Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka masz blachodachowke?  

3 383 użytkowników zagłosowało

1. 1. jaka masz blachodachowke?

Recommended Posts

Bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Mętlik jednak pozostaje nadal:) Z tych dwóch bardziej podoba mi sie Wenecja, Pytanie czy zaryzykuje jej zakup z powodu wyższej ceny, no i czy nie zepsuje jej majster, bo jak wiem, nie kładł jej:) A może jeszcze coś ciekawego jest na rynku? Dobrze wykonanych jakościowo, wizualnie i nie niszcząca do końca kieszeni?

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W pierwszej chwili myslałem, żeby zastosować dobrej blachy, powiedzmy pod 40 zł. Ale ów majster powiedział, że on by użył właśnie coś pokroju blachpolu za 28 zł, bo stosowanie blachy drogiej prawdopodobnie minie się z celem, bo wróci temat dachówki:) I słynnego, znanego z tego forum wyboru pomiędzy tymi dwoma materiałami. Więc pewnie coś ponad 30 zł jestem w stanie przeznaczyć. Wenecję będę rozważał, ale jak pisałem wyżej jestem otwarty na jakies sensowne podpowiedzi od ludzi, którzy w tym siedzą. Też uważam, że powi

nen sobie poradzić. Tylko wiadomo jak jest, łatwiej pewniej i szybciej mu wyjdzie robota z materiału mu znanego.

Kwota okolo 30 zł wystarczy na zakup Blachodachówki na szwedzkiej blasze SSAB Z powłoką Nova, np w finishprofilu bedzie to kingstyle, w budmacie sara. Czyli takie srednie przetłoczenia. Jeżeli zależy Ci na przetloczeniu typu prima, odpowiednikami będą cesar i aria we wspomnianych firmach.Blachą SSAB handluje też wspomniany wcześniej blachpol, ale też jak pisałem ich ceny są wyższe. Arcelora i marcegalie od SSAB NOVA odróżnia przedewszystkim grubość powloki lakierniczej, w przypadku dwóch pierwszych hut jest to 25 mikronów na blachach połyskowych i to raczej się nie zmienia i około 35 mikronów na blachach matowych - tu bywa różnie z powłoką bo widziałem dachy z 28 mikronami ale widziałem tez z 39 mikronami. Jęsli chodzi o SSAB nie trafiło mi sie nigdy mniej jak 50 mikronów Edytowane przez photos

Dziękuje panu za naprawdę pomocne informacje. Tymczasem pooglądam sobie jak w rzeczywistości te modele wyglądają. Będę bliżej wyboru. Czy spotkał się pan z blachami ssab podrobionymi, bo naczytałem się o produktach z Korei, Słowacji czy nawet Chin. I jak to wyglądą jeśli chodzi o forrmat blachy, czy sa podobne do primy blachpolu, czy do venecji(modułowe). Jak z kładzeniem tego towaru?

a i gdzie można te blachy kupić w zacnej cenie?

Edytowane przez Jarenty

SSAb to huta. Nie ma czegoś takiego jak podrobione blachy SSAB. Co prawda kiedys budmat robił połyski z napisem Swedish design, czyli nie byla to blach SSAB ale oni ja markowali. Teraz tego nie ma. Finish jeszcze w tamtym roku miał w swojej ofercie również chińską blachę ale oficjalnie o tym mowili i w cennikach oznaczali ja jako AT (azjatycki tygrys), co ciekawe dawali na nią identyzną gwarancję jak na arcelora czy corusa, więc parametry musiała spełniać. Od nowego roku jednak na te towary wprowadzono badz zwiekszono cło i jest ich znacznie mniej. Jeśli chodzi o blachy koreanskie to kiedyś je sprzedawałem i szczerze na pierwszy rzut oka nie da się ich odróżnic od wspomnianych wyżej blach, jak bedzie po latach...nie wiem. Blachy z huty US Steel czyli słowacki ma bardzo wiele producentów w tym jeden bardzo znany i renomowany czyli plannja, obok SSAB ma także słowacką blachę. Format blachy nie ma nic do tego skad ona pochodzi, jezeli producent np blachpol zdecyduje sie robic z chinskiej czy koreanskiej blachy możesz miec prime na tym surowcu

Gdzie kupić...hmm nie wiem, w składzie budowlanym :) Ceny podałem więc kupuj tam gdzie bedzie najniższa za ten sam produkt. Tylko pamiętaj cena m2 blachodachówki to nie wszystko. Bardzo czesto handlowcy oddają blachodachówkę po kosztach aby zachęcić klienta niską ceną a odrabiaja sobie na dodatkach typu blacha plaska, wkrety gasiory. Dlatego zawsze rób wyceny na całość i sprawdzaj czy została wyliczona taka sama ilość porównywalnego materiału

Edytowane przez photos

Tak właśnie zrobię, tym, że przez majstra zatrzymała się u mnie na dzień dzisiejszy budowa do wiosny. Więc pewnie lepiej narazie z wycenami się powstrzymać, bo po nowym roku ceny mogą ulec zmianie. Mam nadzieję, że znajdę jakiś dobry "skład budowlany':)

Tak czy inaczej na teraz szukałbym arii. Te przetłoczenia są dla mnie najładniejsze.

Co do Arcelora HDX. Powłoka zaledwie od chyba 2 lub 3 lat na rynku i szczerze mówiąc ciężko powiedzieć jak długo wytrzyma.

Papier wszystko przyjmie więc można pisać że 30 lat gwarancji itp. tylko że wszyscy chyba wiedzą jak jest skonstruowana gwarancja:)

To już wolał bym pójść w coś sprawdzonego.

Powłoka HDX pojawiła się z pewnych względów na rynku i mam wątpliwości co do jej wytrzymałości. Nawet się zrymowało:)

Sprawdzonego ?

Zatem jak długo jest na rynku Prelaq Nova ?

Może 20-30-50 lat ? :)

Przy okazji - HDX ma 55 mikronów (Nova 50mu) i HDX jest to powłoka poliuretanowa.

Próbowałem na szybko poszukać, ale nie jestem w stanie znaleźć jakim rodzajem powłoki jest "Nova". Może ktoś wie ?

Czy jest to jakaś z nowoczesnych powłok (opartych na poliuretanie lub PVDF) czy też po prostu zwykły poliester w grubszej wersji (tzw. HBP - HighBuildingPoliester) ze wszystkimi jego wadami i magicznym hasłem "Szwecja" "50 mikronów" oraz wysoką ceną.

Niestety w karcie powłoki zarówno w angielskiej wersji jak i polskiej nie ma słowa jaki jest to rodzaj powłoki - jedynie grubość.

PE

Witam,

Proszę o pomoc w doborze blachodachówki. Muszę wymienić obecną blachę falistą na nową z powodu złego stanu. Żonie podoba się blachodachówka, a więc rozglądam się za taką.

Dostałem ofertę jednego ze składów Ruukki

Blachodachówka FINNERA z powłoką purex

180 paneli 5 310 zł

Akcesoria: (wkręty, blacha plaska, gąsiory, taśma pod gąsior wentylowana, silikon, zaprawka, wyłaz dachowy WSH 54 x 75, folia dachowa active) 2 440 zł

Blachodachówka MONTERREY

Z powłoką POŁYSK

147 m2 (137 m2 krycia) 4 110 zł

Akcesoria (wkręty, blacha plaska, gąsiory, taśma pod gąsior wentylowana, silikon, zaprawka, wyłaz dachowy WSZ 54 x 75, folia dachowa active) 2 280 zł

Z powłoką PUREX

147 m2 (137 m2 krycia) 4 795 zł

Akcesoria (wkręty, blacha plaska, gąsiory, taśma pod gąsior wentylowana, silikon, zaprawka, wyłaz dachowy WSZ 54 x 75, folia dachowa active) 2 375 zł

Z powłoką PURAL MAT

147 m2 (137 m2 krycia) 5 411 zł

Akcesoria (wkręty, blacha plaska, gąsiory, taśma pod gąsior wentylowana, silikon, zaprawka, wyłaz dachowy WSZ 54 x 75, folia dachowa active) 2 609 zł

System rynnowy stalowy Galeco 135/90 950 zł

System rynnowy PVC Kaczmarek 125/100 (kolor: biały, grafitowy, brązowy) 630 zł

System rynnowy PVC Kaczmarek 125/100 (kolor: czarny, ceglasty, czerwony) 730 zł.

Zastanawiam się też nad blachą z BlachStalu Elite huta ThyssenKrupp. Cena 25zl/m2.

Poradzcie i powiedzcie czy cena ok. Za robote dekarzaw wycenil 2,5 tys. (wymiana blachy,przedeskowanie, obrobka, rynny)

A co powiecie o firmie Areco- blachodachówka vivaldi?dostałem atrakcyjna wycenę a nie znam wogole tego producenta.Proszę ocenić jeszcze pozostałą ofertę-

-

Poniżej przedstawiam ceny blachodachówek producentów z którymi współpracujemy. Podane ceny sa za m2 efektywny.

Blachy Pruszyński:

Rubin Plus 350/15 połysk - 21,67 zł/m2 netto

Szafir 350/15 połysk - 22,24 zł/m2 netto

Szafir 350/15 PURMAT - 30,30 zł/m2 netto

Kron 350/15 połysk - 22,24 zł/m2 netto

BLACHOTRAPEZ

Kingas Eco Plus połysk - 21,43 zł/m2 netto

Diament Eco Plus połysk - 21,34 zł/m2 netto

Joker 400/21 połysk - 21,00 zł/m2 netto

• 1 month później...

Panie Andrzeju, widzę, że jest Pan na tym forum "guru" dla wszystkich budujących i remontujących.

Ja również pozwolę sobie prosić Pana o radę:

Planuję remont dachu, stary dom, nie chcę wymieniać więźby, stara jest w dość dobrym stanie. Chcę połozyć lekkie pokrycie - blachodachówkę z posypką. Proszę mi doradzić, czy wybrać blachodachówkę AHI Roofing Gerard czy Decra Icopal?

Przy okazji, proszę o orientacyjny koszt robocizny z m kw. - usunięcie starego pokrycia (gont drewniany), folia, łaty i kontrłaty, blachodachówka, 2 kominy, 4 okna dachowe, rynny, opierzenia.

Przy okazji: czy stary gont drewniany da się sprzedać?:o

Najłatwiej odpowiedzieć na ostatnie pytanie. Tak! Na opał. Wracając do meritum to oba produkty w tej samej klasie więc decydujące będą walory estetyczne i cena. Nie ma kosztów orientacyjnych. Każdy dach jest inny. Ja kosztorys wykonuję na podstawie dokumentacji. Nie stosuję folii na krycie wstępne. Krycie wstępne wykonuję wyłącznie papą. Pozdrawiam.

To są ceny zaporowe! Skoro ten materiał ma znacznie mniejszą żywotność od dachówki a do tego porasta znacznie szybciej i bardziej niż dachówka to nie ma żadnego merytorycznego uzasadnienia aby go stosować. Po prostu jest to fanaberia no ale kto bogatemu zabroni? Montaż tego rodzaju pokryć wymaga idealnego rozmierzenia łat. Niewątpliwa zaletą jest mały format i montaż od góry. Przy tak drogim materiale koszt robocizny wydaje się dość niski. Pozdrawiam.

Bogatemu, nie bogatemu. To nie jest fanaberia! Muszę na stare krokwie położyć lekkie pokrycie, ale dobrze wyglądające. Dachówka ceramiczna byłaby niewiele tańsza, ale duuużo cięższa i wymagałaby nowej konstrukcji dachu. Koszt remontu byłby dużo wyższy.

BTW. Ile można zapłacić za blachodachówkę z posypką? Gdzie kupić taniej?