Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka masz blachodachowke?  

3 383 użytkowników zagłosowało

1. 1. jaka masz blachodachowke?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak wpiszesz w google "Budmat Venecja Bergenia", to drugim wynikiem będzie blog z budowy domu z dachem kopertowym z Venecją. Wykonanie nie za szczególne, ale zdjęcia dachu są i widać, jak Venecja wygląda na dachu.

Dzięki za pomoc. Dach bardzo mi sie podoba

A czy ktoś miał jeszcze do czynienia z Blacho-dachówka Wenecja budmatu ?

Potrzebuje argumentów za i przeciw :)

T o Ty muisz miec te argumenty...ze jest ladna...rzecz wzgledna, np blachpol ma teraz blache w ksztalcie dachowki karpiowki i to tez jest ladne.

Ze jest trwała...hmm jak kazda blacha z tej samej huty. No może mniej odpadu na polamanym dachu...to jest argument...kazdemu podoba sie co innego i kazdy co inneg oma za plus w tym samym pokryciu

• 2 weeks później...
Niedawno pojawiła się na rynku blachodachówka dwumodułowa o nazwie GERMANIA.

Też wydaje mi się bardzo ładna chociaż to rzecz gustu.

Decyzja podjęta, wygrała Wenecja Budmatu

W przyszłym tygodniu przychodzą panowie do krycia.

Zastanawiam się nad wyborem membrany

Poddasze mam nieużytkowe, czy wybór membrany Tyvek pro jest zasadne (6,40 za m) ?

Czy mozna uzyć tańszej?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Myślę że powinieneś zainteresować się z jakiej huty ma blachę Pruszyński bo Rukki to jest bardzo dobra blacha ale za to trochę droga (zależy z jaką powłoką) Pruszyński ma taniej ale pewnie ma blachę z huty Arcelor Mittal a to znacznie niższa półka.

A nie brałeś pod uwagę nimieckiej blachy Thyssen Krupp ?

Arad Optima i Monterrey to dwa zupełnie inaczej wyglądające kształty blachodachówki

Myślę że powinieneś zainteresować się z jakiej huty ma blachę Pruszyński bo Rukki to jest bardzo dobra blacha ale za to trochę droga (zależy z jaką powłoką) Pruszyński ma taniej ale pewnie ma blachę z huty Arcelor Mittal a to znacznie niższa półka.

A nie brałeś pod uwagę nimieckiej blachy Thyssen Krupp ?

Arad Optima i Monterrey to dwa zupełnie inaczej wyglądające kształty blachodachówki

Ja od Tyssen wolałbym Szwedzką SSAB, kasa prawie identyczna

to mówisz ze Pryszynski jest słabszy jakościowo?

Pruszyński to nazwa firmy która produkuje blachodachówkę. A z jakiej huty ma blachę na ten produkt to już zupełnie inna sprawa.

Z tego co mi wiadomo to bazują na hucie Arcelor Mittal a to nie jest jakaś górna półka. |Firma rozreklamowana i kojarzy się od razu ale trzeba wiedzieć że podstawowa sprawa o jaką trzeba pytac to z jakiej huty mają blachę i czy są nadruki na odwrocie blachy.

Ja od Tyssen wolałbym Szwedzką SSAB, kasa prawie identyczna

Chyba nie do końca tak jest. SAAB jest znacznie droższy tylko zależy jaką ma powłokę. Mat czy połysk itp.

Inną sprawą jest to że Thyssen Krupp powleka stalowy rdzeń stopem magnezu i cynku a nie tylko cynkiem.

Nie jest to więc zabezpieczenie takie jak w większości blach ocynkowane tylko znacznie lepsze.

Trzeba też wiedzieć że powłoka lakiernicza MAT to 35 ikronów grubości a Połysk tylko 25 mikronów.

To też ma znaczenie. Dlatego Rukki w połysku jest znacznie tańsze niż w Pural Macie.

Chyba nie do końca tak jest. SAAB jest znacznie droższy tylko zależy jaką ma powłokę. Mat czy połysk itp.

Inną sprawą jest to że Thyssen Krupp powleka stalowy rdzeń stopem magnezu i cynku a nie tylko cynkiem.

Nie jest to więc zabezpieczenie takie jak w większości blach ocynkowane tylko znacznie lepsze.

Trzeba też wiedzieć że powłoka lakiernicza MAT to 35 ikronów grubości a Połysk tylko 25 mikronów.

To też ma znaczenie. Dlatego Rukki w połysku jest znacznie tańsze niż w Pural Macie.

Absolutnie sie nie zgodzę...SSAB za np sare wychodzi okolo 30-31 zl z m2 i to w powloce NOVA czyli 50 mikronow. W SSAB i mat i polysk maja po 50 mikronow. Co do arcelora, porównujmy porównywalne, arcelor ma HDX czyli tez 50 mikronow i tansze od SSAB. Kazdy producent ma nizsza i wyzsza polke, wazne aby porownywac podobne produkty

Absolutnie sie nie zgodzę...SSAB za np sare wychodzi okolo 30-31 zl z m2 i to w powloce NOVA czyli 50 mikronow. W SSAB i mat i polysk maja po 50 mikronow. Co do arcelora, porównujmy porównywalne, arcelor ma HDX czyli tez 50 mikronow i tansze od SSAB. Kazdy producent ma nizsza i wyzsza polke, wazne aby porownywac podobne produkty

Co do Arcelora HDX. Powłoka zaledwie od chyba 2 lub 3 lat na rynku i szczerze mówiąc ciężko powiedzieć jak długo wytrzyma.

Papier wszystko przyjmie więc można pisać że 30 lat gwarancji itp. tylko że wszyscy chyba wiedzą jak jest skonstruowana gwarancja:)

To już wolał bym pójść w coś sprawdzonego.

Powłoka HDX pojawiła się z pewnych względów na rynku i mam wątpliwości co do jej wytrzymałości. Nawet się zrymowało:)

Witam a co powiecie o promocji Budmatu-czyli SARA kolor 8017 brąz Połysk. za 17,95 PLN netto/m² całkowity ?

czy w coś podobnej cenie można znalesc lepszego?

Jestem przekonany że za tą cenę nie dostaniesz niczego dobrego jakościowo.

Realia niestety są takie że nie ma czegoś dobrego i taniego. Jesli coś jest tanie to raczej dobre nie jest.

Mówię oczywiście o rynku stalowych pokryć dachowych choć wielu innych też dotyczy ta zasada.

• 2 weeks później...

Jestem zdecydowany na blachodachówkę. Majster poleca mi "primę" z blachpolu na blaszce marcegaglii lub arcelora. Mówi, że są to produkty, które bardzo dobrze, równo się kładzie. Chciałbym zapytać specjalistów, czy rzeczywiście pomiędzy tymi modelami, a np. Wenecją z Budmatu (która podoba mi sie bardziej) jest jakaś wielka różnica. Bo jeśli rzeczywiście jest mało odpadu, da się ja położyć tak, że na dach można patrzeć spokojnie, to przeboleję wzór tej primy.

To mój pierwszy post, witam wszystkich:)

Prima to zwykła tradycyjna blachodachowka. Venecja jest blachodachodachówką modułową. Stopień zejścia fali w primie to 18 mm, venecja to 35 mm i "głębsze" fale. Są to dwie zupelnie inne blachodachówki, cenowo również. Chociaż blachpol do najtanszych nie należy (zupełnie nie wiem dlaczego, produkty snatdardowe, materiały również a ceny wyzsze niż tradycyjne blachodachówki np budmatu) to venecja jest jednak zdecydowanie droższa. Co do składania się...sprzedałem kilkanaście dachów z blachpolu i rzeczywiście żaden wykonawca nie narzekał. Co do venecji, również, to jest nowośc czyli nowe maszyny. dodatkowy atut to krotkie blachy. NIe od dziś wiadomo że nieskładanie blach zawsze ujawnia sie na długich arkuszach, nawet lekko wyrobione matryce, ktore gubią jakąś dziesiątą cześć milimetra na jednej fali, przy 10 - 13 fali może to być okolo 2 milimetrów, a to juz widać bardzo. Venecja przynajmniej teoretycznie tego problemu mieć nie będzie nigdy, bo ma tylko dwa moduły. Pisze teoretycznie bo już widzialem nieposkładany dach z venecji. Ale tu wina była totalnej amatorszczyzny wykonawcy, nigdy nie kładł tej blachy a nawet nie przeczytał instrukcji montażu na stronie producenta. Edytowane przez photos