Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka masz blachodachowke?  

3 383 użytkowników zagłosowało

1. 1. jaka masz blachodachowke?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mnie za m2 blachdachówki Aria Nova jak robiłem wycenę policzyli 28, 50 netto i odpad ok. 20%, dlatego napisałem, że jest dużo droższa.

Plannja wychodzi za m2 wedlug Twojej wyceny 26,24 netto. Arię we wspomnianej powloce możesz mieć za podobne pieniądze, badz nawet lekko niższe. Wyceń gdzie iindziej, bo uwierz mi że da się. No ale jak podoba Ci sie flex to po co kombinować.

Plannja wychodzi za m2 wedlug Twojej wyceny 26,24 netto. Arię we wspomnianej powloce możesz mieć za podobne pieniądze, badz nawet lekko niższe. Wyceń gdzie iindziej, bo uwierz mi że da się. No ale jak podoba Ci sie flex to po co kombinować.

Podoba mi się i jedna i druga. Na pewno zanim zamówię pokrycie to porozmawiam z dekarzem, żeby wyliczył mi dokładnie ilość potrzebnego materiału wraz z elementami wykończeniowymi i wówczas poproszę o szczegółową wycenę Flexa i Arii Nova w kilku miejscach.

W każdym razie jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie moim tematem i porady. Cieszę się, że są jeszcze ludzie, który chcą bezinteresownie doradzić i pomóc.

Edytowane przez Mareek1980

Witam!

Chciałbym się dowiedzieć jakie będą mniej więcej oczywiście cenowe różnice w poszczególnym wykonaniu dachu, jakie bedą straty przy czterospadowym?

Niestety dokładnych wymiarów dachu na razie nie znam, mam tylko takie zdjęcia.

Dach będzie miał kąt nachylenia 25 stopni.

Czy ten dach (czterospadowy) można zaliczyć do skomplikowanych?

Z góry dziekuję za cenne rady.

1.jpg

2.jpg

To czy dach jest skomplikowany czy nie zależy od cieśli i dekarzy:) Na blachodachówce przy tym czterospadowym odpadów będzie bardzo dużo. Jeśli chodzi o ten dwuspad, to przy takim nachyleniu będzie wyglądał paskudnie.

Dokładnie tak jak piszesz, w dwuspadowym wyglądu nie ma, widziałem realizacje tego projektu. Natomiast w czterospadowym będzie dużo odpadów-i bądź tu mądry jak koszta grają główną rolę, ale jeśli koszta byłyby większe o jakieś 4 tyś to zdecydowałbym się na czterospadowy.

Z kim rozmawiać dokładnie o takim wyliczeniu z dekarzem czy raczej w sklepie gdzie sprzedają blachę? I czy na podstawie tych danych co mam są mi wstanie wyliczyć wogóle ten dach. Dodam, że projektu na razie nie mam a chciałbym być trochę zorientowany przed ostatecznym wyborem.

Projektant powinien Ci powiedzieć, która wersja domu będzie tańsza. Radziłbym rozważyć pokrycie dachu dachówką cementową. Najlepsza relacja żywotność - cena. Będzie dość tanio i dobrze. Pozdrawiam.

To że tańsza wersja będzie dwuspadowa to projektant nie musi mi mówić, tylko jak samemu oszacować dach nie mając projektu, a na stronie z projektem nie ma więcej danych. Na dachówkę raczej się nie piszę ponieważ działka jest delikatnie podmokła,przy mokrej wiośnie wysoki poziom wód gruntowych (na razie bez badan, tylko dwuletnie moje obserwacje) co przekładałoby się na wzmocnienie ławy, ścian itd i chyba jednak wyjdzie drożej niż blachodachówka.

bracki88 niestety nie mam żadnych planów tak jak pisałem wyżej.

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie kosztów tzn dach kopertowy vs czteropołaciowy(czterospadowy) który wychodzi drożej i o ile mniej więcej.

• 3 weeks później...

Witam,mam pytanie musze zdemontowac z dachu dwuspadowego eternit,chcialbym zamontowac blachodachówke,jaka polecacie do 30 zł za m kwadratowy.Moje drugie pytanie obecnie nie ma na dachu pod tym eternitem zadnego zabezpieczenia prosze mi napisac co potrzeba aby zabezpieczyc jeszcze dach (folia? jaka,jakies ocieplenie wełna mineralna ?).

Prosze o odpowiedz

• 3 weeks później...
Witam miał ktoś styczność z blacha mi

kingas eco plus lub

modułowa germania

na niemieckich blachach thyssen krup czy są to blachy godne uwagi?

Montowałem klientowi modułową Germanię. Świetny towar, blacha sztywna, gruba, niemiecka jakość. Żadnego problemu z montażem. Powłoki Thyssen Krupp robi ciekawe , ostatnio blacha była czarna jakby pokryta "szronem" - nazywają ten efekt " ICE CRYSTAL". Jeśli ktoś szuka takiej blachy w okolicach Białegostoku to polecam zajrzeć wpierw na stronę http://www.amaro-mb.pl - dużo informacji o blachach modułowych.

Montowałem klientowi modułową Germanię. Świetny towar, blacha sztywna, gruba, niemiecka jakość. Żadnego problemu z montażem. Powłoki Thyssen Krupp robi ciekawe , ostatnio blacha była czarna jakby pokryta "szronem" - nazywają ten efekt " ICE CRYSTAL". Jeśli ktoś szuka takiej blachy w okolicach Białegostoku to polecam zajrzeć wpierw na stronę http://www.amaro-mb.pl - dużo informacji o blachach modułowych.

To samo można napisać o venecji, czy flexie z plannjii. Tyle ze pewnie nie kupimy ich u Ciebie w AMARO

Może się powtórzę, ale nie znalazłam odpowiedniego porównania na moduły:

1) BM Venecja

2) R finnera

3) P Flex

4)BT Germania

Z tego co wyczytałam wszystkie mają dobry rdzeń, dwustronny ocynk 275, no i ładny kształt (dachówki z przyczyn technicznych nie mogę położyć ;( )

Chciałabym dach matowy (ok 350m2) najlepiej b. ciemny brąz lub czarny/grafit. Dach jest w kształcie litery T z dwoma lukarnami i 4 oknami połaciowymi.

Nie wiem, na którą z tych blach się zdecydować, a chciałabym ok. 30 letnią gwarancję (w dłuższe nie wierzę ;) ), dobrą i grubą powłokę, która nie wypłowieje i się nie złuszczy za szybko, no i byłaby najlepsza z tych czterech :D Może ktoś pomoże?

Ja znalazłam już firmę ,której oferta i cena są bardzo atrakcyjne http://www.bauder.pl/ - słyszał ktoś może ? w Internecie krązy wiele opini, ale chciałabym się również dowiedzieć nieco od forumowiczów :) zastanawiam się jedynie nad wyborem pokrycia dachu ? – z doświdaczenia może ktoś cos podpowie ? chcemy dosc szybko skonczycz budowe domku na dzialce -dlatego bede wdzieczna za pomoc :)