Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka masz blachodachowke?  

3 383 użytkowników zagłosowało

1. 1. jaka masz blachodachowke?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Ja uwazam że powłoki SSAB (Prelaq Nova) , RUUKKI Purex i Pural mat oraz ThyssenKrupp Pladur są najtrwalsze . Mam stały kontakt z dekarzami którzy kryją tymi blachami nawet po 20 lat i niejednokrotnie również i po rodzinach i sąsiadach i jak do tej pory wszystko ok a wieżcie mi , mam duże doświadczenie jak chodzi o blachy stalowe powlekane oraz setki zrealizowanych inwestycji utwierdzają mnie o tym. Edytowane przez Elfir
usunięto reklamę

Przymierzam się żeby w przyszłym roku położyć blachodachówkę.

Myślałem najpierw o takiej z posypką (metro shake czy coś podobnego) ale trochę za droga.

Chciałbym wybrać jakąś z firmy Ruukki lub Plannja, ale zupełnie nie mam pojęcia czym się kierować przy wyborze profilu (modelu).

Jeśli chodzi o kolor to raczej grafit albo czarny, natomiast nie wiem czy lepiej z połyskiem czy matową.

Dla ułatwienia dodam, że to ma być taki mały pensjonat, dlatego tak wygląda.

Poproszę o jakieś porady.

Poniżej wizualizacja i stan obecny.

http://photos5.pix.ie/FF/97/FF97894B797244B28D1C59A08FDC0C60-0000317514-0002634770-00800L-49820C231813439D8B333C8C82167B8A.jpg

http://photos2.pix.ie/27/09/27090E4A4F6F42989113B0CAE81D0760-0000317514-0002605452-00800L-299C9A073C954487A28BC6F443A757CD.jpg

Edytowane przez netcom

Dla takiej wizualizacji najodpowiedniejsza byłaby karpiówka. Skoro jednak ma być blachodachówka to tylko panelowa z posypką mineralną. Ja bym do pensjonatu z inną blachodachówką na dachu nie przyjechał. Życzę rozsądnych wyborów. Pozdrawiam.

tylko panelowa z posypką mineralną. Ja bym do pensjonatu z inną blachodachówką na dachu nie przyjechał..

Wobec tego pana Andrzeja Wilhelmiego skreślam z listy gości :)

Niestety na jakąkolwiek dachówkę ceramiczną więźba jest za słaba.

Blacha z posypką, z tego co się zorientowałem, minimum 60 zł za m2 (+ obróbki), niestety za dużo -dach ma 220m2.

Chyba że są tańsze o których nie wiem.

Czy mimo wszystko jakieś porady dotyczące wyboru profilu blachodachówki z powłoką? (Ruukki lub Plannja - nie znam się więc kupię coś znanej firmy)

Gość Konto usunięte_12*
Czy mimo wszystko jakieś porady dotyczące wyboru profilu blachodachówki z powłoką? (Ruukki lub Plannja - nie znam się więc kupię coś znanej firmy)

Czarna blachodachówka Ruukki czy Plannja sprawdza się może w klimacie skandynawskim, ale nie u nas ;) (bardzo absorbuje ciepło słoneczne i piekielnie się nagrzewa!!)

Ja kupiłem 3 lata temu brązową blachodachówkę z f-my Blachotrapez (blacha Thyssen/Krupp Stahl). Jak na "blachę" może to niedawno, ale jak dotąd - bez zarzutu.

Pozdrawiam

Dziękuję wszystkim za te wypowiedzi,

ale jeszcze raz nieśmiało zapytam, jaki kształt, profil, model blachodachówki wybrać do tego dachu ?

( ceramiczna za ciężka, blacha z posypką za droga, gont bitumiczny nie podoba mi się)

Dla mnie wszystkie blachodachówki wyglądaja podobnie, i jeśli tak jest w istocie, to może to pytanie nie ma większego sensu ?

i powinienem się kierować wielkością arkuszy - wybrać Ruukki Finnera tak jak to zasugerował Klaudiusz ozo ?

Czy jakieś inne cechy blachodachówki powinny mieć wpływ na wybór?

Czemu szkodzi nagrzewanie się blachy (jeśli ma kolor czarny)?

Czy matowa blacha bardziej porasta mchem, i czy to jest szkodliwe? (na zdjęciu widać drzewa dookoła domu).

Gość Konto usunięte_12*
Czemu szkodzi nagrzewanie się blachy (jeśli ma kolor czarny)?

Zajrzyj latem (w słońcu) na takie poddasze lub gdy nie ma stopni kominiarskich, usiądź na gąsiorach (jak kominiarz), to się dowiesz :D

• 2 weeks później...

Po zastanowieniu doszedłem do wniosku że finnera będzie najlepsza.

Dorysowałem dachówkę na wizualizacji, i wygląda moim zdaniem nieźle.

Zakładając, że arkusz po docięciu wykorzystam tylko raz, wyszło mi 344 arkusze z czego około 16% będzie wynosił odpad (być może będzie mniej, pod warunkiem wykorzystania odciętych kawałków - nie znam się).

Nie wiem czy to dużo, ale mogę zaakceptować.

Bardzo ważna jest też łatwość transportu arkuszy o tej wielkości - wejdą do mojego samochodu, nie będę musiał ich zostawiać na budowie.

Poniżej obrazek ze zmienionym kolorem imitacji muru pruskiego na ciemniejszy (więźba też taka będzie-nie chciało mi się zmieniać koloru na obrazku)

http://photos4.pix.ie/C5/D7/C5D7A35F10214EC58123998837E2DF42-0000317514-0002652366-00800L-347AC44173EA437FB475304789BD39C0.jpg

Hej, ja się zmieściłem z odpadem około 6%, bo kilkanaście arkuszy blachy mi zostało. A było zamówione +10% na odpad. Dach możesz obejrzeć u mnie w dzienniku.

Ogladnałem, bardzo ładnie sie prezentuje, i dach też dosyć skomplikowany.

Jak to wyglada w praktyce, czy resztę pozostałą z docięcia arkusza wykorzystuje się w innym miejscu, czy to zależy od czegoś?

• 3 weeks później...