Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka masz blachodachowke?  

3 383 użytkowników zagłosowało

1. 1. jaka masz blachodachowke?

Recommended Posts

Na wiosnę rozpocznę budowę domu D12b zamierzam pokryś go blachą zastanawiam się którą wybrać Rautaruki czy Lindaba. Słyszałem, że Lindab ma ładniejsze wykończenia od rautaruki przez co lepiej się prezentuje na dachu. Gwarancja 15 lat też bardziej kusi niż 10 lat w Rautaruki. Oczekuję na opinie tych którzy mają lub widzieli obydwa pokrycia.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam wstępne krycie folią Tyvek a na to blacha. Cieknie przy kominach ,ogniomurkach i oknie dachowym. Najgorsze że nie wiem jak powinien być wykończony detal połączenia foli np. z kominem, który jest gdzieś w płaszczyźnie dachu. U mnie folia jest poprostu ucięta w koło komina. Gdy się jakaś woda dostaje pod blachę na folię to spływa ona wprost na kommin i do środka domu. Tak na marginesie to bym teraz zrobił pełne deskowanie i papę, tak jak to od wieków robili.

pzdr.

Dzięki za opinie. Chyba zdecyduję się na Lindaba , ale rynny z innej firmy bo Lindaba będą mnie kosztowały 4000 zł. Jeśli zaś chodzi o deskowanie to nie będę tego robił bo już kupiłem łaty i kontrałaty 50x40. Mam nadzję że nie będę tego żałował. Wiem teraz że przy obróbce trzeba patrzeć na ręce bardzo dobrze - WIELKIE DZIĘKI. Ile u was kosztuje 1 m2 blachodachówki- czekam na odpowiedź bo u mnie 29 zł.

W innym wątku już zeznawałem na temat blach:

- nigdy nie wiecie, skąd pochodzi wsad (blacha ocynkowana powlekana) do gniecenia blachodachówki, a ostatni będzie to wiedział handlarz

- nawet najwięksi producenci blach (Thyssen, Haironville, Rautaruuki etc) w czasie bryndzy kupują blachę cienką u konkurencji

- jeśli sprzedawca bedzie się zaklinał, że to "najlepsza szwedzka blacha" - poproście go, by ręczył to swoją głową...

- sam używałem koreańskiej blachy, bo europejskie chwilowo wyszły. To jest to samo - dla takich celów, jak Wasze. Normy, wymogi - praktycznie bez różnic

Tak że kierujcie się jedynie swoimi preferencjami estetycznymi, kompletnością oferty. I strzelajcie bez zahamowań do robotników, którzy będą cięli blachę gumówką, a nie nożycami...

Nie wiem czy u wszystkich producentów, ale Rautiruuki mają w warunkach gwarancji wymóg impegnacji łat. Pewnie jest to oczywiste ale warto zadbać o jakiś papier jak ktoś sam maluje. (To dla tych co czytają gwarancje po zakupie). Jam mam od roku te blachy i na razie mogę tylko narzekać na swojego wykonawcę

• 3 weeks później...