Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

obramowanie drzwi (listwy wykończeniowe na ościerznicy)

Recommended Posts

Oj przypadki są różne.

Daleko nie trzeba szukać, bo całkiem niedawno miałem taki montaż, chociaż przy pomiarze wszystko wyglądało w miarę ok.

Edde,

ościeżnica ma zwykle regulowaną tylko drugą stronę- tzn. tą przeciwną do skrzydła i ją można wcisnąć tak jak leci ściana.

Stronę ze skrzydłem wypada zamontować prosto i zrobić to co napisal TBN ;)

Widzialem co prawda stronę zawiasową pasowaną do krzywizny ściany i skrzydło prostowane odsunięciem zawiasów, ale to też kwestia dyskusyjna.

To rozwiązanie jest dla mnie nie do przyjęcia.

Opaska musi być równa z każdej strony (lewa/prawa/góra).

Mam nadzieję, że jest jakiś inny sposób.

No cóz.. w takiej sytuacji pytam się zwykle: "to gdzie Pan był jak murowano te ściany?!" Czasem przesunięcie nie jest w ogóle możwlie, co najwyżej zwężenie otworu o 10cm.

Miałem kiedyś taki przypadek,gdzie Klient powiedział "to składam reklamację do murarza!". Murarz reklamacji nie uznał, bo było zgodne z projektem (chociaż bylo miejsce i czas by przesunąć o 5 cm ten otwór). Nie dociekałem, czy architekt uznał reklamację...

To jeszcze jedna fotka (te na poprzedniej stronie też zmieniłem)

http://www.alterdom.pl/userfiles/file/2006%20chy%20DW%20301%20M1%2010.JPG

Tu jest pokój, po otwarciu drzwi obciętą opaskę zaslania skrzydło.

No cóz.. w takiej sytuacji pytam się zwykle: "to gdzie Pan był jak murowano te ściany?!"

Zgadzam się z tym, że muraz nie ponosi żadnej winy - oczywiście jeśli wykonnał to zgodnie z projektem.

Niestety projektanci w szczególności tzw. "gotowców" pozostawiają wiele do życzenia :( i to na każdym etapie inwestycji :(

Tak się składa, że staram się dość mocno interesować, a nawet wnikać w to co się dzieje na budowie.

Wygląda na to, że powinienem wszystko wyprzedzić i już na etapie projektu wszystko przewidzieć - za projektantów, kierowników budowy, i wszystkich wykonawców.

Dziękuje serdecznie za wszystkie podpowiedzi.

Mam nadzieje, że na tym etapie uda mi się jeszcze doprowadzić do sytuacji satysfakcjonujacej mnie.

Otwory do drzwi wewnetrznych mam 91 cm, a grubość ścian gdzie mają być te drzwi to 12 cm lub 24. Na parterze mogę przesunąć otwór np. o 10 cm (a z drugiej strony "dorobić" węgarek). Na piętrze niestety nie da się przesunąć otworów - jedyna możliwość to zmniejszenie otworów.

Co o tym sądzicie?

Jeśli macie jeszcze jakieś sugestie i uwagi to bardzo proszę o dalsze podpowiedzi.

ja w jednym przypadku zdecydowałem się na zwężenie o jeden rozmiar, namacalnie sprawdziłem w dwóch domach różnice pomiędzy 80 a 70, 70-tki nie są idealne, ale da się to bez problemu użytkować, no i właśnie sobota zeszła na utworzeniu 10cm słupka

z powodu tego że to niewdzięczne miejsce (koniec skosu ściany szczytowej, niewielkie nadproże nad otworem, obok prostopadle ściana...) i na stronie węgarka będą zawiasy zdecydowałem się na szalunek i beton, wcześniej trochę sie dowiązałem do ściany obok i nadproża (kotwy, kawałki pręta żebrowanego, gwoździe, trochę drutu :) ) efekt sobie obejrzę w poniedziałek gdy zdejmę szalunek

gdyby to była normalna ściana i strona nie od zawiasów normalnie z BK bym podkleił (tak też kiedyś zrobiłem przy drzwiach wejściowych i jest ok)

No cóz.. w takiej sytuacji pytam się zwykle: "to gdzie Pan był jak murowano te ściany?!" Czasem przesunięcie nie jest w ogóle możwlie, co najwyżej zwężenie otworu o 10cm.

Miałem kiedyś taki przypadek,gdzie Klient powiedział "to składam reklamację do murarza!". Murarz reklamacji nie uznał, bo było zgodne z projektem (chociaż bylo miejsce i czas by przesunąć o 5 cm ten otwór). Nie dociekałem, czy architekt uznał reklamację...

To jeszcze jedna fotka (te na poprzedniej stronie też zmieniłem)

http://www.alterdom.pl/userfiles/file/2006%20chy%20DW%20301%20M1%2010.JPG

Tu jest pokój, po otwarciu drzwi obciętą opaskę zaslania skrzydło.

"to gdzie Pan był jak murowano te ściany?!"

Niestety, nigdzie. Podobnie można powiedzieć o otworach okiennych - tu już nie da się zwalić winy na archotekta bo jak na projekcie jest napisane 150/150 to do jasnej cholery ma byc 150/150 a nie widzi mi się murarzy i tlumaczenie - przyjdą tynki to sie wyrówna - a tak naprawdę powinno się wykonac okna pod istniejące otwory a nie uśredniać je by jakoś to później wyglądało na elewacji

"to gdzie Pan był jak murowano te ściany?!"

nigdzie - po prostu nigdzie - dopiero później szuka się sposobów na poprawę tego co zostało spieprzone - wide ściany u jednego z was - odchyłka na parterze w ramach jednego otworu okiennego wysokości 180 cm - "tylko 30 mm"

Odchyłka całej płaszczyzny ściany pietra względem parteru - 'tylko" 40 mm

Takie jest u nas budowanie

Taki jest u nas nadzór nad ekipami

tacy są w większości kierownicy budów

a co do zdjęcia - czym prędzej zamontować odbój na podłodze bo tylko klamka niebawem wyżlobi na swoją głebokość

Takie jest u nas budowanie

Taki jest u nas nadzór nad ekipami

tacy są w większości kierownicy budów

Zapomniałeś dodać, że tacy też u nas bywają montazyści okien, drzwi czy bram... No i wogóle: tacy u nas ludzie.. :D Nie wiem czy to kogokolwiek pocieszy, ale są kraje, gdzie jest znacznie gorzej pod tym względem. :lol2: Nie narzekajmy, bo i tak idzie ku lepszemu. pzdr