Ptaszniko 07.09.2018 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Muszę to na żywo porównać tak będzie najlepiej. Spotkałem się z określeniem że kupno czarnej blachodachówki to samobójstwo. Pytanie dlaczego? Nie wiem czy coś w tym jest ale faktycznie w czerni jest najmniej dachów szczególnie w połysku bo mat występuje częściej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniowa 10.09.2018 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Moim zdaniem GERMAN -Blachotrapezu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniowa 10.09.2018 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Ktoś może wie co to za model blachy? Moim zdaniem GERMAN -Blachotrapez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ptaszniko 11.09.2018 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2018 Co byście wybrali bo zastanawiam się nad Pruszyńskim - Arad Premium (rzekomo ma być wycofywana), powłoka PURMAT lub PURLAK ewentualnie model Modus kontra Blachotrapez - German Simetric, powłoka Pladur Wrinkle Mat Plus lub Superior HB.Zrobiłbym zdjęcie starego dachu jak będę w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniowa 11.09.2018 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2018 Witam wszystkich forumowiczów - mam problem z wyborem blachodachówki dach dwuspadowy PRUSZYŃSKI ARAD ,BLACHOTRAPEZ -GERMAN Z 50 lat i RUUKI- ADAMONTE - mętlik w głowie , co byście wybrali ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ptaszniko 13.09.2018 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Pomóżcie rozwiać wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 13.09.2018 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Co byście wybrali bo zastanawiam się nad Pruszyńskim - Arad Premium (rzekomo ma być wycofywana), powłoka PURMAT lub PURLAK ewentualnie model Modus kontra Blachotrapez - German Simetric, powłoka Pladur Wrinkle Mat Plus lub Superior HB. Zrobiłbym zdjęcie starego dachu jak będę w domu. Z tych z listy wybrałbym German, ale obejrzyj jeszcze Ren od Pruszyńskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ptaszniko 14.09.2018 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Faktycznie ten Ren całkiem OK nawet bardzo OK przynajmniej ze zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ptaszniko 16.09.2018 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Byłem wczoraj zobaczyć na żywo jednego z pewniaków czyli German z Blachotrapezu i powiem średnio na jeża, niby mogłaby być ale chyba jednak wolę okrąglejsze kształty coś w deseń Arad Premium i Ruukki Adamante. Po tym co wyczytałem na tym forum Ruukki to dość problematyczna firma jeśli chodzi o sprawy gwarancyjne. Słynna tu historia tych nie usuniętych opiłków i rdzewienia. Ktoś coś mi podpowie odnośnie modelu Adamante? Kusi mnie bardzo. Dołączam obiecane zdjęcia dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 17.09.2018 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Czy na pewno wystawiłeś poprawne fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sztybek 17.09.2018 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Muszę to na żywo porównać tak będzie najlepiej. Spotkałem się z określeniem że kupno czarnej blachodachówki to samobójstwo. Pytanie dlaczego? Nie wiem czy coś w tym jest ale faktycznie w czerni jest najmniej dachów szczególnie w połysku bo mat występuje częściej. No właśnie szukam odpowiedzi w tym wątku i jakoś nie widzę. Czy chodzi o to, że blacha taka bardzo mocno się nagrzewa? Jakie opinie wśród fachowców ma blachodachówka Budmat Murano X-Matt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ptaszniko 17.09.2018 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Czy na pewno wystawiłeś poprawne fotki? Oczywiście. Domów nie pomyliłem No właśnie szukam odpowiedzi w tym wątku i jakoś nie widzę. Czy chodzi o to, że blacha taka bardzo mocno się nagrzewa? Może ktoś to kiedyś wyjaśni tą zagwozdkę dlaczego czarnej blachodachówki jest najmniej szczególnie w połysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniowa 01.10.2018 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 I jaki wybór Ptaszniko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinni 29.01.2019 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 (edytowane) U mnie założona jest trapezowa i póki co dobrze izoluje a zamawiałem od nich Edytowane 26 Lutego 2019 przez Tomaszs131 Link reklamowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aydin 26.02.2019 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Witam.Czytając kilkanaście ostatnich stron wątku natrafiłem rozterki inwestorów związane z pokryciem blachami w nawiązaniu do MPZP. U mnie występuje taki zapis:"5) stosowanie kolorystyki zabudowy kubaturowej w tonacjach jasnych, pastelowych, stosowanie materiałów wykończeniowych pochodzenia naturalnego typu drewno, kamień, cegła licowa ceramiczna, klinkier, a jako pokrycia dachowe wymaga się stosowania:a) dla dachów dwu- lub wielospadowych o kącie nachylenia od 350 do 450 zamiennie dachówki ceramicznej i ceramiczno-podobnej, blacho-dachówki" Czy w związku z tym mogę pokryć dach blachą na rąbek? Panele podobne jak te:https://pruszynski.com.pl/panel-pd-510-t-n,prod,58,660.php Bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem, że blacha na rąbek nie jest blachodachówką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.02.2019 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 .... jako pokrycia dachowe wymaga się stosowania: a) dla dachów dwu- lub wielospadowych o kącie nachylenia od 350 do 450 zamiennie dachówki ceramicznej i ceramiczno-podobnej, blacho-dachówki". Masz wyraźnie napisane: "zamiennie ceramiczno podobnej, blachodachówki". Blachodachówka to imitacja dachówki. Blacha na rąbek nie jest imitacją to zupełnie inne pokrycie. Tego pokrycia nie możesz zastosować na swoim dachu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aydin 27.02.2019 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Znalazłem przy okazji studiowania wątku taką oto blachodachówkę:https://www.ruukki.com/pol/dachy/ruukki-hyygge?utm_medium=cpc&utm_source=google&gclid=Cj0KCQjwuafdBRDmARIsAPpBmVXnzdg8nBttDe9lqRG0X1otEeMsRdF6i_3PEBWQwO1AXQQmiXTXawoaAksHEALw_wcB Blachodachówka jest z przetoczeniami LUB BEZ! Przynajmniej wg producenta. Budowa jest bardzo podobna jak blacha na rąbek, z tym że tutaj ów rąbek nie jest zbyt wysoki (aby był tylko zatrzask) a mocowanie odbywa się w poziomie na łatach zamiast w pionie na krokwiach. Jeśli kupiłbym (wg faktury) blachodachówkę bez przetłoczeń, to czy byłbym w zgodzie z prawem czy nie? Tak tylko dywaguję, bo mocno mnie już wpienia ten plan zagospodarowania przestrzennego, który miesza się do wszystkiego, a jest kompletnie do dupy. Ma tyle bezsensownych zapisów, które nie wnoszą kompletnie nic pożytecznego, a wręcz szkodzą. Inwestorom na pewno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 27.02.2019 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Znalazłem przy okazji studiowania wątku taką oto blachodachówkę: https://www.ruukki.com/pol/dachy/ruukki-hyygge?utm_medium=cpc&utm_source=google&gclid=Cj0KCQjwuafdBRDmARIsAPpBmVXnzdg8nBttDe9lqRG0X1otEeMsRdF6i_3PEBWQwO1AXQQmiXTXawoaAksHEALw_wcB Blachodachówka jest z przetoczeniami LUB BEZ! Przynajmniej wg producenta. Budowa jest bardzo podobna jak blacha na rąbek, z tym że tutaj ów rąbek nie jest zbyt wysoki (aby był tylko zatrzask) a mocowanie odbywa się w poziomie na łatach zamiast w pionie na krokwiach. Jeśli kupiłbym (wg faktury) blachodachówkę bez przetłoczeń, to czy byłbym w zgodzie z prawem czy nie? Tak tylko dywaguję, bo mocno mnie już wpienia ten plan zagospodarowania przestrzennego, który miesza się do wszystkiego, a jest kompletnie do dupy. Ma tyle bezsensownych zapisów, które nie wnoszą kompletnie nic pożytecznego, a wręcz szkodzą. Inwestorom na pewno... http://www.decra.braas.pl/produkty/quadro.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aydin 27.02.2019 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 (edytowane) http://www.decra.braas.pl/produkty/quadro.aspx Widziałem wiele fajnych blachodachówek, te z Twojego linku również. Podobają mi się niesamowicie te proste linie i dlatego dążę do jak największej prostoty formy. Tak bryły budynku jak i każdego elementu z osobna. Wbrew wielu opiniom uważam "nowoczesne stodoły" za jedne z najładniejszych brył. W prostocie siła Jednak nie chodzi o znajdowanie różnych rodzajów, kolorów, wzorów i producentów, ale o dostosowanie tego do przepisów mpzp, które wcześniej przytoczyłem. Te z Twojego linku czy Hyygge z przetłoczeniami są OK, ale są to typowe blachodachówki układane panelami w poziomie, a ja szukałem rozwiązania lepszego pod montaż fotowoltaiki. Nic lepszego niż blacha na rąbek nie znalazłem, dlatego zakładałem jej montaż od początku. Oprócz rodzaju materiału, który zwolennicy dachówek mocno negują, ma same zalety, zwłaszcza przy oszczędności budżetu. Niemniej dziękuję za zainteresowanie. Przy okazji zadam pytanie z innej beczki. Na typowych dachach wentylacja pokrycia odbywa się odpowiednimi szczelinami w górę tam wzdłuż kalenicy jest to powietrze wypuszczane. Czy na całej długości, czy tylko na skrajach, nad ścianami szczytowymi są wyloty? Pytam, bo zastanawia mnie sposób wentylacji pokrycia w przypadku, gdy ściany szczytowe wychodzą ponad dach, jak w przypadku takim: https://www.extradom.pl/projekt-domu-simple-5-WRD2697 Edytowane 27 Lutego 2019 przez Aydin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.02.2019 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Wylot powietrza jest całą długością kalenicy. Wypuszczenie ścian szczytowych nad połać dachu to dodatkowy koszt związany z izolacją cieplną i obróbkami blacharskimi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts