3241mirek 09.08.2007 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Nie mówię tu o podrabianiu blachy tylko o relacjach pomiędzy blachą a dachówką i opinią kreowaną przez niektórych na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 09.08.2007 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 no tak coś jakby nt. hipokryzji czy jakoś tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 09.08.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 No dobrze skończymy tym tematem. Każdy ma rozum i potrafi wybrać co dla niego może być dobre. Przeprowadzony bilans zysków i strat powie prawie wszystko . A teraz idę oddać honorowo krew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 09.08.2007 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Oddawanie krwi jest ostatnio niepopularne. No chyba że przedtem się oczyścisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 09.08.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Wystawię się na krytykę, ale u mnie też będzie blacha. Z powodów finansowych. Architekt zresztą od początku projektował więźbę pod blachę nawet mnie nie pytając, co wybieram Potem powiedział, że 3/4 ludzi chce dachówke a potem i tak kończy się na blaszce. Tak więc po co ma robić dwa razy tę samą robotę albo przewymiarować więźbę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 09.08.2007 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Oddawanie krwi jest ostatnio niepopularne. No chyba że przedtem się oczyścisz. A co rozumiesz po oczyszczniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sloneczny_slonecznik 09.08.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 nie wiem, czy ktoś może o tym wspominał, ale z tego co słyszałam koszty więźby dachowej do ceramiki są większe niż więźby do blachy (nie jestem fachowcem ) ale zasugerowałam się tym, przy projektowaniu naszego domu dlatego wybraliśmy blachę, na 20 lat wystarczy, a później, może wymyślą znów cos nowego, ......ale o to już niech się moje dzieci martwią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 09.08.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Oddawanie krwi jest ostatnio niepopularne. No chyba że przedtem się oczyścisz. A co rozumiesz po oczyszczniem Też jestem ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 09.08.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Ja uparcie jeszcze raz zapytam. JAKĄ BLACHODACHÓWKE? zastanawiam się jeszcze nad plannja rapid. No i jeszcze jak juz pisałam. Plannja Royal, Ruukki Maxi Plus i Pruszyński Kron. Zastanawiam się też, co lepiej będzie wyglądało na moim dachu. Głębszy profil, jak Royal czy Ruukki, a może bardziej płasko: rapid, a może kron? Macie zdjęcia dachów z tymi blachami?Kolor brązowy bym chciała mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szklanka literatka 09.08.2007 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Mam Ruukki, matowa ceglasta. Lezy trzeci rok bez problemow. Wysokosci przetloczenia nie pamietam (dosyc glebokie), ale kladla ekipa dekarzy z Podhala, bardzo sprawnie. Drugi raz tez bysmy brali te sama blachodachowke. Wyszlo tanio - dach duzy, ale prosty naczolkowy, ganek, jedna lukarna. Wytrzymalo kilka wichur bezproblemowo. Odpukac, oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 09.08.2007 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 ....Kolor brązowy bym chciała mieć. No to jak u nas. Wybraliśmy Plannja Smart mat. Ze względu na kolor i ładne przetłoczenia Gwarancja itp. miała dla nas drugorzędne znaczenie. Koszt blachy profilowanej na cały dach to (o ile pamiętam) ze 4000 zł. W razie co za parę lat wymienimy. Podobna w kolorze była też Sara. Ale droższa i inny odcień brązu. Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.08.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Wystawię się na krytykę, ale u mnie też będzie blacha. Z powodów finansowych. Architekt zresztą od początku projektował więźbę pod blachę nawet mnie nie pytając, co wybieram Potem powiedział, że 3/4 ludzi chce dachówke a potem i tak kończy się na blaszce. Tak więc po co ma robić dwa razy tę samą robotę albo przewymiarować więźbę ? To dobitnie świadczy o poziomie projektowania i dalej podtrzymuje głupawe mity! A ile można zaoszczędzić na więźbie ~1.000,- . Taka oszczędność pozbawi Cię możliwości zmiany rodzaju pokrycia dachu. Czy warto? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaszczytno 12.08.2007 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Warto ,warto grunt że będzie o 1000 zł oszczędności więcej, blaszka ze 20 lat mi połeży , a dalej to niech się inni martwią , oto typowe myślenie polskiego inwestora zupełnie odwrotne niż w krajach Unii . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 12.08.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Blaszka ze 20 lat mi połeży , a dalej to niech się inni martwią..... . Dalej to może być tylko kolejna blacha, bo więźba za słaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 13.08.2007 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Nie powinien słuchać satanistycznej muzy. No i oczywiście podrygiwać w błocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 13.08.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 U mnie w projekcie była dachówka betonowa, ale my myśleliśmy o blasze- przekonani że to najtańsze wyjście - i z tym zamiarem poszliśmy do hurtowni. A tam konsternacja -blacha, która była upatrzona (Balex metal kolor ceglasty) -24zł metr, natomiast dachówka cementowa Braas -20,90zł (to było w lutym br). Pan w hurtowni nie pozostawił złudzeń, że nawet najlepsza blacha nie dorówna dachówce (nawet cementowej). W ostatecznej wycenie wyszło o około 2tys drożej -ale mamy braasa (celtycka kolor ceglasty) -30 lat gwarancji. Sąsiad wybudował dom 10 lat temu i położył sobie jakąś super wypasioną i bardzo drogą szwedzką blachodachówkę -efekt -obecnie blacha nie jest czerwona a łaciata -szaro, biało , różowa. Wybór pozostawiam każdemu inwestorowi dowolny -ale mnie do blachy już nic nie przekona.PS> Dodam że obecnie celtycka Braasa kosztuje 30zł za metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaszczytno 14.08.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 są tacy których nikt nie przekona ,że białe jest białe , a czarne .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CYCU 15.08.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 są tacy których nikt nie przekona ,że białe jest białe , a czarne .... PIS... z wami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 15.08.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Dalej to może być tylko kolejna blacha, bo więźba za słaba I pewnie będzie blacha po tych 20 latach. Co w tym złego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 15.08.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 To dobitnie świadczy o poziomie projektowania i dalej podtrzymuje głupawe mity! A ile można zaoszczędzić na więźbie ~1.000,- . Taka oszczędność pozbawi Cię możliwości zmiany rodzaju pokrycia dachu. Czy warto? Pozdrawiam. Zbyt łatwo ferujesz wyroki Podeślę Tobie w wolnej chwili rzuty konstrukcyjne budynku i krokwi to prawdopodobnie zorientujesz się czemu planował pod blachę Skoro nie planowałem i nie będę planował dachówki to po co przewymiarowywać ? Dla lepszego samopoczucia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts