Artipb 02.03.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Na jeszcze nie mojej wymarzonej działce dziś działał geotechnik. Wyniki badań będę miał za jakieś trzy tygodnie, ale wstępne wniosku już są: Wjazd na działkę od północy, spadek działki od południa do północy 60 cm na ok 100 m. Wymarzony budynek mniej więcej na planie prostokąta, ściany północna i południowa ok. 13m, boczne - wschodnia i zachodnia ok. 18m. Pod hipotetyczną ścianą północną (obowiązująca linia zabudowy) dwa otwory: poziom wody 70 cm ppt, północny zachód 1m namułu i niżej nośne gliny, północny wschód 1,8 m namułu i niżej również nośne gliny. Centralnie na środku prostokąta ( przecięcie przekątnych) trzeci otwór - woda 1m ppt, glina nośna od samej góry, na ścianie południowej dwa otwory w rogach - w każdym woda 1,3 m ppt, nośne gliny. W tej sytuacji piwnica odpada ( zresztą nie miałem zamiaru jej robić), działkę chciałbym podnieść o około 20 - 30 cm, zachowując łagodny spadek w celu odprowadzenia wód powierzchniowych. Pod północnym kawałkiem domu przez jakieś 7-8 metrów będą wypłycające się namuły, reszta stanie na glinie nadającej się pod budowę. Jak poradzić sobie z fundamentem - czy konieczna jest wymiana gruntu, czy może płyta fundamentowa pod całością ( czy domek się nie przechyli), czy jakieś mniej typowe fundamenty pod częścią domu - studnie czy coś? Doradźcie drodzy forumowicze, bo jeszcze nie zacząłem przygody z budowaniem, a już mi głowa siwieje... Ps. Sprzedawca napomknął, że w tej sytuacji możemy negocjować cenę gruntu - o jakiej zniżce można waszym zdaniem mówić, tak żeby nie być stratnym, ale też nie oszukać sprzedawcy - to w końcu przyszły sąsiad... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 02.03.2011 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Wstępnie to problemu nie widać skoro glina jest "nośna" , trzeba tylko wykonać ławy schodkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 02.03.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 j.wAlbo wybrać na szerokość ław i zalać chudziakiem a ławy w poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artipb 03.03.2011 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Geolog przyznam trochę mnie przestraszył, bo jak określił warunki budowlane na połowie działki są dobre, ale te namuły w połączeniu z płytką wodą w drugiej połówce według niego to jednak problem... I druga część pytania - czy w związku z taką sytuacją negocjować cenę działki? Nie chcę przyszłego sąsiada oskubać, ale z drugiej strony fundamenty, o których piszecie są chyba trochę droższe od tradycyjnych bloczków + beton... Sprzedawca sam wyraził chęć jakiejś obniżki w związku z zaistniałą sytuacją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts