Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka masz blachodachowke?  

3 383 użytkowników zagłosowało

1. 1. jaka masz blachodachowke?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Znalazłem taki artykuł o powlokach metalicznych blach z których produkuje się tzw blachodachówki. Z niego wynika, że zwykły ocynk Z275g/m jest najgorszą powłąką metaliczną w stosunku do chociażby cynkowo-magnezowej której jest tylko 130g/m (ThyssenKrupp) A produkuje na niej blachotrapez który ma tańszy produkt od Pruszynskiego (Arcelor Z275g/m) czy Budmatu chyba też Arcelor i SSAB ale przy SSAB nie jestem pewien jaką ma powłokę metaliczną.

http://www.przegladbudowlany.pl/2012/06/2012-06-PB-57-59_Strak.pdf

Witam serdecznie. Mam pytanie- stoję przed wyborem blachy na dach i musze coś wybrać pomiędzy Blachodachówka Venecja X-MATT a Finnera ruukki RR33. Na obie mam dobrą cenę. Czy ktoś z Państwa mógłby mi doradzić co wybrać? Powierzchna dachu 230m2. Dom cały podpiwniczony z "lanymi skosami". Brak w pobliżu drzew itd. Projekt "Tuliusz" z góry wielkie dzięki za rade.

ja na prawdę nie wiem... ludzie zastanawiają sie nad kształtami, kolorkami, czy będzie pasowało do otoczenia itp... a na de wszystko liczy się po prostu metka bo im coś bardziej znane i droższe to musi być lepsze ale przede wszystkim prestiż po zakupie... bo ja mam ruuki albo zajefajną dachówkę. Ludzie skupcie się na tym forum na walorach technicznych. Dajcie coś od siebie i wniescie cos na forum a nie tylko " ludzie co mam wybrac???" poczytajcie, popytajcie, zasięgnijcie opinii tu i tam i piszcie tu rzeczy które coś wniosą pożytku dla innych!! Jak sie czyta te fora to rzygać się chce, tylko same przepychanki bo lepsze jest to a nie tamto i niczym to poparte dlaczego...

• 2 weeks później...

Witam. Szukam blachodachówki modułowej z bocznymi wykończeniami które wyglądają jak dachówka. Jak narazie znalazłem tylko Balex Metal Panorama. Czy jest jeszcze coś innego na rynku? Bardzo mi się to podoba.

http://www.dachowkastalowa.eu/sites/default/files/styles/duze/public/uys-w_mazo13.jpg

Dzięki

Witam i pytam...

czy ktoś mógłby mnie uswiadomic, prosze powiedzcie mi co leży na tym dachu?? [ATTACH=CONFIG]348526[/ATTACH]

Z góry dziekuję za pomoc. :yes:;)

tu link do galeri tego domu. http://muratordom.pl/galeria-artykulu/jak-budowano-dom-modelowy-wedlug-projektu-gotowego-z-kolekcji-muratora-galeria-zdjec,14148/14993/46592/

Potrzebne lepsze zdjęcia - za mało szczegółów nawet po powiększeniu by rozpoznać temat.

PE

Witam. Szukam blachodachówki modułowej z bocznymi wykończeniami które wyglądają jak dachówka. Jak narazie znalazłem tylko Balex Metal Panorama. Czy jest jeszcze coś innego na rynku? Bardzo mi się to podoba.

http://www.dachowkastalowa.eu/sites/default/files/styles/duze/public/uys-w_mazo13.jpg

Dzięki

Pierwsza z pomysłem modułówki była Plannja - jeszcze w latach 90tych.

Temat "odgrzebała" Finera. Wenecja to de facto jej kopia 1:1.

Zresztą wszystkie inne modułówki imitujące dachówkę ceramiczną robione są na jedno kopyto prócz Regli (ale to inny zupełnie rodzaj profilu) i Panoramy.

Co do samej Panoramy to myślę, że większość ludzi miałoby problem z identyfikacją z paru metrów czy to dachówka czy blacha :)

Sam mam blachodachówkę na dachu i myślę nad wymianą na Panoramę w kolorze...czarnym.

• 2 weeks później...

To w końcu blachodachówka czy płaska na rąbek?

I z jakiej blachy są one tłoczone? Bo to jest najważniejsza sprawa.

Ja wybrałem blachę na rąbek z firmy Blachotrapez,tłoczoną z niemieckiej blachy ThyssenKrupp Pladur Wrinkle i według mnie jest dużo lepsza od innych blach z gwarancją do 30 lat bo ma grubszą warstwę powłoki niż inne firmy,gwarancja dotyczy również blachy która przy układaniu była cięta,cenowo wyszła taniej niż blachy szwedzkie (A ja mam zaufanie tylko do blach szwedzkich i niemieckich).

Do tego bardzo podoba mi się ta lekko pomarszczona powłoka farby.

Te szwedzkie blachy które mają 40-50 letnią gwarancję pewnie byłyby trochę lepsze ale są już dużo droższe i jakoś nie wierzę że byłaby między nimi jakaś duża różnica.

Tyle jest domów krytych blachą 30-40 lat temu i nic nie cieknie chociaż blacha wygląda już brzydko a w tamtych czasach blacha była dużo gorsza nawet od najgorszych blach produkowanych dzisiaj.

Ale jak ktoś ma mały dach i różnica w cenie między tą niemiecką a szwedzką z 40-50 letnią gwarancją jest niewielka to warto rozważyć dopłatę do szwedzkiej

...Tyle jest domów krytych blachą 30-40 lat temu i nic nie cieknie chociaż blacha wygląda już brzydko a w tamtych czasach blacha była dużo gorsza nawet od najgorszych blach produkowanych dzisiaj....

Na jakiej podstawie lansujesz taką opinię? Pozdrawiam.

Ja też myślałem że w tamtych czasach blacha była dużo gorsza bo od tamtego czasu technologia ,,Metalowa'' poszła mocno do przodu,wynaleziono tyle nowych powłok,farb,metod zabezpieczania itp.

Po samochodach widać ogromną różnicę i myślałem że z dachami jest podobnie.

A co takiego dobrego jest w tych starych blachach?

Po prostu nie żałowali surowców czy robili je jakąś lepszą metodą?

A co do nowych blach to mój znajomy ma blachodachówkę ze szwedzkiej blachy która była kładziona jakoś w drugiej połowie lat 90 i od tamtego czasu tylko lekko wyblakła a tak jest jak nowa.

Może jakby się przyjrzeć jej z bardzo bliska to znalazłyby się jakieś małe dziureczki,nie wiem czy jest ona taka jak dzisiejsze blachy ale w każdym bądź razie nie jest już PRL-owska.

A to prawda że blachodachówka nigdy nie wytrzyma tyle co trapez albo rąbek bo miejscami powłoka jest w niej cienka i mocno porozciągana?

Tyle jest domów krytych blachą 30-40 lat temu i nic nie cieknie chociaż blacha wygląda już brzydko a w tamtych czasach blacha była dużo gorsza nawet od najgorszych blach produkowanych dzisiaj.

W tamtych czasach standardem było robienie pokrycia z blach o grubości rdzeniastalowego 0,7. Zdarzaja się nawet 1. Dużo jest tez pokryć wykonanych z blachy aluminiowej - jeszcze grubszej. Weź do rąk starą obrobke i sprobuj zgniesc palcami rurke (tak je kiedys wywijano). Powtorz to samo z dzisiejsza blacha. Roznice zobaczysz blyskawicznie. Dzisiejsze blachy nie wytrzymaja tyle czasu i mowie to ja sprzedawca :)

A co do gwarancji...serwisujesz dach co roku?? Nie? Zapomnij o gwarancji