Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka masz blachodachowke?  

3 383 użytkowników zagłosowało

1. 1. jaka masz blachodachowke?

Recommended Posts

Pewnie miedź, bo tańsze rzeczy nie wchodzą dla niego w rachubę.

Tom wybrałeś już balchodachówkę?

Czy jest RR?

I po ile?

zdecydowalem sie na RR z plastizolem. Nie wiem tylko jakie przetloczenie. termin ustalilem z dekarzem na druga polowe sierpnia. niestety niemialem okazji dyskutowac na temat cen blachy. Robocizne z grubsza mam ustalona. Duzo tez bedzie zalezec od naszych "kaprysow", ktore wynikna w trakcie remontu. Chce uniknac okien polaciowych dlatego bede mial 4 kafry, do tego przemurowanie komina, nie wiem ile jeszcze bedzie dachowek wentylacyjnych i czy robic od razu podbitke okapu a jesli tak to jaka (pozioma czy w skosie okapu)

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
Gość kwiatek_7

Proszę o pomoc...

Niedługo wchodzę w etap przykrycia dachu. Wiem napewno że będę kładł blachodachówkę. Tylko jaką...??? Możecie coś polecić z własnego doświadczenia...??? - mój dach ma 35% spadu więc żeby nie wyglądało to będę potrzebował chyba jak najgłębiej tłoczoną...

Czy możecie polecić jakąć firmę w miarę dobrą i niedrogą???

Z góry dzięki,

Kwiatek

• 1 month później...
Gość Stan-lay
Jestem na etapie wyboru pokrycia końcowego dachu, zdecydowałem się na blachodachówkę ,model firmy "Pruszyński" - KRON 400 , kolor cegła.Jednak znajomy , który budował się wcześniej doradza mi zakup orginalnej blachy szwedzkiej ( Plannja, Gassel) twierdząc ,że jest dużo lepszej jakości przy porównywalnej cenie.Z kolei inni zdecydowanie optują za dachówką.A co Wy ,drodzy forumowicze sądzicie na ten temat?

Swego czasu zbieralem oferty na wykonanie wiezby i poszycia. I na ok. 10 firm ktore sobie upatrzylem, tylko jedna powiedziala, ze dadza gwarancje na robote. Przy zalozeniu, ze blachy beda Pruszynski.

Suma sumarum zdecydowalismy sie na Finishdak. Swoja blache juz widzialem (lezy do przyszlego tygodnia u wykonawcy na placu) i jak na razie nie mam zastrzezen.

Wszyscy zalecali wlasnie blachy Kami, Finish i inne pseudoszwedzkie wyroby. A naszych blach sie bali jak ognia.

Swoja droga, to ostatnio bedac w Szwedowie, to nie zauwazylem, zeby te ichniejsze blachy byly jakos szeroko stosowane. Moze wszystko idzie na eksport?

Pozdrawiam

Jay

Witam.

Znów wątek dyżurny...

Jeśli Cię stać, kupuj dachówkę ceramiczną i to dobrej firmy.

Jeśli nie lub masz za słabą więźbę wybierz blachodachówkę. Ja mam Plannję Royal i pomimo, bardzo ładnego wyglądu nie polecam nikomu. Wykonana beznadziejnie, nieprecyzyjna (do 1 cm. różnic na długości przetłoczenia), wszystkie skrajne przetłoczenia są 1 cm. niższe, przez co na dachu widoczne są bardzo wyraźnie połączenia arkuszy. Moi dekarze to fachowcy, nie narzekali. Zrobili najlepiej jak się dało. Pokazali mi jednak czym różni się dobrze wytłoczona blacha od Plannji Royal. Widziałem Sarę z Budmatu i muszę przyznać, że była wytłoczona idealnie.

Co do pozostałych nie wiem. Aha, Q-mac mimo niskiej ceny dwa lata temu też była jeszcze dobra.

Sebastian

też zakupiłem Royal Planji - kolor oliwkowa zieleń - piękny

i tylko to - trzeba było dokupić i arkusze miały inny odcień - sprzedawca kazał kłaść mówiąc że "dojdzie" -/jak nie "dojdzie" to nie wiem co z min zrobię za te pół dachu /

łaczenia blach widać - winiłem za to blacharza, ale teraz nie wiem czy to nie blacha

Teraz myślę, że LIndab sprawił by mniej kłopotu.

Witam ponownie.

Weź arkusz i przystaw łatę lub poziomicę. Sam zobaczysz, że skrajne przetłoczenia są 1 cm. niższe i o nieco innym profilu. I żeby nie wiem jak dekarz dwoił się i troił to nie wyrówna.

Ładna owszem jest, moim zdaniem nawet najładniejsza. Co z tego skoro nie trzyma wymiarów...

Sebastian.