Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka masz blachodachowke?  

3 383 użytkowników zagłosowało

1. 1. jaka masz blachodachowke?

Recommended Posts

Ja mam troszkę inne pytania:

Jaki profil blachodachówki wyglšda najlepiej na dużej połaci dachowej bez lukarn - co Wam się najlepiej podoba.

Jak długo wytrzyma folia paroprzepuszczalna umieszczona pod blachodachówkš (czy nie wytopi się miejscami pod wpływem wysokiej temp. w lecie? Jak rozwišzaliœcie ten problem?

Pozdr.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wg mnie jeśli chodzi o blachę i jej wygląd to najładniejszą ma Lindab wysoki profil przetłoczenia i ciętą po fali (chwalę ją nie dla tego że ją mam tylko dlatego że akaurat mi i żonie podobała się najbardziej, też kiedyś też miałem problem jaką kupić i wybrałem Lindab). Ja też jestem tego zdania że wygodniejsza w utrzymaniu jest z połyskiem ale nie znaczy że matowa jest brzydka ona na swój sposób też jest ładna tylko że od strony północnej, zacienionej mogą pojawiać się glony. Pod blachą mam folię paroprzepuszczlną fakt jest taki że temp w upalne dni daje się we znaki ale przykryty dom stoi już trzeci rok i na razie nie ma żadnego problemu z folją jak będzie dalej się okaże.

Obecnie w blachach można przebierać.

Poniżej 25zł/m2 można kupić LINDABA cegła i brąz (połysk lub mat).

To 58% zeszłorocznej ceny detalicznej tej blachy (mat).

Podobnie z Plannją np. REGENT lub RAPID.

Promocje do końca marca.

Trochę taniej można kupić blachy FINCO-STAL (z Ruukki) i FINISH-PROFILES (z Ruukki lub SSAB).

Ceny najniższe w ok. 10 letniej historii blachodachówek w Polsce.

Chodzą pogłoski o możliwych podwyżkach cen blachodachówek ze względu na wzrost cen blach powlekanych.

Odnośnie folii pod blachą

Dobre folie paroprzepuszczalne (polietylenowe i polipropylenowe) spokojnie wytrzymują najwyższe temperatury pod blachą (TYVEK, DOERKEN, MARMA).

Tańsze folie "niskoparoprzepuszczalne" znikają po paru latach i zostaje po nich tylko "szkielet".

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

witam,

w kwestii blachodachowki nie chce wiedzieć o jej wadach i zaletach tego sie sporo juz naczytałam tylko teraz

a) powlekana

b) z połyskiem czy matowa

c)stal

d)stalowa ocynkowana

e)lakierowana

f)z posypką mineralną

w wyglądzie wiem jakie róznice a w użytkowaniu?

ktory materiał ewentualnie wybrać doradzi ktoś?

• 2 weeks później...

Witam Wszystkich!

Na przełomie sierpnia i września będziemy kładli dach, a konkretnie blachodachówkę. Co prawda był on zaprojektowany pod dachowkę, jednak poszliśmy w kierunku blachy.

Ponieważ wchodzimy dopiero w ten temat, bardzo Was proszę o podzielenie sie doświadczeniami na temat rodzaju (ew. firmy) blachy jaki wybraliście i czym się kierowaliście w wyborze.

Mój dach ma 381 m2 i parę załamań, więc biorę pod uwagę ewentualne odpady (chyba ok. 20% :-? ).

Za wszelkie spostrzeżenia Bóg zapłać :)

Amor

A ja powiem szczerze kierowalem sie jedynie wygladem i kolorem - moze to nie do konca dobrze ale wedlug mnie roznice u poszczegolnych producentow sa tak nie wielkie iz wydaje mi sie iz wiele nie ryzykowalem.

Po drugie wybralem producenta w poblizu tak aby potem z ewentualnymi reklamacjami nie bylo problemow.

Powodzenia i Pozdrawiam

CHodzi o modele produkowane w Polsce konkretnie nie wiem, ale moi sąsiedzi mają i obydwoje mają po 2 latch porośnięte krawędzie zielonym nalotem i ogólnie narzekają, podobnie sprawa wygląda z cegła klinkierową popatrz sobie jaka kiepska jakość tych cegiełek. Ja właśnie tynkuje swoje słupki wykonane z cegieł bo żle wyglądają.