s9 pat 09.03.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 ja bym zaczal od pytania jakie sa sciany - proste czy krzywajdy:) klejenie styropianu na styropian jak i inne kanapki jest w powaznych inwestycjach zabronione. Magbud to syf na calej linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 09.03.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 (edytowane) Są też inne syfy w podobnej cenie:)Kwestia wyboru Proponuje kupić po paczce styr. różnych producentów i porównać. Edytowane 9 Marca 2011 przez michal_mlody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 10.03.2011 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Odpowiadajac na powyższe. Kiedy mieliscie w ręce i robiliście styro Magbuda? Ja musiałem czekac aż dwa tygodnie, bo nie mieli mocy produckyjnych. Mam juz i nic nie zrobię. Nie kombinowałem z kupnem tylko negocjowałem. A mam już trzy przykłądy na własnej skórze, jak się zbiera oferty i negocjuje to efekty sa zawsze. To, że ceny materiałow budowlanych znowu rosną to jest efekt nie tylko wzrostu energii i materiałów ale chęci jak najszybciej się wzbogacenia. To, że pisałem wyżej sposobem netii negocjacje to sprawdźcie jak to dziąła w netii to zrozumiecie czym się to je. No ale jak komuś nie zalezy na kupowaniu materiałów taniej to tylko pogratulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.03.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 klejenie w BSO dwoch warstw styropianu jest poważnym bledem wykonawczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.03.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Ale w murze trójwarstwowym już nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 10.03.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 tfornie musisz chwalić się, że wynegocjowałeś taką cenę. Styro Magbud czy DomStyr czy inne paści kupuje się w takich cenach. Organiki czy Austrotherma nie kupisz w takiej cenieJak zależy Ci na kosztach to Magbud ma też kleje . Ale też nie polecam. Najważniejsze, że jesteś zadowolony. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 28.03.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 U mnie jest styropian bez frezu, płyty o grubości 20 cm. Szczeliny uzupełniane pianką. Jak oceniacie jakość wykonania ocieplenia?https://picasaweb.google.com/darek.cwik/OcieplenieScianElewacja#slideshow/5588510519747552578 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.03.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 U mnie jest styropian bez frezu, płyty o grubości 20 cm. Szczeliny uzupełniane pianką. Jak oceniacie jakość wykonania ocieplenia? https://picasaweb.google.com/darek.cwik/OcieplenieScianElewacja#slideshow/5588510519747552578 Styropian grafitowy widać że ma 20cm i pewnie będzie ciepło przy 0,32 co do błędów się nie wypowiem bo jestem elektrykiem, ale nie wiem czy nie popełniono błędu nie umieszczając siatki startowej(zbrojącej na styku ocieplenia i okna i drzwi) trudno to miejsce wykończyć gdy jej nie ma pod styropianem, no i trzeba było wjechać chociaż 2 cm na futrynę okna bo to jest mostek i będzie źle a to jest dobrze i mi się podoba To jest moja opinia a zrobisz z nią co zechcesz - najlepiej sprawdź i poczytaj o tym. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 29.03.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Dzięki za Twoją wypowiedź Miejsca wokół okien nie są jeszcze zrobione, będzie tam przyklejona "płyta" ze styropianu o grubości 2 cm (na całej głębokości 20 cm. Pokażę to na zdjęciach jak już będzie zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.03.2011 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Dzięki za Twoją wypowiedź Miejsca wokół okien nie są jeszcze zrobione, będzie tam przyklejona "płyta" ze styropianu o grubości 2 cm (na całej głębokości 20 cm. Pokażę to na zdjęciach jak już będzie zrobione. To trochę kłopotliwe -lepiej jest "wjeżdżać" płytą na okno;) Ale bardzo chętnie obejrzę inne zdjęcia bo są fajne - a tak spytam ile płaciłeś za ten styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 31.03.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Hej, A czy lepiej dać 20 cm zwykłego białego czy 15cm grafitowego z frezem? Wstępnie licząc róznica na 100 m2 to około 550 PLN. PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.03.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Hej, A czy lepiej dać 20 cm zwykłego białego czy 15cm grafitowego z frezem? Wstępnie licząc róznica na 100 m2 to około 550 PLN. PZDR Qter Nie patrz na cenę tylko na to co chcesz uzyskać - izolacyjność = oszczędność kasy w rozłożeniu na sezony grzewcze, frez pozwala na uniknięcie błędów w postaci przerw pomiędzy łączeniem płyt a tym samym miejsc w którym nie ma ocieplenia. Można położyć 30cm grafitowego z frezem i będzie gorzej ocieplony niż 10cm białego bez frezu. Ogólnie frez +grafit 20cm daje możliwość niższych rachunków za ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 01.04.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 "Można położyć 30cm grafitowego z frezem i będzie gorzej ocieplony niż 10cm białego bez frezu." - to akurat chyba nielogiczne;a jakaż to różnica z frezem czy bez żeby się na niego nie decydowac? 3 zł-5 zł/m3? - a zawsze będzie lepiej; no chyba że strypian kładziesz w dwóch wartwach wtedy frez nie potrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 03.04.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Po pierwsze styro z frezem ma gorsze właściwości izolacyjne (całej przegrody ) niż bezPo drugie nie kleimy stopianu w 2 warstwach.Po trzecie sprawdz parametry tego styro z frezem po 95żł/m3 - uśmiech zniknie.Mnie naprzykład nie stać na tanie materiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.04.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Po pierwsze styro z frezem ma gorsze właściwości izolacyjne (całej przegrody ) niż bez Dowód? zdjęcia termiczne? - proszę o przedstawienie argumentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 05.04.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Też nie rozumiem dlaczego styro z frezem miałby mieć gorsze właściwości. Ale chętnie się dowiem. To ja jeszcze chyba tylko doleję oliwy do ognia... a kołkować czy nie? Tylko proszę rozpatrzyć mój przypadek. Dom jak na avatarku- kostka także z drugiej strony. Wysokość elewacji na kostkach 4m. Część środkowa ma szerkość 10m i wys. w najwyższym pkt 9m. Dom będziemy ocieplać SAMODZIELNIE, styro 20cm z frezem. Kombinujemy żeby nie kołkować. Słyszałam o propozycji- wyciąć kółko styropianu srednicy kołka, gr ok 5cm- kołek i dokleić kółko. Ogranicza się tak mostki- ale litości ile to roboty! Już widzę jak wykonawcy tak robią w standardowej cenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 05.04.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Czy przy frezie też się jeszcze używa pianki pomiędzy krawędziami? I jaka to powinna być pianka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.04.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Czy przy frezie też się jeszcze używa pianki pomiędzy krawędziami? I jaka to powinna być pianka? Ale po co pianka? dobrze wykonana termoizolacja nie potrzebuje pianki - chyba, że do mocowania samych płyt nisko rozprężna w postaci kleju do styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 05.04.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Tylko płyty trzeba szczelnie dociskać, ewentualne szczeliny wypełniać dokładnie pianką niskoprężną. Na przykład tutaj kolega napisał o piance - do wypełnienia szczelin czy ubytków. Nie stosuje się pianki przy ocieplaniu elewacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 05.04.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Nie patrz na cenę tylko na to co chcesz uzyskać - izolacyjność = oszczędność kasy w rozłożeniu na sezony grzewcze, frez pozwala na uniknięcie błędów w postaci przerw pomiędzy łączeniem płyt a tym samym miejsc w którym nie ma ocieplenia. Można położyć 30cm grafitowego z frezem i będzie gorzej ocieplony niż 10cm białego bez frezu. Ogólnie frez +grafit 20cm daje możliwość niższych rachunków za ogrzewanie. Ano właśnie. Zakładam, że ekipa położy dokładnie zarówno biały bez frezu 20 cm jak i 15 grafitowego z frezem. Parametry mają zbliżone lecz zyskuje mniejsze ościeżnice i eliminuje ewentualne mostki przy frezie. Stąd moje pytanie, czy mając to na uwadze co wybrać... PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts