mieczotronix 27.11.2003 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 jest zrobiona z finskiej blachy na która jest chyba z 50 lat gwarancji 15 lat Pural 10 lat poliester Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muffi 28.11.2003 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Racja, gwarancja handlowa dla purala to 15 lat, ale żywotność blachy wyceniana na 50 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandra 28.11.2003 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Mi także podoba się blachodachówka grafitowa (matowa). Zastanawiałam się nad Rautaruukki Maxi Plus. Ale jeszcze nie podjelam ostatecznej decyzji. A moze ktoś ma taką blachę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 28.11.2003 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Zastanawiałam się nad Rautaruukki Maxi Plus Wybrałaś firmę bardzo sławną na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandra 04.12.2003 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 Ewunia, uważnie śledzę TEN wątek i trochę mnie to przeraża... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 04.12.2003 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 nie przesadzajcieja mam kłopoty z blachą płaską którą mi kładzie ekipa Rautaruukki jeśli bierzecie:- blachodachówkę (a to już zupełnie co innego) i- inną ekipę, to prawdopodobnie nie spotka was żaden z tych problemów, które ja opisuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.12.2003 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 Jeszcze nie zrezygnowałam z zakupu tej blachy i wszystko na to wskazuje, że przy niej zostanę. Ale widzę, że chyba nikt się nie może pochwalić posiadaniem takiej blachodachówki na dachu (chodzi o Rautaruukki Maxi Plus). Chciałam tylko zasięgnąć opinii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandra 04.12.2003 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 Coś mnie nie chce zalogować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tomek_2 15.02.2004 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 Problem jak w temacie. Blacha rautaruukki, kolor ciemny grafit, powloka do wyboru: poliester mat lub pural. No wlasnie, co? Decyzje musze podjac do jutra, wtedy kupie blache jeszcze po starych cenach. Plusy matu - wieksza estetyka (wg mnie zdecydowanie), bo sie nie blyszczy, minusy (wg informacji od kilku osob) - wieksza podatnosc na wzery, glon, zanieczyszczenia i tym samym mniejsza trwalosc. Plusy puralu - grubsza i bardziej wytrzymala powloka, latwiejsza (z powodu gladkosci) do czyszczenia co kilka lat (np usuwanie glonu); minus - polysk powloki, zaklocajacy estetyke dachu. Jak to wyglada w praktyce? Czy postawic na estetyke, czy tez trwalosc? Poprosze o jakies rady, do jutra mam czas na decyzje. pozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tomek_2 15.02.2004 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 Czy naprawde nikt nie mial dosiwdczen z blachodachowka i nie moglby odniesc sie do mojego postu? Mam naprawde niewiele czasu na decyzje (tylko od jutra), a juz glupieje od za i przeciw. Moze cos z praktyki podpowiecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tomek_2 15.02.2004 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 hmmmmmmmm tylko sie przypominam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 16.02.2004 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 ja zamowilem matowa, pural podobno ze wzgledu na tempraturty latem sprawdza sie bardziej w skandynawi ... albo trzeba pamietac zeby wszelkie "prace" na dachu robic wiosna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 16.02.2004 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 tomek_2chcialbym cie o cos zapytac wiec prosze o jakis namiar do ciebie. mozesz skorzystac z mojego emila w stopce.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tomek_2 16.02.2004 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Po konsultacji z kilkoma znajomymi architektami postawilem jednak na wyglad i wybralem powloke mat w nadziei, ze czyszczenie ew. nalotow z glonow co kilka lat okaze sie wystarczajacym zabiegiem, by dachowka sie szybko nie zuzyla. A jesli sie w koncu zniszczy, to mat chyba sie latwiej maluje niz np pural. Choc nadal do samego konca pzrekonany nie jestem, co od trafnosci wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniga 29.02.2004 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 No właśnie jaką firmę wybrać? Pojeździliśmy wczoraj po hurtowniach i ceny maja zbliżone uwzględniając różne upusty które chcą dać. Oglądaliśmy Rautaruukki, Lindab,Pruszyński i Ama-Batex z Długołęki. Czy ktoś krył blachą i może powiedzieć jak mu się sprawuje? I jeszcze jedno czy dużo różni się kolor wybrany od tego który prezentuje się na dachu? Na co zwracaliście uwagę wybierając producenta i kolor blachy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 29.02.2004 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 Na swój dom kładę dachówkę cementową, ale rozważłem zakup blachy, raz aby porównać koszty (przy kopercie wyszło podobnie), dwa upewnić się w przekonaniu i oparłem się na opinii tych, którzy blachę już mają na domu, a swpomagałem się lekturą forum Muratora, wybór padł nierzypadkowo na Pruszyńskiego. Sprzedawcy zawsze na materiał droższy będą Cię namiawiać, ale zawsze warto wiedzieć, że ww blachowachóki robione są z blachy, która produkowana jest przez Rautaruukki (sami produkują blachę do dalszej odsprzedaży i na własne potrzeby używają tej samej również). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dimas 29.02.2004 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 Ja po długich namysłach wybrałem Pruszyńskiego i ich nowy wzór KRON prezentuje sie nie źle i nie jest taki oklepany jak pozostałe wzory blachodachówek. Wybrałem kolor wisnia jestem zdowolony super kolorek ale na dachu wyglada jaśniej. Wytargowałem cene 20,5 pln za 1m. Szkoda tylko ze nie powlekają blachy folią jako zabezpieczenie w transporcie bo jest bardzo mieciutka i łatwa na zdarcia farby. Na dachu jest już pół roku wyglada extra ! Gdybym jednak miał więcej kasiory to zastanowiłbym sie nad dachówką cementową ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniga 29.02.2004 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 No właśnie nie mam więcej kasiory dlatego muszę wybrać blachodachówkę. Mi osobiście najbardziej wizualnie podobał się Lindab.Dzięki za podpowiedzi. Czy ktoś jeszcze cos doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kc 01.03.2004 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 KOLBIS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 01.03.2004 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Lepiej od ceny m2 szukać wyceny całego dachu. Szukaliśmy Rauraruuki, Planja, ale za cały dach. Okazało się, że przy dachu dwuspadowym z naczółkami i zadaszonym wejściem wycena z blachy była nizsza o 2 tys. od dachówki cementowej Braasa. po konsultacji z konstruktorem i zgodzie projektanta wybraliśmy braasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts