ekmir 02.03.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Jakiej szerokości są listwy do obramowania drzwi (wykończenia)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tylko bez nazwisk. 02.03.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 to zależy od firmy i czy to są drzwi wew. czy zewnętrzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tylko bez nazwisk. 02.03.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 są firmy, które w standardzie przy drzwiach wewnętrznych mają opaski 7cm, także zależy to od producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 02.03.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Z moich obserwacji najczęściej spotykane opaski mają 60 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 03.03.2011 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Chodzi mi o drzwi wewnętrzne.Mam takie miejsca gdzie otwoty są bezpośrednio przy 2 ścianach (otwór jest na końcu/początku ściany). Jak w takiej sytuacji rozwiązać temat opasek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tylko bez nazwisk. 03.03.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Jeśli to ościeżnica stała, to może wystarczy ćwierćwałek o ile przykryje luz pomiędzy ścianą, a ościeżnicą. Jeśli ościeżnica regulowana, to trzeba będzie poobcinać opaski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 03.03.2011 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 A może powiększyć otwór z jednej strony a "dołożyć" troszkę z drugiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.03.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Jeśli masz taką możliwość, to dobrze jest to zrobić. Ale zanim zaczniesz działać przejdź się do sklepu, pooglądaj drzwi, wybierz typ ościeżnic, któe spełnią Twoje oczekiwania, pogadaj ze sprzedawcą o szczegółowych wymiarach i sposobach rozwiązania tego problemu i będzie możliwość, że coś z tego wyjdzie dobrego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tylko bez nazwisk. 03.03.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 są firmy, które zrobią Ci nawet drzwi w rozmiarze "76" zamiast "80" więcej to kosztuje ma się rozumieć, ale nie trzeba wtedy kombinować z cięciem opasek. Finlandia ma rację wybierz produkt, bo teraz każdy poda Ci inne rozwiązanie, które może się nie sprawdzić w przypadku drzwi, jakie sobie później wybierzesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 03.03.2011 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Te opaski zachodzą tylko na ścianę czy również częsciowo na ościerznicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.03.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 (edytowane) Te opaski zachodzą tylko na ścianę czy również częsciowo na ościerznicę? Musisz wybrać model, dopiero potem notuj.. Ale przykładowo ościeżnica Porta SYSTEM (na jej wzór jest zrobione 90% futryn w Polsce- chociaz nie wiem kto stworzył ten "system") "opaski" są jakby częścią ościeżnicy i mają 6cm, ale wystają tylko 5 cm poza wewnętrzny rozmiar. Kurcze, bez rysunku się nie obejdzie, np:schamat Masonite: http://www.masonite.pl/masonite/i/o_regulowana_przekroj.jpg - a tu jest schemat drugiego typu ościeżnicy -lepszej, droższej: http://www.stolarka4u.pl/obrazki/File/prestige%20wymiar.jpg To zła droga - zakodujesz sobie jakieś wymiary, zapamiętasz, wybierzesz inne drzwi i będzie "klapa". Edytowane 3 Marca 2011 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.03.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 (edytowane) I jeszcze jedno zdjęcie, sorry, że takie duże: postaram się zmniejszyć jutro:http://www.alterdom.pl/userfiles/file/2008%20luxmed%2038.JPGZdjęcie zmienione - przykład ościeżnicy Portasystem ze ściętą opaską Fotka druga, gdzie cała opaska z lewej jest obcięta:http://www.alterdom.pl/userfiles/file/P1000068.JPG Ps. Zmieniłem fotki Edytowane 4 Marca 2011 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 03.03.2011 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 (edytowane) finlandia Dziękuję serdecznie za tak dokładne przedstawienie zagadnienia. Wyglada na to, że mam problem. Pogratulować projektantowi (projektantom) - wygląda na to, że się za bardzo nie wysilają umysłowo Wygląda na to, że będę musiał przesuwać otwory Chociaż z tego pierwszego rysunku wynika, że listwy maskujące są mniejsze od ościeżnicy - a wtedy chyba byłoby wszystko OK Edytowane 5 Marca 2011 przez ekmir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.03.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Nie przejmuj się - to jest do przejścia. W połowie domów / które realizauję/ są tak zaprojektowane otwory. A jeszcze lepsze cyrki wychodza, jak ktoś sam coś przesunie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 03.03.2011 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Nie przejmuj się - to jest do przejścia. A jak Ty to przechodzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.03.2011 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 A jak Ty to przechodzisz? tak jak na zdjęciu wyżej. Ościeżnicę odsunelismy maksymalnie w prawo, by z lewej zmieściło się jak najwięcej opaski - widać, że z prawej jest całe 6cm opaski, z lewej znacznie mniej i do tego idzie to klinem (na dole jest wężej niż na górze) Pozostałą część (tą którą sie nie mieści) odcinamy na pile.. Kładzie się taką opaskę/ część ościeżnicy na pile - /wcześniej okleja miejsce cięcia taśmą / i tnie.. Nie jest to ideał, ale nierówności od ściany wypełnia się ewentualnie od ściany. Czasem odcina się 0,5 cm, czasem prawie całą opaskę (lub tyle, na ile pozwala zawias) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 03.03.2011 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 To rozwiązanie jest dla mnie nie do przyjęcia.Opaska musi być równa z każdej strony (lewa/prawa/góra).Mam nadzieję, że jest jakiś inny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tylko bez nazwisk. 03.03.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Finlandia podał najlepsze rozwiązanie, bo możesz dorobić brakujący węgarek, ale wtedy zamontujesz węższe o jeden rozmiar drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 03.03.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 (edytowane) a czy do ościeżnic regulowanych musi być idealnie ta sama grubość ściany po calym obwodzie otworu? czy też jej konstrukcja pozwala przy montażu zgubić kilka mm gdy np. na dole ścian jest grubsza/cieńsza o te kilka mm niż na górze? bo jak sobie pomierzyłem otwory to wyszło, że o to tynkarze zbytnio nie dbali, większość ścian poszpachlowana pod malowanie i zastanawiam się czy teraz to rozpieprzać i poprawiać do ideału czy może ościeżnica regulowana to załatwi? aha, ekmir, nie jesteś sam, tez mam takie kwiatki w trzech otworach, otworów nie mam jak przesunąć, zwęzac nie chcę, pozostaje ciąć listwę ościeznicy Edytowane 3 Marca 2011 przez edde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tylko bez nazwisk. 03.03.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Musisz zamontować ościeżnicę pionowo, dopasowując ją do najszerszego punktu ściany. Powstałą szczelinę pomiędzy opaską, a ścianą wypełniasz akrylem, który potem pomalujesz, a w przypadku opaski na kafle wypełniasz silikonem. W 99% przypadków ściany nie mają pionów, "gubią" wymiar na obwodzie otworu, ładnym kwiatkiem jest też krzywo położona podłoga. Pomiędzy jedną, a drugą noga ościeżnicy jest spadek np. o 7mm (zdarza się niestety) i to dopiero jest ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts