Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak posadowić dom na niejednorodnym gruncie?

Recommended Posts

Na jeszcze nie mojej wymarzonej działce dziś działał geotechnik. Wyniki badań będę miał za jakieś trzy tygodnie, ale wstępne wniosku już są:

Wjazd na działkę od północy, spadek działki od południa do północy 60 cm na ok 100 m. Wymarzony budynek mniej więcej na planie prostokąta, ściany północna i południowa ok. 13m, boczne - wschodnia i zachodnia ok. 18m. Pod hipotetyczną ścianą północną (obowiązująca linia zabudowy) dwa otwory: poziom wody 70 cm ppt, północny zachód 1m namułu i niżej nośne gliny, północny wschód 1,8 m namułu i niżej również nośne gliny. Centralnie na środku prostokąta ( przecięcie przekątnych) trzeci otwór - woda 1m ppt, glina nośna od samej góry, na ścianie południowej dwa otwory w rogach - w każdym woda 1,3 m ppt, nośne gliny.

W tej sytuacji piwnica odpada ( zresztą nie miałem zamiaru jej robić), działkę chciałbym podnieść o około 20 - 30 cm, zachowując łagodny spadek w celu odprowadzenia wód powierzchniowych. Pod północnym kawałkiem domu przez jakieś 7-8 metrów będą wypłycające się namuły, reszta stanie na glinie nadającej się pod budowę.

Jak poradzić sobie z fundamentem - czy konieczna jest wymiana gruntu, czy może płyta fundamentowa pod całością ( czy domek się nie przechyli), czy jakieś mniej typowe fundamenty pod częścią domu - studnie czy coś?

Doradźcie drodzy forumowicze, bo jeszcze nie zacząłem przygody z budowaniem, a już mi głowa siwieje...:(

Ps. Sprzedawca napomknął, że w tej sytuacji możemy negocjować cenę gruntu - o jakiej zniżce można waszym zdaniem mówić, tak żeby nie być stratnym, ale też nie oszukać sprzedawcy - to w końcu przyszły sąsiad...

Geolog przyznam trochę mnie przestraszył, bo jak określił warunki budowlane na połowie działki są dobre, ale te namuły w połączeniu z płytką wodą w drugiej połówce według niego to jednak problem...

I druga część pytania - czy w związku z taką sytuacją negocjować cenę działki? Nie chcę przyszłego sąsiada oskubać, ale z drugiej strony fundamenty, o których piszecie są chyba trochę droższe od tradycyjnych bloczków + beton... Sprzedawca sam wyraził chęć jakiejś obniżki w związku z zaistniałą sytuacją...