Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka masz blachodachowke?  

3 383 użytkowników zagłosowało

1. 1. jaka masz blachodachowke?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

raczej dopiero zaczną się schody:)

Nie bedzie tak zle, zalozylismy sobie, ze w tym roku zostawimy w stanie surowym zamknietym i ewentualnie jak damy rade to w zime troche w srodku porobimy, czyli plan na ten rok prawie zrobiony, wszystko juz kupione, kasa dla wykonawcy lezy i czeka, wiec bedzie ok. Wtkonczeniowke bede robil sam, bo robilem to kiedys zawodowo, a materialy tez nie stanowia problemu, bo obecnie jestem handlowcem w hurtowni budowlanej :-) Wiec sie ustawilem ;-)

Pozdrowka

PS Jak ktos bedzie cos potrzebowal z materialow (Warszawa) to dajcie znac, a moze pomoge.

Wybierając blachodachówkę należy najpierw kierować się pochodzeniem blachy a później samym wytwórcą tej blachodachówki. Np. Planja sama sobie produkuje blachę i sama tłoczy i podobno to dobry materiał lecz stanowczo za drogi, natomiast Lindab wykorzystuje blachy z blachowni Prelaq (jedna z bardziej renomowanych). Prelaq wykorzystuje też np. krajowy Budmat i Bratex i są to niezłe tłocznie i do tego znacznie tańsze od Lindaba. Natomiast na korzyść Lindaba przemawia właśnie ładne cięcie - mają zastrzeżony wzór użytkowy i dlatego żaden inny producent tak nie tnie (z daleka trudno odróżnić tę blachę od prawdziwej dachówki). Jeśli chodzi o powłoki to właśnie Prelaq ma chyba też jedne z lepszych. Rautaruuki natomiast bierze blachę z różnych źródeł i nigdy nie wiadomo co to za jakość, do tego powłoki są słabsze - sprawdzałem doświadczalnie.

Oj nie tak, panie i panowie, nie tak!

Na stronie szwedzkiej huty SSAB można znaleźć informację o:

- informację, że Plannja jest firmą należącą do grupy SSAB - http://www.ssab.com/templates/Ordinary____555.aspx

- o produkowanej przez SSAB blasze płaskiej, np. paleta kolorów, z podaniem dostępnych rodzajów powłok - http://www.prelaq.com/templates/Page.aspx?id=4526 (link do tej strony prowadził ze stron http://www.ssab.com)

Na stronie "Akademii SSAB" (http://www.prelaq.pl/) mamy informację, żę blachę z powłoką Prelaq firmy SSAB w Polsce sprzedają tylko trzy firmy: budmat, bratex i finish profiles.

Mam nadzieję że wyjaśniłem trochę :lol: .

Czy zna ktoś może blachodacówkę z blachy innej niż produkowana przez SSAB (szukam grubszej niż standard powłoki - np. 50 mikrometrów - koloru ciemny grafit) 8)

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
Zastanawiamy się nad pokryciem dachu- kilku znajomych poleca nam blachodachówkę. Patrząc na to co się dzieje z dachówkami- zaczęliśmy się nad tym zastanawiać. Jakie macie doświadczenia z blachodachówką, jakiej firmy, czy jest faktycznie dużo taniej? W naszej miejscowosci dominuje w hurtowniach blachodachówka Pruszyńskiego- co o niej sądzicie?Pzdr

a dodam jeszcze że mam poliester mat w kolorze cegły. A tak to wygłąda w naturze:

http://images21.fotosik.pl/350/abdf8129cd87c887med.jpg

http://images21.fotosik.pl/350/7547b7ceba6bfca2med.jpg

A to ciekawe. Drzwi mam na oko identyczne i blachodachówkę zamówiłem też poliester ceglasty mat :D

W odpowiedzi do autora wątku - blachodachówka tak naprawdę jest tania gdy dach jest prosty, dwuspadowy. Ja uważam, że najlepiej jest kupić tanią dobrego producenta w wybranym kształcie i kolorze. Różnice w cenie potrafią być nieziemskie. Nawet jeśli ta dużo droższa będzie miała niższą trwałość (zamiast 30 - 25lat) to i tak się opłaci zdjąć ją 5 lat wcześniej i założyć coś innego (moim zdaniem) bo gusta się zmieniają.

Gdybym jednak miał możliwość na pewno założyłbym dachówkę.

" Żadnej blachy! " - tak Mi już odpowiedzieli 3 dekarze, bo też miałem dylemat - dachówka cementowa czy blacha.

Przekonały mnie kosztorysy z 3 hurtowni ( dach kopertowy 300 m.kw )

- Średnia cena za blachodachówke Pruszyński 17 tyś ( z rynnami i dodatkami + folia ) 15 lat gwarancji

- Najniższa cena za dachówke cementową IBF 21 tyś ( z rynnami i dodatkami + folia ) 30 lat gwarancji

Aha różnica w cenie więźby ok 1,5 tyś :wink: na korzyść blachy

Robicizna tańsza o 2 zł na matrze na korzyść blachy

Nic dodać nic ująć....

Oczywiście wybrałęm dachówę

" Żadnej blachy! " - tak Mi już odpowiedzieli 3 dekarze, bo też miałem dylemat - dachówka cementowa czy blacha.

no to ci ładnych pierdół naopowiadali ;) dobrze ze ich z budowy gnasz za kazdym razem ... juz 3 - sporo ;)

niekiedy poprostu trzeba kupić blachę bo jest lżejsza ! a wzmocnienie więźby niewiele daje i tyle -

ma ten sam dylemat co mial _Robert_K. i dalej sie zastanawiam czy zamiast blachy wybrac dachowke betonowa. dzisiaj ogladalem dwa dachy z dachowki braas . pierwszy mial 8 lat drugi 4 . nie znalazlem na dachowce zadnych sladow porostu, zadnych pekniec a i kolor nie byl wyplowialy. z szacunkowych obliczen dachowka betonowa wyjdzie okolo 2 tys drozej niz blacha diament. ( dach o pow ok 250 m2 ).

dla porownania cena za wszystkie rzeczy potrzebne do pokrycia dachu:

ceramika koramic L15 - 30 tys

dachowka cementowa bras -15tys

blachodachowka diament -13tys.

w tej chwili najbardziej podoba mi sie oferta dachowki cement.

...

Nic dodać nic ująć....

Oczywiście wybrałęm dachówę

A wiesz co moi powiedzieli?

"Niech pan zainwestuje w dobrą dachówkę ceramiczną, albo niech pan robi dach tanio i położy blachę. A dachówka cementowa to syf."

I wiesz o czym to świadczy??

O niczym.

Gdzie 5 ekip tam 6 opinii.

Q.