Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka masz blachodachowke?  

3 383 użytkowników zagłosowało

1. 1. jaka masz blachodachowke?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość M@riusz_Radom
Wystawię się na krytykę, ale u mnie też będzie blacha. Z powodów finansowych. Architekt zresztą od początku projektował więźbę pod blachę nawet mnie nie pytając, co wybieram ;) Potem powiedział, że 3/4 ludzi chce dachówke a potem i tak kończy się na blaszce. Tak więc po co ma robić dwa razy tę samą robotę albo przewymiarować więźbę ? :)

nie wiem, czy ktoś może o tym wspominał, ale z tego co słyszałam

koszty więźby dachowej do ceramiki są większe niż więźby do blachy

(nie jestem fachowcem :-) )

ale zasugerowałam się tym, przy projektowaniu naszego domu

dlatego wybraliśmy blachę, na 20 lat wystarczy, a później, może wymyślą znów cos nowego, ......ale o to już niech się moje dzieci martwią :)

Ja uparcie jeszcze raz zapytam. JAKĄ BLACHODACHÓWKE? zastanawiam się jeszcze nad plannja rapid. No i jeszcze jak juz pisałam. Plannja Royal, Ruukki Maxi Plus i Pruszyński Kron. Zastanawiam się też, co lepiej będzie wyglądało na moim dachu. Głębszy profil, jak Royal czy Ruukki, a może bardziej płasko: rapid, a może kron? Macie zdjęcia dachów z tymi blachami?Kolor brązowy bym chciała mieć.

Mam Ruukki, matowa ceglasta. Lezy trzeci rok bez problemow. Wysokosci przetloczenia nie pamietam (dosyc glebokie), ale kladla ekipa dekarzy z Podhala, bardzo sprawnie.

Drugi raz tez bysmy brali te sama blachodachowke. Wyszlo tanio - dach duzy, ale prosty naczolkowy, ganek, jedna lukarna. Wytrzymalo kilka wichur bezproblemowo. Odpukac, oby tak dalej :wink:

....Kolor brązowy bym chciała mieć.

No to jak u nas.

Wybraliśmy Plannja Smart mat. Ze względu na kolor i ładne przetłoczenia ;)

Gwarancja itp. miała dla nas drugorzędne znaczenie. Koszt blachy profilowanej na cały dach to (o ile pamiętam) ze 4000 zł. W razie co za parę lat wymienimy.

Podobna w kolorze była też Sara. Ale droższa i inny odcień brązu.

Q.

Wystawię się na krytykę, ale u mnie też będzie blacha. Z powodów finansowych. Architekt zresztą od początku projektował więźbę pod blachę nawet mnie nie pytając, co wybieram ;) Potem powiedział, że 3/4 ludzi chce dachówke a potem i tak kończy się na blaszce. Tak więc po co ma robić dwa razy tę samą robotę albo przewymiarować więźbę ? :)

To dobitnie świadczy o poziomie projektowania i dalej podtrzymuje głupawe mity!

A ile można zaoszczędzić na więźbie ~1.000,- . Taka oszczędność pozbawi Cię możliwości zmiany rodzaju pokrycia dachu. Czy warto? Pozdrawiam.

U mnie w projekcie była dachówka betonowa, ale my myśleliśmy o blasze- przekonani że to najtańsze wyjście - i z tym zamiarem poszliśmy do hurtowni. A tam konsternacja -blacha, która była upatrzona (Balex metal kolor ceglasty) -24zł metr, natomiast dachówka cementowa Braas -20,90zł (to było w lutym br). Pan w hurtowni nie pozostawił złudzeń, że nawet najlepsza blacha nie dorówna dachówce (nawet cementowej). W ostatecznej wycenie wyszło o około 2tys drożej -ale mamy braasa (celtycka kolor ceglasty) -30 lat gwarancji. Sąsiad wybudował dom 10 lat temu i położył sobie jakąś super wypasioną i bardzo drogą szwedzką blachodachówkę -efekt -obecnie blacha nie jest czerwona a łaciata -szaro, biało , różowa. Wybór pozostawiam każdemu inwestorowi dowolny -ale mnie do blachy już nic nie przekona.

PS> Dodam że obecnie celtycka Braasa kosztuje 30zł za metr.

Gość M@riusz_Radom
To dobitnie świadczy o poziomie projektowania i dalej podtrzymuje głupawe mity!

A ile można zaoszczędzić na więźbie ~1.000,- . Taka oszczędność pozbawi Cię możliwości zmiany rodzaju pokrycia dachu. Czy warto? Pozdrawiam.

Zbyt łatwo ferujesz wyroki ;) Podeślę Tobie w wolnej chwili rzuty konstrukcyjne budynku i krokwi to prawdopodobnie zorientujesz się czemu planował pod blachę ;) Skoro nie planowałem i nie będę planował dachówki to po co przewymiarowywać ? Dla lepszego samopoczucia ?