Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka masz blachodachowke?  

3 383 użytkowników zagłosowało

1. 1. jaka masz blachodachowke?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niestety wszystkich raczej odradzam.

Blacha przy pokryciu dachu koprtowego, wiem to z wlasnego doswiadczenia wychodzi duzo drozej nize w przypadku dachu dwuspadowego.

Duze straty na arkuszach przez koniecznosc docinania to pieniazki wyrzucone w bloto.

W twoim przypadku radze ci, tak ja zrobilem, abys zlecil przygotowanie kosztorysu w kilku hurtowniach dla roznych pokryc: blachodachowki i dachowki.

W efekcie koncowym wybralem dachowke cerasmiczna , dodatkowo z pokaznym rabatem, czego nie moglem uzyskac do blachy i jestem

z perpektywy roku od przykrycia dachu szczerze zadowolony.

Swoja droga efekt wizualny, nie wspominajac o trwalosci pozostaje bez komentarza.

Pozdr

J.B.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: james brown dnia 2003-03-05 12:52 ]

Planja Regola. Dobra, droga, ale w przypadku kopertowego może wyjść taniej niż zwykła. Małe arkusze (pasy na szerokość jednej dachówki a więc minimalny odpad jak przy dachówce). Dodatkowo nie wymaga łat i kontrałat, bo jest samonośna (ma wbudowany stalowy profil i jako kontrałaty w komplecie są także stalowe profile. Ale cenowo wyjdzie jak dachówka, jeśli nie drożej od taniej dachówki.

Są też blachodachówki z posypką mineralną, też zwykle w wąskich na jedną dachówkę arkuszach. Niestety jeszcze droższe.

Sebastian

Witam ponownie.

On 2003-03-05 14:18, tom soyer wrote:

czy znasz sprawdzonych producentow tych blach z posypka?

czy masz wyrobiona opinie na temat regoli?

Nie wiem kto robi dobrą blachodachówke z posypką.

A co do Planji to jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś narzekał na coś innego niż cena :wink:

Sebastian

Witam ponownie.

On 2003-03-06 12:21, greg wrote:

A ja polecam Rautaruuki. Taką mam i wybrałem ją kierując się pochlebnymi opiniami znajomych, którzy wcześniej pokryli nią swoje dachy. Chyba jest tańsza od Planji

[ Ta wiadomość była edytowana przez: greg dnia 2003-03-06 12:21 ]

Wszystko prawda chociaż ceny porównywalne, z jednym ale.

Nie robią wersji w wąskich arkuszach tak jak Regola. Dlatego nic tu po nich.

Sebastian

Na pewno jest więcej odpadów niż przy Regoli ale widziałem również dachy kopertowe kryte Rautaruuki więc komuś się chyba opłaciło. Jak porównywałem w ubiegłym roku to cena Regoli była dużo wyższa (nie pamiętam dokładnie ile). Za Rautaruuki Maxi Nova płaciłem niecałe 23 zł/m2. Trzeba wszystko porównać i wybrać. Mało odpadów byłoby w tym przypadku przy trapezówce.