Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka masz blachodachowke?  

3 383 użytkowników zagłosowało

1. 1. jaka masz blachodachowke?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
No pewnie że to była prowokacja:yes:. Jak sam przyznałeś podstawową ochroną jest warstwa cynku. To co pisze jest oczywiście logiczne pozostaje tylko jedno "ale". To, że ptaki nie "srają" od spodu to pół prawdy bo jak się dostaną pod pokrycie to "srają".:rolleyes: Natomiast pod blachodachówką dzieją się o wiele groźniejsze rzeczy. Zastosowanie folii wysokoparoprzepuszczalnych jako krycie wstępne i uszczelek z gąbki (puki co bardzo popularnych) przy okapie i pod gąsiorami to dość szybka zagłada dla tego pokrycia. Ogromu zła dopełniają impregnowane łaty. Przy takim wykonaniu występuje brak wentylacji pokrycia i bardzo duża wilgotność czyli stan nasycenia a co zatem idzie permanentna kondensacja na spodzie pokrycia. Zmiany temperatury powodują powstawanie naprężeń w pokryciu co skutkuje jego przesuwaniem się po krokwiach. Następuje ścieranie tej spodniej, kiepskiej powłoki lakierniczej i bezpośredni kontakt metalu z wilgotną impregnowaną najczęściej środkami solnymi powierzchnią łat. Do tego te otwory w miejscu mocowania farmerami to już potencjalne ogniska korozji. Wystarczy wykręcić farmery po kilku latach i zobaczyć jak wyglądają. Resztę dopełniają mikro pęknięcia obu powłok na krawędziach głębokich przetłoczeń oraz korozja wewnątrz krystaliczna. A tak wygląda blachodachówka jednej z renomowanych firm po 12 latach. Jak widać zaciąganie cynkiem ciętych krawędzi to tylko taka książkowa bajka dla pokrzepienia serc posiadaczy takiego pokrycia. Pozdrawiam.

Tak jak już wcześniej pisałem krawędzie cięte (nawet te fabrycznie ) powinny być zabezpieczone antykorozyjnie.

Takie są efekty braku takiego zabezpieczenia.

Witam !Mam już na dachu Plannje Flex (brakło kilka arkuszy czekam ).... Ale mam takie pytanie ,pokrycie dachu 258 m2 (dach kopertowy 30 stopni ,dwa kominy ,cztery kominki wentylacyjne ,jeden wyłaz dachowy ,rynny stalowe ) .Jak policzyłem średnią cenę za m2 dachu wyszło mi 35 zł netto ( łatowanie ,memebraną ,obróbki ,orynnowanie (6 rynien spadowych ).Cena wydaje mi się normalna (patrząc na cenniki usług dekarskich w necie ).Ale kolega , który robił dach dwa miesiące wcześniej (krył Rukki finnerą ) zapłacił 25 zł netto za całość z obróbkami .Miałem ekipę z polecenia i dlatego za bardzo nie rozglądałem się i nie orientowałem w cenach .Czy te ceny są normalne czy przepłaciłem ?Aha są to okolice Częstochowy .Za więźbę płaciliśmy tyle samo bo 20 zł za m2 .Jak tylko już będę miał całość pokrytą bez tej dziury to wrzucę zdjęcia .Pozdrawiam.

balex panorama?? nie wiem co Ci sie podoba, jakie kształty.

a jak szukasz z najlepszym stosunkiem jakości do ceny to raczej tradycyjne wzory i np powloka nova

"...de gustibus non disputandum est..."

Cytując filozofów :-)

http://www.dachowkastalowa.eu/realizacje.html

spójrz proszę na zdjęcie 59 i pokaż mi rozwiązanie w tej swojej NOVA.

Bez dwóch zdań, nie ma nigdzie tak kompleksowego rozwiązania z blach - przynajmniej ja nie znalazłem.

Chętnie przyjże się innym - podobnym - jak tylko mi wskażesz - chętnie popatrzę na zdjęcia i realizacje.

Czekam na linki :-)

...a że jestem przekonany, że nikt nie ma tak dopracowanego produktu i nic mi kolega nie podeśle,

już teraz...

pozdrawiam i życzę

Wesołych Świąt.

w.

• 2 weeks później...
jak chcesz miec bojler to czemu nie? xD

możesz doprecyzować co miałeś na myśli ? Nie do końca rozumiem czy odpowiedź dotycząca "bojlera: powinna być w tym wątku czy też może w np.: armatura ew. hydraulika bądź instalacje CO/CWU ?

artur45tt - niestety ale chyba nic nie jest wieczne... widziałem dachy z dachówki które były malowane - co więcej - ze względu na ciężar - zdejmowane lub i przekładane - widziałem popękane dachówki...

swoją drogą skoro jest produkt tzn. że jest klient http://www.farbyspecjalistyczne.pl/dachy/dachowka

Dla jasności - nie chcę pisać że dachówka to złe pokrycie - jak najbardziej dobre - tak samo jak dobra blacha :-)

pozdrawiam

Najlepszego w Nowym Roku !

• 3 weeks później...
Witam zdecydowanie odradzam kupno blachodachówki Pruszyński. Ja kupiłam w 2011 r. Po około 3 latach od zakupu blacha zaczęła się odbarwiać. Kupowałam kolor szafir wiśniowy po 3 latach od zakupu w słoneczny dzień blacha zaczęła się robić różowa. Napisałam reklamacje do producenta gdzie bez żadnych oględzin producent przyznał się do tego iż zakupiłam blachę z wadą tzn. nie została nałożona wierzchnia warstwa ochronna przed promieniowaniem uv w wyniku czego blacha traci kolor. Od pół roku wymieniamy się bezsensownymi pismami gdyż pruszynski zaproponował pomalowanie blachy która jest już na dachu lub wymiany blachy metr za metr bez pokrycia kosztu dodatkowego demontażu i montażu nowej blachy.Dlatego radzę dobrze przemyśleć zakup u tego producenta ja też kupowałam z myślą ze to dobra rzetelna firma ale widać jakość nie zawsze idzie w parze z ceną. Jak powiedział mi Pan Kierownik w Pruszynskim nie widzi powodu żeby wydawać pieniądze na prawo i lewo więc mam do wyboru 2 opcje albo zgodzić się na malowanie już kupionej blachy lub wziąć od nich nową w ramach reklamacji i ponownie ponieść koszt montażu. Widać firma Pruszynski gdzieś ma dobro i zadowolenie klienta dlatego pewnie przyjdzie nam się spotkać w sądzie.