Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka masz blachodachowke?  

3 383 użytkowników zagłosowało

1. 1. jaka masz blachodachowke?

Recommended Posts

Witam, przyszedł czas na zajęcie się wyborem blachodachówki. Z tego co wyczytałem w tym wątku najlepszy stosunek cena/jakość ma Plannja Flex i szczerze mówiąc najbardziej mi się podoba. Mam tylko pytanie, bo wszedłem na stronę Plannji i w cenniku są cztery rodzaje modelu Flex tzn.

Hard Coat 50 Glossy SSAB,

Green Coat Mica SSAB,

Hard Coat 25 Glossy (aluminium),

Hard Coat 50 Satyna

i nie jestem pewny, który z tych "podmodeli" wybrać. Mogę tylko wnioskować, czytając ten temat, że jedyna brana pod uwagę jest Hard Coat 50 Glossy bo jest z SSAB i ma grubość powłoki 50µm. Reszta jest albo nie SSAB, albo ma cieńszą powłokę. Zastanawia mnie jeszcze ta z aluminium, ale w cenniku wychodzi ona dużo drożej, więc raczej tu już się nie będzie opłacać. Czy mam rację? :)

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Jeżeli kierujesz się parametrami SSAB i ma grubość powłoki 50µm, to można rozważać również innych producentów blachodachówki np. Finish Profiles powłoka Prelaq Nova. Jest to tańszy produkt. Chyba, że Twój wybór to jedynie blachodachówka modułowa to można rozważyć Venecję Budmatu.

Pozdrawiam,

M.

Jakby to okreslić. Wszyscy macie racje. Ale...jeśli spodziewacie się że "dozbieracie troszke", kupicie dachówke i bedzie o wiele lepiej to możecie się rozczarować. To nie będzie, a nawet nie może byc tylko troszke więcej, sama więżba dachowa ma mieć inne przekroje. O ile pod blachodachówkę wystarczy (oczywiście według przeliczeń) krokiew 7x14 o tyle pod dachówkę 8x18. M2 blachy waży 4-5 kg. M2 dachówki ok 45 kg. Więc na dachu mamy 10 razy wiecej cięzaru. Wówczas oszczedzajacy na materiałach mogą mieć problem np w postaci rys na scianach. Kolejna rzecz to cena, sam m2 dachówki może wychodzić w najtanszych wersjach podobnie do blachy, ale dachówki obróbkowe typu gąsior, skrajne, przy dachach nazwijmy to skomplikowanych potrafią nabić druga cenę dachówki podstawowej. Następna rzecz to cena robocizny, dekarz "nie wciągnie" na dach 15 ton w cenie 1,5 tony...to tak w małym skrócie....

Oczywiście nie neguje wyzszości jednego pokrycia nad drugim, przestrzegam tylko przed zachęcającymi, niskimi cenami na pokrycie dachowką, za tym może kryć sie fachowość ekipy albo jakość materiału.

Oczywiście później na forum wszystkim pomożemy....prawda Andrzeju?;)

Edytowane przez photos

No właśnie dotknąłeś sedna sprawy. Nowy dach, nowa więźba to jak najbardziej można sugerować ciężkie pokrycie choć zależy to od charakteru budynku bo doskonałą alternatywą będą pokrycia z miedzi, tytancynku, aluminium czy łupka bądź płytek włóknocementowych czy wióra osikowego. Natomiast na starym budynku zmiana pokrycia na ciężkie wyłącznie po ekspertyzie kompetentnej osoby np. konstruktora. Z reguły na takich dachach nie można zamontować ciężkich pokryć. Wówczas najodpowiedniejszym pokryciem staje imitacja dachówki czyli blachodachówka. Jest bardzo wiele wzorów i bogata kolorystyka oraz plejada producentów więc jest w czym wybierać. Życzę wszystkim rozsądnych i trafnych wyborów. Pozdrawiam.

p.s.

oczywiście jak zawsze pomogę.