Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka masz blachodachowke?  

3 383 użytkowników zagłosowało

1. 1. jaka masz blachodachowke?

Recommended Posts

Trochę niedokładny montaż. Szczelina w połączeniu poziomym może być wynikiem braku płaszczyzny na łatach (niewyprowadzona połać). Połączenie prostopadłe do okapu nie ma ciągłości styku. Tu przyczyną może być niepoprawne przenoszenie arkuszy. Wkręty mocujące rozmieszczone "chaotycznie" np. blacha nakładkowa w miejscu nakładki powinna być mocowana pod każdym przetłoczeniem podobnie na skraju. Rozmieszczenie wkrętów to istotna sprawa dla stabilności pokrycia. Pozostałe kwestie to wady estetyczne mało istotne w przypadku krycia wstępnego wykonanego papą na sztywnym poszyciu. Pozdrawiam. Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trochę niedokładny montaż. Szczelina w połączeniu poziomym może być wynikiem braku płaszczyzny na łatach (niewyprowadzona połać). Połączenie prostopadłe do okapu nie ma ciągłości styku. Tu przyczyną może być niepoprawne przenoszenie arkuszy. Wkręty mocujące rozmieszczone "chaotycznie" np. blacha nakładkowa w miejscu nakładki powinna być mocowana pod każdym przetłoczeniem podobnie na skraju. Rozmieszczenie wkrętów to istotna sprawa dla stabilności pokrycia. Pozostałe kwestie to wady estetyczne mało istotne w przypadku krycia wstępnego wykonanego papą na sztywnym poszyciu. Pozdrawiam.

Hej, dzięki za rzeczowy komentarz, czy poza względami estetycznymi, istnieje jakieś zagrożenie dla dachu przy takim połączeniu ? Są jakieś niebezpieczeństwa np. coraz bardziej odkształcanie się odstąjących fragmentów z czasem ? Możliwość przemakania ? Możliwość "poderwania dachu ?

Brak odpowiedniej ilości wkrętów oraz nieodpowiednie ich rozmieszczenie może w ekstremalnych warunkach atmosferycznych skutkować poderwaniem a nawet zerwaniem arkusza. Natomiast w przypadku wykonania krycia wstępnego folią wysokoparoprzepuszczalną wszelkie szczeliny umożliwiają dostęp promieniowania UV. Nawet odbite promienie mogą powodować degradację folii czyli utracenie własności hydroizolacyjnych. Nawiewany przez te szczeliny śnieg topniejąc będzie wówczas powodował przecieki. Przecieki mogą również powstać w trakcie tzw. zjawiska "roszenia blachy". Tak jak pisałem wcześniej te problemy praktycznie nie wystąpią w przypadku wykonania krycia wstępnego papą. Pozdrawiam.

• 1 month później...
  • 11 months później...
  • 4 months później...

Ja bym potrzebował pomocy przy wyborze dachówki najlepszej ale z waszego doświadczenie, nie chce tu postów reklamowych jakiś firm produkcyjnych, nie chce taniego produktu tylko taką co mi będzie na dachu błyszczeć długi czas. Jak ktoś ma mega sprawdzoną to proszę o pomoc, to na dom rodziców ja u siebie już mam ale nie jestem super zadowolony, nie będę nazwy wymieniał. Coś, ktoś?