sharan1 20.06.2007 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Witam,raczej dopiero zaczną się schody:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maja_k 20.06.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 MY ZA M2 BLACHODACHÓWKI Z RUUKKI PŁACILIŚMY 35 ZŁ. DACH KOPERTOWY OK. 270 M, 11 VELUXÓW - MATERIAŁ KOSZTOWAŁ NA OK. 40 TYS. ZŁ + ROBOCIZNA - WIĘŹBA+DESKODAWANIE, PAPOWANIE + BLACHA+ OBRÓKI + ORYNNOWANIE + KOMINY - KOSZT ŁĄCZNIE ROBOCIZNY OK. 11 TYS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek1204 20.06.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 U nas za dach 170 m2, dwuspadowy bez lukarn, z jednym oknem dachowymwyszło tak Plannja Royal z podwójną powłoką + komplet rynien stalowych + okno FAKRO + kołnierz i reszta akcesoriów do dachu = 10.900 PLN brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamuza 20.06.2007 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Witam, raczej dopiero zaczną się schody:) Nie bedzie tak zle, zalozylismy sobie, ze w tym roku zostawimy w stanie surowym zamknietym i ewentualnie jak damy rade to w zime troche w srodku porobimy, czyli plan na ten rok prawie zrobiony, wszystko juz kupione, kasa dla wykonawcy lezy i czeka, wiec bedzie ok. Wtkonczeniowke bede robil sam, bo robilem to kiedys zawodowo, a materialy tez nie stanowia problemu, bo obecnie jestem handlowcem w hurtowni budowlanej Wiec sie ustawilem Pozdrowka PS Jak ktos bedzie cos potrzebowal z materialow (Warszawa) to dajcie znac, a moze pomoge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śpioch 23.06.2007 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Wybierając blachodachówkę należy najpierw kierować się pochodzeniem blachy a później samym wytwórcą tej blachodachówki. Np. Planja sama sobie produkuje blachę i sama tłoczy i podobno to dobry materiał lecz stanowczo za drogi, natomiast Lindab wykorzystuje blachy z blachowni Prelaq (jedna z bardziej renomowanych). Prelaq wykorzystuje też np. krajowy Budmat i Bratex i są to niezłe tłocznie i do tego znacznie tańsze od Lindaba. Natomiast na korzyść Lindaba przemawia właśnie ładne cięcie - mają zastrzeżony wzór użytkowy i dlatego żaden inny producent tak nie tnie (z daleka trudno odróżnić tę blachę od prawdziwej dachówki). Jeśli chodzi o powłoki to właśnie Prelaq ma chyba też jedne z lepszych. Rautaruuki natomiast bierze blachę z różnych źródeł i nigdy nie wiadomo co to za jakość, do tego powłoki są słabsze - sprawdzałem doświadczalnie. Oj nie tak, panie i panowie, nie tak! Na stronie szwedzkiej huty SSAB można znaleźć informację o: - informację, że Plannja jest firmą należącą do grupy SSAB - http://www.ssab.com/templates/Ordinary____555.aspx - o produkowanej przez SSAB blasze płaskiej, np. paleta kolorów, z podaniem dostępnych rodzajów powłok - http://www.prelaq.com/templates/Page.aspx?id=4526 (link do tej strony prowadził ze stron http://www.ssab.com) Na stronie "Akademii SSAB" (http://www.prelaq.pl/) mamy informację, żę blachę z powłoką Prelaq firmy SSAB w Polsce sprzedają tylko trzy firmy: budmat, bratex i finish profiles. Mam nadzieję że wyjaśniłem trochę . Czy zna ktoś może blachodacówkę z blachy innej niż produkowana przez SSAB (szukam grubszej niż standard powłoki - np. 50 mikrometrów - koloru ciemny grafit) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jas0 26.06.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Czy ktoś posiada blachodachówkę Bona z firmy Blachdom Plus?Jaka jest jej jakość?Jak trwałe są kolory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jas0 27.06.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Taką samą blachodachówkę robi firma Blachdom. Ma identyczne kształty i nazwę, ale to jest chyba inna firma niż Blachdom Plus. Pytanie dotyczy więc też blachodachówki Bona z firmy Blachdom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Safina 21.07.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Do agamuza i innych Szukam informacji gdzie najtaniej kupię blache plannja royal w Warszawie lub okolicach Legionowa. Za 2 miesiące rodzę, więc muszę się spieszyc ze zrobieniem dachu Z góry dziękuje [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata442 02.08.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Zastanawiamy się nad pokryciem dachu- kilku znajomych poleca nam blachodachówkę. Patrząc na to co się dzieje z dachówkami- zaczęliśmy się nad tym zastanawiać. Jakie macie doświadczenia z blachodachówką, jakiej firmy, czy jest faktycznie dużo taniej? W naszej miejscowosci dominuje w hurtowniach blachodachówka Pruszyńskiego- co o niej sądzicie?Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 02.08.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Polska blacha. Ponoć jak im brakuje materiału to sprowadzają słowacką albo ukraińską. Najlepsze są szwedzkie i fińskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 02.08.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 mam na dacu blachę z firmy ruuki. Dach wygląda świetnie. blacha leży na dachu ok 2 lata. i na razie jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda2005 02.08.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 u nas będzie Plannja Regent (satyna) i rynny Siba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 02.08.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 a dodam jeszcze że mam poliester mat w kolorze cegły. A tak to wygłąda w naturze:http://images21.fotosik.pl/350/abdf8129cd87c887med.jpghttp://images21.fotosik.pl/350/7547b7ceba6bfca2med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.08.2007 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 a dodam jeszcze że mam poliester mat w kolorze cegły. A tak to wygłąda w naturze: http://images21.fotosik.pl/350/abdf8129cd87c887med.jpg http://images21.fotosik.pl/350/7547b7ceba6bfca2med.jpg A to ciekawe. Drzwi mam na oko identyczne i blachodachówkę zamówiłem też poliester ceglasty mat W odpowiedzi do autora wątku - blachodachówka tak naprawdę jest tania gdy dach jest prosty, dwuspadowy. Ja uważam, że najlepiej jest kupić tanią dobrego producenta w wybranym kształcie i kolorze. Różnice w cenie potrafią być nieziemskie. Nawet jeśli ta dużo droższa będzie miała niższą trwałość (zamiast 30 - 25lat) to i tak się opłaci zdjąć ją 5 lat wcześniej i założyć coś innego (moim zdaniem) bo gusta się zmieniają. Gdybym jednak miał możliwość na pewno założyłbym dachówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 02.08.2007 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Zgadzam sie z zbigmor blachodachówka jest tańszym odpowiednikiem dachówki. Starczy na 25 -30 lat. A w tym czasie gusta się zmieniają. Po tym czasie może będzie mnie stać na wymianę dachu i zakup dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Robert_K 02.08.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 " Żadnej blachy! " - tak Mi już odpowiedzieli 3 dekarze, bo też miałem dylemat - dachówka cementowa czy blacha. Przekonały mnie kosztorysy z 3 hurtowni ( dach kopertowy 300 m.kw ) - Średnia cena za blachodachówke Pruszyński 17 tyś ( z rynnami i dodatkami + folia ) 15 lat gwarancji - Najniższa cena za dachówke cementową IBF 21 tyś ( z rynnami i dodatkami + folia ) 30 lat gwarancji Aha różnica w cenie więźby ok 1,5 tyś na korzyść blachy Robicizna tańsza o 2 zł na matrze na korzyść blachy Nic dodać nic ująć.... Oczywiście wybrałęm dachówę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 02.08.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 " Żadnej blachy! " - tak Mi już odpowiedzieli 3 dekarze, bo też miałem dylemat - dachówka cementowa czy blacha. no to ci ładnych pierdół naopowiadali dobrze ze ich z budowy gnasz za kazdym razem ... juz 3 - sporo niekiedy poprostu trzeba kupić blachę bo jest lżejsza ! a wzmocnienie więźby niewiele daje i tyle - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomolo 02.08.2007 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 ma ten sam dylemat co mial _Robert_K. i dalej sie zastanawiam czy zamiast blachy wybrac dachowke betonowa. dzisiaj ogladalem dwa dachy z dachowki braas . pierwszy mial 8 lat drugi 4 . nie znalazlem na dachowce zadnych sladow porostu, zadnych pekniec a i kolor nie byl wyplowialy. z szacunkowych obliczen dachowka betonowa wyjdzie okolo 2 tys drozej niz blacha diament. ( dach o pow ok 250 m2 ). dla porownania cena za wszystkie rzeczy potrzebne do pokrycia dachu: ceramika koramic L15 - 30 tysdachowka cementowa bras -15tysblachodachowka diament -13tys.w tej chwili najbardziej podoba mi sie oferta dachowki cement. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 02.08.2007 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 ... Nic dodać nic ująć.... Oczywiście wybrałęm dachówę A wiesz co moi powiedzieli? "Niech pan zainwestuje w dobrą dachówkę ceramiczną, albo niech pan robi dach tanio i położy blachę. A dachówka cementowa to syf." I wiesz o czym to świadczy?? O niczym. Gdzie 5 ekip tam 6 opinii. Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaszczytno 03.08.2007 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Blachodachówka jest dla bogaczy, kto kładzie na nowo budowany dom blachodachówkę ma dużo kasy , lub nie po kolei w głowie ( wyjątek blacha z posypką ceramiczną ) tą polecam każdemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts