Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

szukałam takiego wątku - bez rezultatu, więc sama zakładam. Pytanie - jak w temacie: jaki dostaliście rabat na zamówioną stolarkę? Myślę, że taka wiedza bardzo się przyda przy negocjacjach :)

Na dobry początek:

OKNA DREWNIANE POZBUD - 19%

OKNA DREWNIANE URZĘDOWSKI - 16%

Kto następny?

ważniejsza cena końcowa, dwa salony mające w swojej ofercie ten sam produkt mogą zastosować inny rabat, a cena będzie taka sama. Niektórzy dają rabat, a inni w ogóle, bo maja minimalny narzut. Ale co tam, przynajmniej będzie wiadomo kto ile daje :)

Finlandia, może Ty napisz :D

Ja robiłem wycenę na okna na profilu SI82 z szybą 0.5 w 3 różnych firmach i najtaniej wyszło w firmie gdzie nie dostałem żadnego rabatu. Powiem tak czym firma jest większa i ma

jest wiksya i ma więcej przedstawicieli to rabat jest nawet 25% ale to i tak jest drożej od firmy lokalnej bey pođrednikw. Dodam wsydyie bzz te same profile, szyby i okucia.

Nie rozumiem malkontentów - przecież nikt Wam nie każe czytać tego wątku, ani tym bardziej się w nim wpisywać!

Pan od Urzędowskiego poinformował mnie, że rabat 12% to max, jaki daje ta firma, a po negocjacjach okazało się, że dają więcej :).

Pan od Pozbudu z kolei oświadczył, że maksymalny rabat, na jaki mogę liczyć to 19%. Nie negocjowałam, bo nie spełniali pozostałych warunków.

Dla udoskonalenia - proponuję zaznaczać, gdzie zaproponowano rabaty.

U mnie:

Urzędowski - Warszawa, ul. Prymasa 1000lecia

Pozbud - Warszawa, ul. Bartycka

Śmiać mi się chce jak widzę takie pytania. BUHAHAHAHAHA:rotfl:

Sorry, ale kupujecie OKNA czy RABATY????? Dajcie sobie robić wodę z mózgu.

Tydzień temu zamawiałem dla Klienta okna PCW. Cennik był skalkulowany bardzo uczciwie i zakładał maksymalne, prawdziwe rabaty. Klient dostał ode mnie 8% i miał cenę 3100zł za 4 okna z montazem (białe PCW z szyba U 0,6)

W piątek dostałem nowy cennik (sposob liczenia ceny). Bazowa poszła do góry o ok 70%. Teraz Klient dostaje 33% od fabryki, 5% za płatność 100%, 3% za duże zamówienie (jeśli takie jest) i jeszcze z owe kilka % ode mnie. I co? Te same okna liczone dla tego Klienta wyszły 3.300zł. By wyrównać kwotę sprzed tygodnia z 8% rabatu musiałbym teraz wypisać ok 45% rabatu.

Dalej wyszło by to samo ale jakże skomplikowane. Upraszczajmy sobie zycie!

finlandia, trochę się kompromitujesz. To OCZYWISTE, że najpierw porównuje się CENY u kilku dilerów danego producenta i nie o tym jest ten wątek. Wątek jest o tym, jaki konkretnie rabat proponuje dany diler danego producenta, by ułatwić negocjacje. Nie przypuszczałam, że dla niektórych to będzie takie trudne :(

Jeśli mam wyjaśnić jeszcze dokładniej, nie ma sprawy :)

Edytowane przez sharoon

finlandia, trochę się kompromitujesz. To OCZYWISTE, że najpierw porównuje się CENY u kilku dilerów danego producenta i nie o tym jest ten wątek. Wątek jest o tym, jaki konkretnie rabat proponuje dany diler danego producenta, by ułatwić negocjacje. Nie przypuszczałam, że dla niektórych to będzie takie trudne :(

Jeśli mam wyjaśnić jeszcze dokładniej, nie ma sprawy :)

Sharoon, przepraszam jeśli Cię uraziłem, ale nie miałem na mysli Ciebie, a ogólne zachowanie jakie jest częste na tym rynku.

Wybacz, ale odczytałem Twój post tak, jak opisałem wyżej.. (nie był dla mnie taki oczywisty) bo w większości przypadków jest tak, że Klient kupił tam, gdzie dostał najwyższy rabat - nie mylić z najniższą cena.

Więc jeśli juz wybrałeś firmę i porównujesz konkrente rabaty to owszem.. ale tu też czyhają pułapki.

We wspomnianym U 16% wydaje mi się nierealnie wysoko (desperacja). Więc może tam poza rabatem od dealera np. 11% jest dodane 5% rabatu od fabryki na okna dab D9 (które de facto nie jest rabatem, a tylko współczynnikiem wyrównującym cenę).

A nawet jeśli.. to i tak patrz na cenę końcową. Znam takich, którzy wysokie rabaty nadrabiają super wysokim montażem lub innymi ukrytymi dopłatami (Prymasa wg mojej wiedzy do nich nie należy ;) )

Edytowane przez finlandia
uzupełenienie

Nie rozumiem malkontentów - przecież nikt Wam nie każe czytać tego wątku, ani tym bardziej się w nim wpisywać!

Pan od Urzędowskiego poinformował mnie, że rabat 12% to max, jaki daje ta firma, a po negocjacjach okazało się, że dają więcej :).

Pan od Pozbudu z kolei oświadczył, że maksymalny rabat, na jaki mogę liczyć to 19%. Nie negocjowałam, bo nie spełniali pozostałych warunków.

Dla udoskonalenia - proponuję zaznaczać, gdzie zaproponowano rabaty.

U mnie:

Urzędowski - Warszawa, ul. Prymasa 1000lecia

Pozbud - Warszawa, ul. Bartycka

sharoon a można wiedzieć o jakie warunki chodzi? Bo chciałbym zaproponować swój produkt ale nie wiem czy spełniam owe warunki.

Moich wymagań nie spełniły drzwi zewnetrzne z Pozbudu, a chcę mieć całą stolarkę z tego samego drewna. Ostatecznie z Urzędowskiego również zrezygnowałam przez wzgląd na pewne technikalia. Znalazłam firmę, która spełnia wszystkie moje wymagania, a nawet więcej, ale jeszcze negocjuję :)

• 2 years później...

oj mam wrażenie, ze teraz 10 razy powórzy się Twoja reklama..

edycja:

przed moim wpisem był post "reklamowy" który został wykasowany. Jeszcze raz chwała forum, że tak szybko i skutecznie działa.

Edytowane przez finlandia