Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naberii wykończeniówka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

niestety żadnych. Chyba robota w ogrodzie idzie mi lepiej niż aranżacja łazienki :( Dziś już kombinuję, żeby jeszcze przed świętami świerki zasadzić :)

Z łazienką... okazało się, że kibelek i tak musi być zabudowany do góry - bo jakieś odpowietrzenie tam idzie, więc pewnie zrobię tam jakąś półeczkę... Zastanawiam się nad mozaiką - czy gdzieś jej nie wpakowac, zamiast czegoś... Szczerze mówiąc kompletny brak pomysłu :(

Abstrahując od tematu łazienki, przedstawiam wczorajsze wypociny :) Niech już sobie rosną:)

Zdjęcie0668.jpg

A tu salon, już po wylewkach:

Zdjęcie0651.jpg

Zdjęcie0646.jpg

Zdjęcie0650.jpg

A tu podłoga, na którą mamy chrapkę ;) (do salonu)

Zdjęcie0667.jpg

Tarkett White & Hype :) AC4 8mm. Jest mleczno-biała z delikatnymi słojami w kolorze orzech. W salonie będzie trochę bieli więc myślę, że te panele to doskonałe rozwiązanie kolorystyczne. Ciemne meble będą ślicznie wyeksponowane na takich jasnych panelach. I na dodatek maja taką fajną strukturę, na której mi bardzo zależało (w dotyku są jak prawdziwe drewno i słoje się ślicznie mienią pod słońce patrząc). Obawiam się tylko jak będzie z utrzymaniem czystości takich paneli...:???:

Zdjęcie0667.jpg

Edytowane przez naberia

• 2 weeks później...

Prace w ogrodzie trwają, a ja póki co troszkę zmieniłam koncepcję łazienki...

Na skośną ścianę postanowiłam dać lustro na całej jej szerokości (na 1,20 m od podłogi) a pod nim... właśnie. Co?

Zastanawiałam się nad toaletką, ale chyba bez sensu tam robić toaletkę, skoro obok jest długi blat z umywalkami... Ale pomyślałam, ze brakować nam będzie w łazience ławeczki, na której można by przysiąść, a co najważniejsze - ciuszki położyć. Tylko gdzie można kupić jakąś fajną, elegancką ławeczkę?

Coś w ten deseń: (może gdzieś się z czymś podobnym spotkałyście?)

Tu kolorystyka by mi bardzo pasowała:

albertmeblenaallegropl.jpg

Lub cosik takiego tylko dłuższego i oczywiście w kolorystyce jak wyżej:

Taboret_Tapicer_Pacyfic_2 vox.jpg

Skompletowałam też wstępnie sprzęty do łazienki:

wanna 160 x 90 cm:

sanplast-wanna-ergo-90-160-cm-prawa.jpg

wc:

cw globo space stone.jpeg

umywalka podwójna 140 cm:

odensvik-podwojna-umywalka__0096413_PE236027_S4 140.JPG

Edytowane przez naberia

Szafka do łazienki będzie szara - wysoki połysk:

godmorgon-odensvik-szafka-pod-umywalke-z--szufladami-szary__0109361_PE259014_S4.JPG

Brakuje mi koncepcji oświetlenia nad lustrem. W łazience będą elementy "srebrne". Więc myślałam o jakiejś lampce też "srebrnej", ale jakiejś bardziej fikuśnej... lub glamour.

A jeśli już mowa o oświetleniu, szukam kinkietów do salonu, które by pasowały do takiej lampy:

kare-design-lampa-sufitowa-nido-clear-40-2.jpg

Zastanawiałam się nad delikatnymi kryształkami, ale nie do końca jestem przekonana. Choć lampa jest z akrylu biało-przeźroczystego i też lekko połyskuje. Może doradzicie coś?

W projektach kuchni cisza. Chyba nikt już tam nie zagląda. A może to przez ten długi weekend...?

Dziewczyny, może Wy mi poradzicie w sprawie ostatniej szafki po prawej (zabudowa pod oknem)? Śniadania/kolacje pewnie będziemy przygotowywać na blacie między lodówką a zlewozmywakiem, więc dobrze by było mieć w tej szafce talerze i sztućce, prawda? Czyli lepiej z tej szafki zrobić szuflady? Tylko wtedy będzie niesymetrycznie i stracę dostęp do szafki narożnej :( Czym się lepiej sugerować? Chciałabym żeby było i ładnie, i wygodnie :( Jak to zrobić:confused:

nasza kuchnia.JPG

Szerokość szafek od lewej (bez narożników): 60, 40, 60 (pod zlewem), 60 (zmywarka), 60 - nie wiadomo co :(

Edytowane przez naberia

A co do łazienki, to będzie tak:

6[1].jpg

7[1].jpg

9[1].jpg

Zrezygnowałam z dużych kwiatków na rzecz delikatniejszych i bardzo się cieszę, bo ta wersja bardziej mi się podoba. Jest taka delikatna, a srebrzysty wzór kwiatowy dodaje jej charakteru i elegancji.

Mam tylko problem co postawić pod tą drugą częścią lustra... Może poziomą, nie za głęboką szafkę podwieszaną a/ la toaletka?

9[1].jpg

7[1].jpg

6[1].jpg

Naberia zaczne od łazienki :D Fajnie, że to lustro przechodzi na ten skos, ławeczka może być dobrym pomysłem, ale to najlepiej już zamieszkać i intensywnie przemyśleć jej kupno. Sama już nie raz chciałam coś kupić, bo na gwałt potrzebne i koniecznie musze mieć, a jak się wprowadziliśmy to jednak już pewne rzeczy nie są tak konieczne jak myślałam :) Oczywiście poszukać warto, żeby już w momencie wyboru nie być w lesie :D Fajna ceramika, wszystko bardzo ładnie się komponuje.

Kuchnia, sprzęty boscha, a dokładnie mikrofala i piekarnik. Mam to samo, od razu mówię że mikrofala zaskakuje...pojemnością a raczej jej brakiem :) Jest bardzo płyciutka, ale może ja mam jakieś skrzywienie. Nie powiem co się mieści a co nie, ponieważ na razie zbyt wiele nie gotuję to i nie podgrzewam. Jednak po pierwszym otwarciu mikrofali buzię otworzyłam ze zdziwienia :D

Ym...wiesz co Naberia szkło zarówno w piekarniku jak i w mikrofali jest czarne i generalnie nie widać środka, dopiero jak zapalisz światełko. Pamiętaj że bosch ma wyświetlacze w kolorze czerwonym :) Ja się jeszcze do teleskopowych prowadnic przyzwyczaić nie mogę :p Może spróbuję wstawić dziś duży talerz i później duża brytfankę do mikrofali to Ci powiem czy faktycznie ona jest mała czy tylko sprawia takie wrażenie.

Może podaj mi dokładnie nazwę i model tej salonowej lampy, muszę się jej bliżej przyjrzeć i być może będę mogła wtedy coś doradzić odnośnie reszty.

P.S. Pytałaś jeszcze o tą szafkę narożną, my własnie na blacie roboczym do śniadań itp mamy szuflady w szafce. Było to oczywiście konsekwencją braku szafki narożnej - taką już miałam w mieszkaniu i nie lubiłam z niej korzystać. Wrzucałam jak leciało, a jak trzeba było coś wygrzebać to i tak wolałam kupić nowe - taki ze mnie burżuj :)

Edytowane przez Venus_m

I tu właśnie jest problem :( Nie znam nazwy ani producenta. Lampy były kupowane już jakiś czas temu. Do jadalni mam taką tylko z trzema bombkami mniejszymi. Nad ława będzie większa kula... Spróbuję jeszcze znaleźć w necie...

Póki co -mam pytanie co do sufitu podwieszanego w kuchni. Chciałabym mieć nad blatem, żeby tam umieścić halogeniki. Nie wiesz może na jaką szerokość się robi taka zabudowę, żeby fajnie wygladała? 50 cm?

I jeszcze mam problem z barkiem - nad nim też bym chciałą obniżyć sufit, ale tu już całkiem się gubię. Myślisz, że coś takiego byłobu ok? na czerwono sufit podwieszany. Barek będzie cofnięty o 25 cm od końca sciany (jakby wepchany do kuchni), a sufit na równi z tą ścianą. Barek będzie miał 50 cm więc sufit podwieszany 75cm (będzie wychodził tylko jednej strony nad krzesła)

sufit.jpg

sufit.jpg

Edytowane przez naberia

Ym...wiesz co Naberia szkło zarówno w piekarniku jak i w mikrofali jest czarne i generalnie nie widać środka, dopiero jak zapalisz światełko. Pamiętaj że bosch ma wyświetlacze w kolorze czerwonym :) Ja się jeszcze do teleskopowych prowadnic przyzwyczaić nie mogę :p Może spróbuję wstawić dziś duży talerz i później duża brytfankę do mikrofali to Ci powiem czy faktycznie ona jest mała czy tylko sprawia takie wrażenie.

Może podaj mi dokładnie nazwę i model tej salonowej lampy, muszę się jej bliżej przyjrzeć i być może będę mogła wtedy coś doradzić odnośnie reszty.

P.S. Pytałaś jeszcze o tą szafkę narożną, my własnie na blacie roboczym do śniadań itp mamy szuflady w szafce. Było to oczywiście konsekwencją braku szafki narożnej - taką już miałam w mieszkaniu i nie lubiłam z niej korzystać. Wrzucałam jak leciało, a jak trzeba było coś wygrzebać to i tak wolałam kupić nowe - taki ze mnie burżuj :)

Ja się też zdecydowałam jednak na szufladuy więc nie bedzie dostępu do prawego narożnika. Tak będzie na pewno wygodniej.