Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka masz blachodachowke?  

3 383 użytkowników zagłosowało

1. 1. jaka masz blachodachowke?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

my wybraliśmy firmę BORGA 200 M DACHU ze wszystkimi wykończeniami ok.8000 zł , znajomy dał RAUTARUKI - MAMY KOLOR ZIELONY - FAJNY -

- JAK COŚ CI ZIĘ ZNUDZI TO ZA 20 LAT MOŻESZ WYmienić. NIE polecam blachy na dach skomplikowany- sam nie położysz- trzeba mieć sprzęt do cięcia- lub bbbb. dobrą ekipę :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

dwa lata temu wybrałem Lindab i jak na razie jest OK.

Najpierw był wybór dachówka ceramiczna (cementową odrzuciłem na wstępie), czy blacha. Z różnych względów nie tylko kasy wybrałem blachę. Potem porównywanie cen, właściwości i dodatków (obróbki, rynny itp) na podstawie katalogów i rozmów ze sprzedawcami i przedstawicielami. Wyszło na to, że poza różnicami w cenie, reszta jest mniej istotna. Natomiast najbardziej profesjonalny wydał mi się przedstawiciel Lindaba.

Nie zawiodłem się. Ekipa pomierzyła dach (chociaż wcześniej dostarczyłem projekt), została zrobiona wycena szczegółowa ze wszystkimi drobiazgami zwykle nie uwzględnianymi przy wstępnej wycenie. Dach kładła ekipa polecona przez sprzedawcę - pełny profesjonalizm.

Cyba miałem po prostu dużo szczęścia

pozdrawiam

Karol

Na swój dom kładę dachówkę cementową, ale rozważłem zakup blachy, raz aby porównać koszty (przy kopercie wyszło podobnie),

dwa upewnić się w przekonaniu i oparłem się na opinii tych, którzy blachę już mają na domu, a swpomagałem się lekturą forum Muratora, wybór padł nierzypadkowo na Pruszyńskiego.

Sprzedawcy zawsze na materiał droższy będą Cię namiawiać, ale zawsze warto wiedzieć, że ww blachowachóki robione są z blachy, która produkowana jest przez Rautaruukki (sami produkują blachę do dalszej odsprzedaży i na własne potrzeby używają tej samej również).

:wink:

nie prawda. zazadalem od pruszynskiego potwierdzenia tej informacji i nie dostalem. stwierdzili ze blache maja z niemiec i polski. jesli ktos wydebi od Pruszynskiego swiadectwo ze ktorakolwiek z jego blachodachowek jest robiona z blachy RR to chetnie to zobacze.

Polecam blachodachówkę LINDAB LPAH i LPAL w powłoce poliester mat.

Jest to najdokładniej tłoczona blacha jaką znam - składa się jak klocki LEGO. Polecam również rynny tej firmy. Blachodachówka w macie dostępna w kolorach: ceglasty, brązowy, ciemnoczerwony, zielony, grafitowy.

Pozdrawiam [email protected]

Witam.

Nie wiem co polecić, ale mogę przestrzec przed Plannją Royal. Jakościowo (powłoki) chyba dobra, bardzo ładny jeśli nie najładniejszy profil jednak wyjątkowo niedokładnie wykonana. Róznice na długości arkuszy nawet do 1cm. Niektórych to wręcz nie da się złożyć. Przy tym skrajne przetłoczenia niższe o 1 cm. od tych wewnątrz arkusza. W rezultacie na dachu powstają bardzo wyraźne ślady połączeń arkuszy. Szczegóły na stronkach w dziale "Budowa".

BTW: Słyszałem kilka bardzo pochlebnych opinii o Sarze z BudMat-u, od Dekarzy.

Polecałbym Planie lub Rautaruki.Wg mnie mają najładniejsze profile. W pierwszej wersji miałem zamiar jedną z tych blach kłaść na dach, jednak jak mi policzyli, że piękna dachówka z Ruppa kolor antracyt miała kosztować 20% więcej - nie zastanawiałem się i wybrałem dachówkę.

a blachodachówka Sara co o niej sadzicie?

Bardzo znana i sprawdzona blachodachówka produkowana przez firmę Budmat, sprzedawana w wielu regionach Polski. Sara jest tłoczona z blach powlekanych szwedzkiego koncernu SSAB (bardzo dobre blachy).

Jeżeli chodzi o odpady przy dachu - wiele zależy od wykonawcy.

Arkusze blachodachówki (długości, ilości) są przeważnie wyliczane w punkcie sprzedaży na podstawie obmiaru lub projektu. Arkusze blachodachówki są prostokątne i muszą być przycinane przy narożach "skośnych kalenicach". Odcięte przy narożach kawałki można wykorzystać przy koszach. Przeważnie jest jednak mniej metrów koszy niż naroży, więc nie wszystkie kawałki będą potrzebne. Nie można również zamawiać blachodachówki zbyt oszczędnie - może zabraknąć arkuszy w trakcie prac na dachu, a wtedy trzeba czekać ok. tygodnia.

Gdy po pokryciu dachu zostanie 1-2 arkusze, można je wykorzystać np. na przykrycie śmietnika.

Witam,

ja wybrałem FINISH-DAK. Robią z fińskiej blachy RR. Jesienią płaciłem 28/m2 (efektywny).

I jeszcze jedna ważna uwaga - nie prawda że jest dużo odpadów. Wszystko zależy od dobrego dopasowania arkuszy (producenci oferują różna wymiary) i od dobrej ekipy - wiele odpadów daje się użyć w innych miejscach.

Ja mam dach chyba skomplikowany - dwuspadowy nad częścią mieszkalną i dwuspadowy nad częścią garażową, tylko spady w różne strony i jeden wchodzi w drugi. Dodatkowo na wszystkich końcach naczółki, jedna lukarna i dwa okna dachowe. Za wszystko (materiał i robota)9 dałem 26kPLN.

a blachodachówka Sara co o niej sadzicie?

Bardzo znana i sprawdzona blachodachówka produkowana przez firmę Budmat, sprzedawana w wielu regionach Polski. Sara jest tłoczona z blach powlekanych szwedzkiego koncernu SSAB (bardzo dobre blachy).

Jeżeli chodzi o odpady przy dachu - wiele zależy od wykonawcy.

Arkusze blachodachówki (długości, ilości) są przeważnie wyliczane w punkcie sprzedaży na podstawie obmiaru lub projektu. Arkusze blachodachówki są prostokątne i muszą być przycinane przy narożach "skośnych kalenicach". Odcięte przy narożach kawałki można wykorzystać przy koszach. Przeważnie jest jednak mniej metrów koszy niż naroży, więc nie wszystkie kawałki będą potrzebne. Nie można również zamawiać blachodachówki zbyt oszczędnie - może zabraknąć arkuszy w trakcie prac na dachu, a wtedy trzeba czekać ok. tygodnia.

Gdy po pokryciu dachu zostanie 1-2 arkusze, można je wykorzystać np. na przykrycie śmietnika.

dzięki

A czy ktoś z was kładł Plannję Rapid?

podoba mi się tak, że chciałam brać bez względu na cenę, a tu ArtMedia pisze,że taka firma i TAKIE rzeczy!

Napisałem tylko o Plannji Royal. Może inne odmiany są dobre. Nie wiem. Ale chętnym na Royal radzę wziąć jakiś prosty, metrowy odcinek listwy albo poziomicę i w magazynie (nie na sklepie) przyłożyć do dowolnego arkusza. Od razu widać jakie są róznice na wysokości skrajnych profili.

Można też metróweczką zmierzyć kilka kolejnych przetłoczeń. Ich długość będzie się zmieniać na jednym arkuszu o kilka mm, na innych arkuszach może dochodzić do centymetra. Byłem na dachu podczas układania i na własne oczy widziałem sąsiednie arkusze, które na całej długości pasowały a na jednym przetłoczeniu była różnica 1cm. I teraz niech ktoś spróbuje to złożyć! Mnie też zaślepił wygląd profilu, wyjątkowo ładny.