)

Inna sprawa, że Luśka dachówce zawsze mówiła stanowcze "nie". Nie bo nie, jak to kobieta.

Cena blachodachówki to chyba nie wszystko, bo jeszcze akcesoria do montażu też kosztują. Mam do wyboru Ruukki za 30 PLN lub Pruszyński za 24.50 PLN. Kolory takie same, ale trochę taniej. Nie wiem tylko czy akcesoria do montażu nie są droższe Pruszyńskiego. Czy macie jakieś doświadczenia z tymi firmami.

Pozdrawiam

Ja zdecydowalem sie na blachodachowke Vega - stal Rautaruukki - tlocznia Finco-Stal. Finco- Stal ma podobno ??? jakas nowa tlocznie w Polsce i blachy sa rowniutkie i OK. Dekarz mowil, ze dobra, dosyc miekka - to nie wiem, czy to zaleta czy wada  Ma dosyc plytkie przetloczenia - jest mniej sztywna, ale nie chcialem falistej. http://www.finco.com.pl/pages/bl_vega.htm 

Popieram zdecydowanie.

Super cena i podobna kształtem do Regoli!

Kształt "hugenotki francuskiej" gwarantuje oryginalność i odróżnia się od opatrzonych "esówek" i składa się super.

A kształtem nijak nie przypomina zefira Budmatu.

• 1 month później...