Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka masz blachodachowke?  

3 383 użytkowników zagłosowało

1. 1. jaka masz blachodachowke?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

bo kupiłaś jak sama zauważyłaś blachodachówkę... ;/ to zawsze tak wygląda, dlatego ja jestem zdecydowanie za ceramiczną dachówką, a Creaton ma tyle możliwych kolorów, że każdy znajdzie coś dla siebie ;)

Ciekawe ile Creaton płaci za reklamę na forum muratora ?

http://forum.muratordom.pl/search.php?searchid=9688227&pp=

pozdrawiam :-)

Witam,

Bardzo proszę o radę w wyborze blachodachówki.

Waham się głównie miedzy:

1. Blach-pol: Symetria, Prelaq Polyester Nova Matt 50 μm (blacha SSAB) gwarancja 30 lat

2. Blach-pol: Symetria Poliuretan Granite HDX 55 μm (blacha Arcelor Mittal) gwarancja 30 lat

3. Bud-mat : Venecja Prelaq X-matt (SSAB) 50 lat gwarancji

Witam,

1. Blach-pol: Symetria, Prelaq Polyester Nova Matt 50 μm (blacha SSAB) gwarancja 30 lat

2. Blach-pol: Symetria Poliuretan Granite HDX 55 μm (blacha Arcelor Mittal) gwarancja 30 lat

Venecja x Matt tylko 35 mikronow powloka lakiernicza, więc wybór jest prosty.

Blachpol wypuścił czy na dniach ma wypuscic modulowke, husaria wiec zaczekaj i wowczas porownaj cenowo.

Dziękuję za odpowiedź.

Zauważyłam tą husarię, ale ciężko mi znaleźć informacje dotyczące jej parametrów (przypuszczam, że są tak samo dobre lub lepsze skoro mają 40 lat gwarancji). Blachodachówkę będę potrzebowała na koniec kwietnia. Zobaczymy, czy zdążą ją wypuścić i jak to będzie wyglądało cenowo. Jeżeli nie to skłaniam się najbardziej do opcji nr 1 :) Blacha SSAB jakoś najbardziej do mnie przemawia... tyle dobrego się o niej naczytałam ;)

Pozdrawiam

Jakby to okreslić. Wszyscy macie racje. Ale...jeśli spodziewacie się że "dozbieracie troszke", kupicie dachówke i bedzie o wiele lepiej to możecie się rozczarować. To nie będzie, a nawet nie może byc tylko troszke więcej, sama więżba dachowa ma mieć inne przekroje. O ile pod blachodachówkę wystarczy (oczywiście według przeliczeń) krokiew 7x14 o tyle pod dachówkę 8x18. M2 blachy waży 4-5 kg. M2 dachówki ok 45 kg. Więc na dachu mamy 10 razy wiecej cięzaru. Wówczas oszczedzajacy na materiałach mogą mieć problem np w postaci rys na scianach. Kolejna rzecz to cena, sam m2 dachówki może wychodzić w najtanszych wersjach podobnie do blachy, ale dachówki obróbkowe typu gąsior, skrajne, przy dachach nazwijmy to skomplikowanych potrafią nabić druga cenę dachówki podstawowej. Następna rzecz to cena robocizny, dekarz "nie wciągnie" na dach 15 ton w cenie 1,5 tony...to tak w małym skrócie....

pierwszy teks to cytat

dobre spostrzeżenie.w moim projekcie architekt uznał np. krokiew 5x16 co 60 cm. murłatę 12x12 , a jętke 5x14 i na to wszystko chce mi położyć dachówkę ceramiczną.gdy pokazałem projekt cieślom powiedzieli krótko-oni nie podejmą się takiej fuszery ,zaproponowali wymiary na których ostatecznie zdecydowali by się położyć ceramikę .wracam do architekta a ten mi wyjeżdza ,że nie widzi problemu bo mu obliczenia tak wyszły (a za konsultację mnie wyszła 100 z kieszeni),wracam do cieśli .decyzja krótka-w tych wymiarach oni nie zrobią tego dachu pod ceramikę.teraz pytanie -kto ma rację i czy powinienem zrezygnować z blachyna rzecz cężkiej ceramiki która faktycznie może mi się zawalić na łeb :mad:

Witam,

mój handlowiec też podsunął mi te foldery ,od razu zauważyłem te 50 lat gwarancji ,to szukam warunków bo widze * czyli-szczegółowe warunki gwarancji dostępne u producenta.zapraszam zatem do odwiedzenia pana Bogdana Więcka jak to pisze na certyfikacie gwarancyjnym i aby on uświadomił każdego kto chce skożystać z tej blachy jakich grzechów nie popełnić aby to była jakaś tam prawda:bash:

...kto ma rację...

Architekt. Cieśla może doradzić i Twoi cieśle doradzają dobrze bo przekrój 5x16 jest do dupy. Zwiększenie przekroju nie stanowi żadnego zagrożenia.

Natomiast Twoje dywagacje na temat obciążeń dachu przez pokrycie są trochę demagogiczne bo pokrycie to obciążenie stałe i stanowi około 20% obciążenia dachu. Nie stosuje się przekroju 7x14 ze względu na grubość izolacji montowanej pomiędzy krokwiami. Krótko mówiąc blachodawki nijak nie da się porównać z dachówką bo to tylko bardziej lub mniej udana imitacja. Pozdrawiam.

No, ale jednak architekt zajmuje się tym pewnie sporo czasu i nie raz juz to liczył, więc według mnie również to on ma rację. Możesz nawet postawić na dachówkę betonowa, która będzie o niebo lepsza od blachodachówki, a bardzo często ich cena jest zbliżona średnio z 1-2 zł od metra różnicy. A żywotnością i estetyka na pewno przoduje względem blachodachówki :)

mój handlowiec też podsunął mi te foldery ,od razu zauważyłem te 50 lat gwarancji ,to szukam warunków bo widze * czyli-szczegółowe warunki gwarancji dostępne u producenta.zapraszam zatem do odwiedzenia pana Bogdana Więcka jak to pisze na certyfikacie gwarancyjnym i aby on uświadomił każdego kto chce skożystać z tej blachy jakich grzechów nie popełnić aby to była jakaś tam prawda:bash:

w tych gwiazdkach jest miedzy innymi serwisowanie dachu, czyli przeglądy, konserwacja itp. Aby uzyskac owe 50 lat musisz zakupic u nich venecje razem z rynna flamingo. Sama huta czyli w tym przypadku SSAB daje na te blache 30 lat. Oni wspaniałomyslnie postanowili dołożyć od siebie kolejne 20 lat :) Powtórzę raz jeszcze nie zwracajcie uwagi na to czy blacha ma 20 czy 30 lat gwarancji, i tak wam nie zechca uznac reklamacji po tych 20 latach ze wzgledu np na w/w warunki. Po 5 nie chca a co dopiero po kilkudziesieciu.

Bud-matu nie polecam, 10 lat na dachu i korozja (pisałem wcześniej, foto) nawet nie bardzo wiedza co z ta korozja zrobić.. kup sobie pan farbe i pomaluj.

a z jakiego surowca wykonane jest pokrycie?? Budmat produkuje z SSAB, arcelora niemieckiego, arcelora polskiego (huta florian), produkowała z surowca zwanego polonika, czyli typowy chinczyk, produkowała tez z surowca azjatyckiego i nazywało się to swedish design, produkowała również z wloskiego surowca marcegalia i jak się nie mylę było coś ze słowackiej US steel, także było tego sporo i nie wrzucałbym wszystkiego do jednego worka.

Klienci niestety niekiedy nie zwracają na to uwagi i kupują tylko samą markę, nie interesują się resztą, chcą dobrej firmy i żeby było tanio.